Arabii, marii câştigători ai crizei actuale: Gigantul Aramco din Arabia Saudită înregistrează un profit anual record de 110 mld. dolari, o creştere de 124% faţă de anul trecut

Autor: Ştefan Stan Postat la 20 martie 2022 192 afişări

Arabii, marii câştigători ai crizei actuale: Gigantul Aramco din Arabia Saudită înregistrează un profit anual record de 110 mld. dolari, o creştere de 124% faţă de anul trecut

Gigantul petrolier Aramco din Arabia Saudită a raportat duminică un profit anual fulminant, înregistrând un venit net mai mult decât dublu faţă de anul trecut, până la 110 miliarde de dolari, scrie Reuters. 

Profitul net al Aramco pentru 2021 a crescut cu 124%, la 110 miliarde de dolari în 2021, faţă de 49 de miliarde de dolari în 2020, citând preţurile mai mari la ţiţei, marjele mai mari de rafinare şi de produse chimice şi consolidarea afacerii sale chimice, SABIC, rezultatele pe întregul an.

Cifrele au fost în linie cu aşteptările, analiştii intervievaţi de Reuters prognozând un venit net de 109,7 miliarde de dolari pentru întregul an. Acţiunile au crescut duminică cu 4%.

"Rezultatele noastre solide sunt o dovadă a disciplinei noastre financiare, a flexibilităţii în condiţiile evoluţiei pieţei şi a concentrării ferme asupra strategiei noastre de creştere pe termen lung, care vizează creşterea valorii pentru acţionarii noştri", a declarat directorul general al Aramco, Amin Nasser, în comunicatul privind rezultatele.

Aramco a profitat de pe urma creşterii bruşte a preţurilor petrolului în 2021, petrolul de referinţă internaţional Brent depăşind 80 de dolari pe baril până la sfârşitul anului, în creştere cu aproximativ 50% pentru perioada de 12 luni. Lipsa de aprovizionare s-a adăugat la o serie complexă de factori care au condus la o incertitudine majoră în complexul energetic şi al materiilor prime, chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

"Deşi condiţiile economice s-au îmbunătăţit considerabil, perspectivele rămân incerte din cauza diverşilor factori macroeconomici şi geopolitici", a adăugat el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
miliarde

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.