ANCOM actualizează reglementările dedicate persoanelor cu dizabilităţi

Autor: Andreea Tobias Postat la 09 noiembrie 2022 36 afişări

ANCOM supune consultării publice un proiect de decizie care actualizează măsurile de reglementare adresate persoanelor cu dizabilităţi.

ANCOM actualizează reglementările dedicate persoanelor cu dizabilităţi

În perioada 31 mai 2022 - 30 iunie 2022, ANCOM a supus unei consultări publice cu titlu preliminar un proiect de decizie ce viza măsurile adresate utilizatorilor cu dizabilităţi, proces derulat exclusiv cu caracter informativ ţinând cont de faptul că, la data lansării consultării, Legea nr. 198/2022 se afla în faza finală a procedurii parlamentare de adoptare.

Pentru a asigura un nivel ridicat de transparenţă cu privire la măsurile propuse de ANCOM, precum şi o perioadă mai lungă de consultare a intenţiilor Autorităţii în acest domeniu de activitate, a fost solicitată opinia părţilor interesate cu privire la acest proiect de decizie.

Proiectul de decizie propune o serie de măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilităţi în scopul asigurării unui nivel optim de acces al acestora la serviciile de comunicaţii electronice, precum şi a unui nivel ridicat de informare prin modalităţi concrete care să răspundă nevoilor acestora.

„Luând în considerare necesitatea adaptării pachetelor tarifare existente pe piaţă la specificul de consum al persoanelor cu dizabilităţi vizuale, respectiv auditive şi/sau de vorbire, Autoritatea propune două configuraţii de pachete de servicii ce conţin un nivel minim de unităţi de consum, la tarife maxime recomandate a fi percepute de către furnizori. Astfel, pentru utilizatorii finali cu dizabilităţi auditive şi/sau de vorbire, ANCOM propune punerea la dispoziţie a pachetelor de servicii mobile care să conţină un număr nelimitat de SMS-uri utilizabile în reţeaua proprie şi 300 de SMS-uri utilizabile în reţelele naţionale, la un tarif recomandat de 4 euro/lună, inclusiv TVA, şi, la cererea utilizatorului, un volum de date de 5 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 6 euro/lună, inclusiv TVA. Pentru utilizatorii finali cu dizabilităţi vizuale, se propune configurarea pachetelor de servicii mobile care să conţină 2.000 de minute utilizabile în reţeaua proprie şi 500 de minute utilizabile în reţelele naţionale, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, şi, la cererea utilizatorului, un volum de date de 5 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 4 euro/lună, inclusiv TVA”, informează ANCOM.

La solicitarea utilizatorilor finali cu dizabilităţi, furnizorii sunt obligaţi să pună la dispoziţia acestora materiale informative într-un format accesibil şi relevant pentru persoanele cu dizabilităţi, în care sunt prezentate, în mod clar, funcţiile şi modul în care echipamentele terminale pot răspunde nevoilor acestora.

Pentru a maximiza posibilitatea utilizatorilor finali cu dizabilităţi de a utiliza serviciile de comunicaţii electronice destinate publicului, furnizorii vor trebui să pună la dispoziţia acestora o serie de informaţii minimale referitoare la serviciile oferite, prin intermediul unor modalităţi specifice, adaptate nevoilor acestor utilizatori.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ancom,
reglementări,
dizabilităţi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.