Au început să sune alarmele pentru un dezastru economic: Ţara, care trebuia să dea tonul unei noi runde de creştere a economiei globale, s-a împotmolit şi riscă să tragă în jos toată lumea împreună cu ea

Postat la 30 august 2023 102 afişări

Au început să sune alarmele pentru un dezastru economic: Ţara, care trebuia să dea tonul unei noi runde de creştere a economiei globale, s-a împotmolit şi riscă să tragă în jos toată lumea împreună cu ea

Economia Chinei ar fi trebuit să reprezinte o treime din creşterea economică mondială în acest an, cu toate acestea încetinirea dramatică din ultimele luni trage un puternic semnal de alarmă privind înrăutăţirea perspectivelor economice la nivel global, scrie Bloomberg.

Factorii de decizie politică se pregătesc pentru o lovitură pentru economiile lor, deoarece importurile chinezeşti de orice, de la materiale de construcţii la produse electronice, sunt în scădere. Caterpillar Inc. spune că cererea chineză de utilaje utilizate pe şantierele de construcţii este mai rea decât se credea anterior. Preşedintele american Joe Biden a numit problemele economice o „bombă cu ceas”.

Investitorii globali au retras deja peste 10 miliarde de dolari de pe pieţele bursiere din China, cea mai mare parte a vânzărilor fiind efectuate în cazul titlurilor de valoare blue chips. Goldman Sachs Group Inc. şi Morgan Stanley şi-au redus ţintele pentru acţiunile chinezeşti, primul avertizând, de asemenea, cu privire la riscurile de contagiune pentru restul regiunii.

Economiile asiatice sunt cele mai afectate până în prezent, alături de ţările din Africa. Japonia a raportat în iulie prima scădere a exporturilor din ultimii peste doi ani, după ce China a redus achiziţiile de maşini şi cipuri. Săptămâna trecută, bancherii centrali din Coreea de Sud şi Thailanda au citat redresarea slabă a Chinei pentru reducerea previziunilor lor de creştere.

Fiind a doua economie ca mărime din lume, o încetinire prelungită a creşterii economice în China va afecta toată lumea. O analiză a Fondului Monetar Internaţional arată cât de mult este în joc: atunci când rata de creştere a Chinei creşte cu 1 punct procentual, expansiunea globală este stimulată cu aproximativ 0,3 puncte procentuale.

Deflaţia din China „nu este un lucru atât de rău” pentru economia globală este de părere Peter Berezin, strategul şef global al BCA Research Inc.

„Totuşi , dacă restul lumii, SUA şi Europa, intră în recesiune şi dacă China rămâne slabă, atunci asta ar fi o problemă - nu doar pentru China, ci pentru întreaga economie globală” a declarat Berezin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
crestere,
economie,
alarma,
dezastru

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.