Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, despre impozitarea veniturilor din concedii medicale: Inuman

Autor: Cosmin Pirv Postat la 06 februarie 2024 22 afişări

Este inuman să impozitezi un venit necesar asigurării continuităţii existenţei unui om suferind, care are probleme de sănătate ce impun un anumit regim alimentar şi de viaţă, consideră reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, despre impozitarea veniturilor din concedii medicale: Inuman

„Este cunoscut faptul că, în cele mai multe cazuri, nevoile zilnice ale unui om bolnav aflat în incapacitate de muncă sunt mult mai mari faţă de veniturile curente obţinute din muncă. Poate că doar o parte dintre cei ce încearcă să fundamenteze sau să facă studii de impact pentru elaborarea anumitor dispoziţii legale nu cunosc sau ignoră aceste aspecte. Este de neînţeles cum s-a fundamentat profesionist şi cum s-a analizat impactul aplicării dispoziţiilor art. 155 alin (1), lit i) din OUG nr. 115/2023 adoptată de Guvern pe 14 decembrie 2023!”, arată asociaţia într-un comunicat.

Reprezentanţii ANPP susţin că dispoziţia de impozitare a veniturilor din concedii medicale nu rezolvă problema invocată public, verbal, de către reprezentanţi ai Guvernului, anume reducerea numărul de concedii medicale eliberate în mod abuziv.

„Acordarea concediilor medicale se face doar de către medicii autorizaţi care au contracte cu casele judeţene de asigurări de sănătate şi, mai cu seamă, care au competenţă să precizeze diagnosticul, să stabilească statusul pacientului, să evalueze capacitatea de muncă şi influenţele în evoluţia stării de sănătate a pacientului, dacă este supus stresului şi eventualelor eforturi prin muncă sau alte activităţi. Din argumentele reprezentanţilor Guvernului, să înţelegem că o întreagă clasă profesională este supusă suspiciunii de acordare de concedii medicale în mod fraudulos? Sau că toţi pacienţii aflaţi în concediul medical trebuie pedepsiţi pentru o suspiciune ce stă la îndemâna Guvernului să o lămurească?”, se întreabă conducerea asociaţiei.

ANPP atrage atenţia că orice încercare de a menţine această dispoziţie prin amendamente ce diferenţiază pacienţii cu incapacitate temporară de muncă pe diverse categorii de patologii va fi de natură să producă grave discriminări.

Asociaţia cere Guvernului si Parlamentului României să abroge în totalitate dispoziţia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pacienţi,
impozitare,
concedii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.