Aproape jumătate din străinii sosiţi în România anul trecut au venit în scopuri de business. Doar 1 milion de străini au venit să viziteze România şi să îşi petreacă vacanţele pe plan local

Autor: Miruna Diaconu Postat la 19 martie 2024 92 afişări

Aproape jumătate, mai exact 49,4%, dintre străinii ajunşi în unităţile de cazare clasificate din România au venit în scopuri de business, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Aproape jumătate din străinii sosiţi în România anul trecut au venit în scopuri de business. Doar 1 milion de străini au venit să viziteze România şi să îşi petreacă vacanţele pe plan local

Străinii ajunşi în România în 2023 au cheltuit, în medie, 2.600 lei pe vacanţele pe plan local, cei mai mulţi bani au mers la cazare.

Aproape jumătate, mai exact 49,4%, dintre străinii ajunşi în unităţile de cazare clasificate din România au venit în scopuri de business, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Anul trecut, circa 2,1 milioane de turişti străini s-au cazat în structurile locale, astfel că doar 1 milion de străini au venit să îşi facă vacanţele pe plan local şi să viziteze România.

Datele arată că piaţa turistică locală, concentrată pe zona de leisure, este mult mai mică. O pondere importantă o reprezintă turiştii veniţi în scopuri de business, care petrec doar 2-3 zile, iar aceştia vin, în general, doar în marile oraşe.

În susţinerea acestei idei vine şi faptul că din 2,1 mi­lioane de turişti străini ajunşi în unităţile locale, peste 1,6 mi­lioane de străini s-au cazat în Bucureşti şi oraşele de reşedinţă. Mai mult, zonele turistice precum staţiunile montane, cele de pe litoral sau staţiunile balneare au primit împreună doar 218.000 de turişti străini anul trecut.

Pentru dezvoltarea turistică, România trebuie să atragă mulţi turişti care să vină să viziteze destinaţiile turistice şi care îşi alocă mai multe zile vacanţei pe plan local, implicit şi banii lăsaţi de aceştia vor fi mai mulţi. Pentru atragerea străinilor care să îşi facă vacanţele în România.

Străinii ajunşi în România au cheltuit, în medie, 2.600 lei de persoană. În total, străinii au lăsat circa 5 miliarde de lei în România, potrivit datelor INS.

Informaţiile de la Statistică arată că aproape 40% din turişti şi-au organizat singuri sejurul şi doar 37% au apelat la serviciile unei agenţii de turism, ceea ce arată că turoperatorii pierd tot mai mult teren în faţa motoarelor de căutare care îi ajută pe călători să îşi rezerve singuri vacanţele.

Numărul de străini ajunşi în 2023 a fost sub nivelul din 2019, când circa 2,6 milioane de străini şi-au petrecut vacanţele în destinaţiile locale. Turismul local se susţine în proporţie de circa 85% din vacanţele turiştilor români, ceea ce a reprezentat un avantaj în pandemie, însă după ridicarea restricţiilor, România nu doar că nu a mai primit acelaşi număr de turişti străini, dar mulţi români au preferat să îşi facă vacanţele în afara ţării, litoralul fiind cel mai afectat de aceste decizii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.