Aveti o batista? A racit Bursa...

Postat la 13 martie 2007 1 afişăre

Investitorii au pierdut saptamana trecuta la Bursa din Bucuresti peste un miliard de euro in cateva ore si cotatiile celor mai mari companii listate s-au prabusit cu 7-8%, ca efect al unei declaratii facute de un inalt oficial chinez, semn ca piata locala nu mai este indiferenta la miscarile de pe piata globala.

Investitorii au pierdut saptamana trecuta la Bursa din Bucuresti peste un miliard de euro in cateva ore si cotatiile celor mai mari companii listate s-au prabusit cu 7-8%, ca efect al unei declaratii facute de un inalt oficial chinez, semn ca piata locala nu mai este indiferenta la miscarile de pe piata globala.

 

In urma cu cativa ani, socurile de pe pietele externe nu produceau efecte vizibile pe piata romaneasca, aceasta fiind considerata de multi analisti ca avand o evolutie atipica fata de pietele internationale. Odata cu aderarea la Uniunea Europeana si cu intrarea pe piata romaneasca de capital a tot mai multi investitori straini de talie mare, cu investitii la nivel regional sau global, Bursa de la Bucuresti a intrat si ea in randul burselor europene, incepand sa resimta tot mai puternic socurile de pe pietele externe.

 

Chiar daca unii brokeri vad o influenta directa a evolutiei pietelor internationale asupra Bursei de la Bucuresti, iar altii sustin ca influenta este mai mult de natura psihologica, nimeni nu mai contesta faptul ca aceasta exista.

 

"E clar ca piata romaneasca este mai corelata acum cu pietele externe decat era in urma cu cativa ani, si asta se datoreaza fondurilor straine care au politici de investitii regionale si cand decid sa intre sau sa iasa de pe o piata, fac acelasi lucru pe toate pietele din regiune", considera Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

 

Totusi, se pare ca deocamdata suntem doar la capatul biciului, asa cum plastic se exprima saptamana trecuta un broker, ceea ce inseamna ca socurile externe ajung la noi cu o oarecare intarziere si sunt amplificate de unii factori specifici pietei locale.

 

Astfel se face ca indicii Bursei de la Bucuresti au pierdut lunea trecuta peste 5%, inregistrand cea mai mare scadere dintre toate pietele europene si una din cele mai dramatice scaderi din istoria de peste 10 ani a Bursei. Pe pietele vecine, cum ar fi Ungaria, Cehia sau Polonia, corectiile nu au depasit 3%.

 

Cele mai mari corectii le-au inregistrat SIF-urile, care au pierdut aproape 7%, titlurile SIF fiind in general mai sensibile la stirile care apar pe piata. Totusi, scaderi de peste 5% au inregistrat si actiunile Petrom sau BRD, care de regula sunt cele mai stabile de pe Bursa.

 

"Luni a fost momentul critic, fondurile de investitii straine luand pozitii de asteptare, unele vanzand actiuni in piata, pe fondul panicii de pe piata internationala", a explicat Rares Nilas, directorul BT Securities.

 

Unda de soc a pornit in urma cu doua saptamani din China, fiind determinata de prabusirea cu 10% intr-o singura zi a pietei de capital chineze in urma unei declaratii a oficialilor chinezi, care au spus ca vor lua masuri impotriva unor practici ilegale de pe piata de capital locala, care contribuisera in ultimii ani la cresterea preturilor actiunilor. Cutremurul s-a raspandit rapid in Hong Kong si Singapore, apoi pe pietele europene, ajungand in final pe piata americana, unde a determinat cea mai puternica scadere a Bursei inregistrata dupa cea care a urmat atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

 

Desi majoritatea pietelor europene au resimtit inca din prima zi socul, Bursa de la Bucuresti a incheiat in crestere, incepand sa scada abia in ziua urmatoare (cu 1,3 miliarde de euro), cand pietele europene dadeau semne de revenire. La nivel mondial, pietele de capital au pierdut in acea saptamana peste 1.000 de miliarde de dolari.

 

A urmat una dintre cele mai negre zile din istoria Bursei, din valoarea companiilor listate evaporandu-se in doar cateva ore alte 1,3 miliarde de euro. De data aceasta, corectia a coincis cu o noua unda de soc, determinata de aceasta data de rezultatele slabe anuntate de oficialii americani privind evolutia economiei SUA.

