Avioane de luptă americane lovesc Siria după atacuri ale miliţiilor susţinute de Iran

Autor: Laura Buciu Postat la 27 octombrie 2023 181 afişări

Două avioane de vânătoare americane au lovit vineri instalaţii de arme şi muniţii din Siria, ca represalii la atacurile miliţiilor susţinute de Iran asupra forţelor americane, în contextul în care cresc îngrijorările că conflictul dintre Israel şi Hamas s-ar putea extinde în Orientul Mijlociu.

Avioane de luptă americane lovesc Siria după atacuri ale miliţiilor susţinute de Iran

Preşedintele american Joe Biden a ordonat lovituri asupra celor două instalaţii folosite de Poliţia Gardienilor Revoluţiei din Iran şi de miliţiile susţinute de aceasta, a declarat Pentagonul, avertizând că SUA vor lua măsuri suplimentare dacă vor continua atacurile din partea reprezentanţilor Iranului, potrivit Reuters.

Trupele americane şi ale coaliţiei au fost atacate de cel puţin 19 ori în Irak şi în Siria de către forţele susţinute de Iran în ultima săptămână. Hamas, Jihadul Islamic şi Hezbollah din Liban sunt toate susţinute de Teheran.

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat joi la ONU că, dacă ofensiva Israelului împotriva Hamas nu se opreşte, Statele Unite „nu vor fi scutite de acest foc”.

Atacurile aeriene americane au avut loc vineri, în jurul orei 04:30 în Siria (01:30 GMT), în apropiere de Abu Kamal, un oraş sirian situat la graniţa cu Irakul, şi au fost efectuate de două avioane de luptă F-16 care au folosit muniţie de precizie, a declarat un oficial american din domeniul apărării.

„Ceea ce dorim este ca Iranul să ia măsuri foarte specifice, să ordone miliţiilor şi reprezentanţilor săi să se retragă”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării. Statele Unite nu au coordonat atacurile aeriene cu Israelul, a adăugat oficialul.

Israelul a declarat vineri că raidurile militare în Gaza pregătesc „următoarea etapă a operaţiunii”, pe fondul temerilor că o invazie terestră a enclavei palestiniene ar putea declanşa un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

Israelul a bombardat Fâşia Gaza, dens populată, în urma atacului Hamas din 7 octombrie asupra comunităţilor israeliene. Israelul afirmă că Hamas a ucis aproximativ 1.400 de persoane, inclusiv copii, şi a luat peste 200 de ostatici, unii dintre ei sugari şi adulţi în vârstă.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, a declarat joi că 7.028 de palestinieni au fost ucişi în atacurile aeriene de represalii, inclusiv 2.913 copii.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste bilanţuri.

O rachetă lansată în cadrul luptelor dintre Hamas şi Israel a lovit vineri dimineaţa devreme un oraş-staţiune egiptean aflat la aproximativ 220 km de Fâşia Gaza, a raportat Al Qahera News din Egipt, citând surse. Racheta a lovit o unitate medicală din Taba, rănind cel puţin şase persoane, a relatat Al Qahera TV. Un martor din Taba a confirmat că a auzit o explozie şi a văzut fum ridicându-se, dar Reuters nu a putut identifica sursa exploziei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
siria,
iran,
sua

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.