Anunţul făcut de Alexandru Rafila despre sărbătorile de Paşte. Cum spune aceasta că le vom petrece

Autor: Andreea Tobias Postat la 21 februarie 2022 805 afişări

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că măsurile de relaxare se vor lua pe etape, pentru a vedea ce impact au. Ministrul a menţionat sărbătorile de Paşte cu relaxări, dar a vorbit şi despre ceea ce ne aşteaptă din toamnă.

Anunţul făcut de Alexandru Rafila despre sărbătorile de Paşte. Cum spune aceasta că le vom petrece

Întrebat, luni, în ce vor consta restricţiile, Rafila a spus că o prima măsură va fi probabil renunţarea la măşti în exterior, mai puţin în spaţiile extrem de aglomerate.

Relaxările trebuie să permită reîntoarcerea la o activitate economică şi socială normală şi predictibilitatea organizării diferitelor tipuri de activităţi economice în perioada următoare.

„Ne dorim să avem un calendar clar, care să ţină cont de nişte indicatori măsurabili şi care să permită o reluare şi sustenabilitate”, a spus ministrul.

Măsurile de relaxare trebuie luate gradual, a explicat Rafila, în momentul în care indicatorii din secţiile de terapie intensivă intră în scădere constantă.

„Nimeni nu vrea restricţii, toată lumea vrea relaxări şi noi vrem acest lucru, dar lucrul ăsta trebuie făcut echilibrat şi ţinând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România. În continuare trebuie să vedem un timp cum funcţionează măsurile. Vă dau un exemplu: dacă se scoate masca în exterior, să vedem dacă acest lucru are impact asupra creşterii numărului de cazuri sau nu are. Dacă scoatem toate măsurile, există un risc de reîntoarcere şi nu cred că vrea nimeni să se reîntoarcă, trebuie să facem lucrul acesta echilibrat şi etapizat. Că o să fie 2 etape sau 3 etape, asta nu am de unde să ştiu. Eu sper să fie cât mai puţine”, declară Rafila.

Ministrul crede că pot fi depăşite „aceste săptămâni de nerăbdare” şi a adăugat că şi el doreşte să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii.

Întrebat despre ceea ce ne aşteaptă din toamnă, Rafila a răspuns că întotdeauna trebuie pusă în balanţă, aşa cum se întâmplă şi la gripă, posibilitatea apariţiei unei epidemii sau a unui nou val pandemic. Depinde de noile tulpini: „ele apar în permanenţă, dar nu au putere, adică nu reuşesc să aibă o transmisibilitate care să pună probleme. Deocamdată nu ştim dacă vor fi sau nu transmisibile. Sigur că putem pune pe hârtie un astfel de scenariu, dar nu cred că ar trebui să punem problema unui nou val pandemie. El va exista, dar nu va pune probleme sistemului de sănătate public”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rafila,
restricţii,
paşte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.