 

Scaderile inregistrate la nivel mondial au fost puse de majoritatea analistilor pe seama fondurilor de investitii care si-au redus pozitiile pe pietele de actiuni pentru a investi in instrumente cu venit fix mai putin riscante. O tendinta similara s-a inregistrat in prima jumatate a anului trecut, insa doar pietele emergente au fost afectate de o scadere de cateva luni si care a afectat si piata din Romania.

 

"In anii trecuti au existat explicatii logice pentru scaderea Bursei, legate de factori economici sau politici, cum ar fi aderarea la Uniunea Europeana, modificari ale impozitarii pe piata de capital si pragul la SIF-uri. Scaderile de anul acesta nu sunt in oglinda cu cele de anul trecut si nu ar fi venit daca nu ar fi existat socul de pe pietele externe", a explicat Nilas.

 

Anul acesta corectiile au afectat deopotriva pietele emergente, dar si pietele dezvoltate, care atinsesera la inceputul anului noi maxime istorice, ceea ce demonstreaza ca tot mai multe fonduri de investitii incep sa-si puna problema ca ar putea veni o corectie mai puternica a pietelor de capital si incearca sa se protejeze impotriva acestui risc, diminuandu-si din timp pozitiile pe pietele de actiuni.

 

La inceputul anului, cand bursele din SUA atinsesera cel mai ridicat nivel de dupa 2001, optimismul brokerilor de pe Wall Street ajunsese de asemenea la cote foarte ridicate. Aceasta a tras un semnal de alarma pentru unii analisti, care au inceput sa se intrebe daca nu cumva dupa cresterile sustinute ar putea veni o corectie mai puternica. Daca aceasta va veni, cu siguranta ca nu va ocoli nici piata romaneasca.

 

Totusi, deocamdata, analistii locali nu vad prea multe motive de ingrijorare si sustin ca, cel putin din punct de vedere al fundamentelor, piata nu are motive sa scada. Profiturile totale ale companiilor de la Bursa au crescut anul trecut cu 41%, pe fondul unei cresteri cu 24% a cifrei de afaceri globale. Asadar, cresterea cu circa 22% a indicelui BET este pe deplin justificata de rezultatele financiare ale companiilor.

 

In plus, investitiile fondurilor straine pe piata romaneasca au atins niveluri record in primele doua luni ale anului, cand strainii au plasat pe Bursa 144 de milioane de euro, mai mult de 80% din investitiile nete totale ale nerezidentilor din 2006. De asemenea, cumpararile strainilor s-au ridicat in primele doua luni la circa 310 milioane de euro, aproape jumatate din achizitiile de actiuni pe Bursa, fata de circa o treime in 2006. "Dupa aderare, fondurile de investitii straine au prins Romania in structurile lor investitionale, considerand ca riscurile legate de economia romaneasca sunt acum mai mici", considera Nilas.

 

Sumele plasate de straini pe piata reprezinta un factor de stabilitate, deoarece majoritatea fondurilor straine active pe Bursa de la Bucuresti investesc pe termen lung. De altfel, dupa caderea puternica de lunea trecuta, piata a inregistrat o revenire, recuperand o parte din corectie. "E clar ca socul de saptamana trecuta a schimbat conditiile din piata, dar, deocamdata, e devreme de tras o concluzie privind inceputul unei corectii. E clar ca sunt anumite tendinte anuale, dar sunt si anumiti factori specifici, care pot schimba evolutia pietei", sustine Razvan Pasol.

 

Totusi, brokerii recomanda investitorilor prudenta in aceasta perioada, unii dintre ei fiind cu gandul la corectiile de primavara din 2005 si 2006, cand indicii Bursei de Valori au pierdut intre 25% si 30%. "In acest moment se constata o prudenta mai mare la cumparare din partea investitorilor. Noi recomandam investitorilor care au actiuni sa le pastreze, iar celor care vor sa intre pe piata le recomandam sa cumpere treptat, pe trend", a conchis Rares Nilas.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Aveti o batista? A racit Bursa...
/actualitate/aveti-o-batista-a-racit-bursa-1008475
1008475
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.