Băncile turceşti se prăbuşesc după decizia băncii centrale de a reduce un instrument de depunere menit să susţină valuta. Indicele Borsa Istanbul Banks a scăzut cu 5,4%, în timp ce lira a scăzut cu 0.2% în raport cu dolarul

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 21 august 2023 17 afişări

Băncile turceşti se prăbuşesc după decizia băncii centrale de a reduce un instrument de depunere menit să susţină valuta. Indicele Borsa Istanbul Banks a scăzut cu 5,4%, în timp ce lira a scăzut cu 0.2% în raport cu dolarul

Creditorii turci s-au prăbuşit luni în tranzacţiile de la Istanbul, după ce banca centrală a luat prima măsură în scopul reducerii unui instrument de depunere instituit la sfârşitul anului 2021 pentru a susţine moneda. Obligaţiunile s-au redresat, potrivit Bloomberg.

Indicele Borsa Istanbul Banks, care urmăreşte acţiunile creditorilor din Turcia cotaţi la bursă, şi-a extins declinul după scăderea de vineri, scăzând luni cu până la 5,4%. Akbank TAS a avut un declin de până la 6,7%, în timp ce Yapi Kredi Bankasi AS a înregistrat un declin de până la 5,5%, iar Turkiye Is Bankasi AS a scăzut cu 4,8%.

Lira a scăzut cu 0,2%, până la 27,1676 unităţi pentru un dolar, la ora locală 10:32 a.m. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani ale Turciei a scăzut cu 88 de puncte de bază, la 21,17%, cea mai mare scădere din luna mai.

Printr-un regulament introdus în weekend, banca centrală urmăreşte să reducă dependenţa turcilor de conturile de depozit legate de valută şi să oblige băncile care nu reuşesc să atingă obiectivele specifice de conversie în conturi obişnuite în lire să cumpere obligaţiuni guvernamentale suplimentare.

Autoritatea monetară a majorat, de asemenea, ratele rezervelor minime obligatorii pentru depozitele valutare pe termen scurt, ceea ce va obliga băncile să stocheze mai multe valute străine la autoritatea de reglementare.

Se aşteaptă ca această decizie să „crească substanţial ratele depozitelor în lire turceşti, făcându-le mai atractive, în timp ce ratele depozitelor în lire protejate în valută ar putea scădea brusc, reducând atractivitatea acestui sistem", a scris Oyak Securities, cu sediul la Istanbul. „Impactul asupra cererii de valută străină depinde de ratele de depozit în lire. Este probabil ca ratele dobânzilor la credite să crească în mod considerabil".

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.