Banca Centrală a Chinei intervine pentru a susţine yuanul. Moneda dă semne de slăbiciune după ce exporturile au început să scadă, iar încrederea consumatorilor să se prăbuşească

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 18 august 2023 113 afişări

Banca Centrală a Chinei intervine pentru a susţine yuanul. Moneda dă semne de slăbiciune după ce exporturile au început să scadă, iar încrederea consumatorilor să se prăbuşească

Banca Centrală a Chinei a intervenit recent pentru a susţine yuanul, în contextul în care dubiile legate de stabilitatea celei de a doua celei mai mari economii ale lumii sunt din ce în ce mai mari, scrie Financial Times.

Eforturile depuse de Banca Populară Chineză pentru a opri declinul yuanului au fost făcute în urma unei serii de date economice sumbre venite recent, care au arătat o scădere a exporturilor şi o diminuare a încrederii consumatorilor.

Operatorii de schimb valutar şi analiştii au declarat că presiunea descendentă asupra monedei chineze s-a intensificat şi după o reducere surprinzătoare a ratei de schimb de către banca centrală şi că băncile de stat au cumpărat yuan şi au vândut dolari într-un efort aparent de a încetini ritmul de depreciere.

Diferenţa dintre aşteptări şi nivelul stabilit de PBoC este cea mai mare de când a început sondajul în 2018.

Traderii şi strategii au spus că această schimbare reflectă o problemă tot mai mare a bancii centrale cu privire la viteza de scădere a monedei chineze, care a fost determinată atât de performanţele economice sub aşteptări, cât şi de ieşirile de pe pieţele de obligaţiuni şi de acţiuni denominate în yuani ale ţării.

De asemenea, banca se află sub presiune pentru a susţine creşterea economică, iar săptămâna aceasta a injectat 103 miliarde de dolari de lichidităţi pe termen scurt în sistemul bancar al ţării - cea mai mare măsură de acest fel din martie şi care ar putea submina eforturile de a opri scăderea monedei.

„În mod ideal, ar dori să reducă ratele fără deprecierea yuanului, dar având în vedere cât de puternic este dolarul şi cât de ridicate sunt ratele dobânzilor din SUA, nu se poate face acest lucru”, a declarat Hui Shan, economist şef pentru China la Goldman Sachs.

Randamentele obligaţiunilor de referinţă ale Trezoreriei americane au urcat săptămâna aceasta la cele mai ridicate niveluri din ultimii 16 ani, mărind diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor americane şi cele chinezeşti.

Economia chineză se străduieşte de luni de zile să se redreseze de la sfârşitul controalelor stricte ale pandemiei de anul trecut, cu un comerţ slab şi puţine semne de revenire a cheltuielilor de consum aşteptate. Spre deosebire de cea mai mare parte a lumii, creşterile de preţuri au fost atenuate, iar datele din iulie au arătat că economia a intrat în deflaţie.

Responsabilii politici de la Beijing au stabilit un obiectiv de creştere de 5% pentru acest an, cel mai mic din ultimele decenii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.