Analiză Storia.ro: Cu cât au crescut, de fapt, preţurile apartamentelor

Postat la 25 iulie 2023 54 afişări

Analiză Storia.ro: Cu cât au crescut, de fapt, preţurile apartamentelor

În luna iunie a.c, preţul pe metru pătrat solicitat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 2% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, în timp ce preţul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 3%, conform celor mai recente date de pe Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX. În luna iunie, românii au vizualizat cu 5% mai multe pagini cu anunţuri de apartamente de vânzare decât în aceeaşi lună a anului anterior şi au realizat cu 1% mai multe contactări. Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari oraşe de pe platformă. 

Cum au evoluat preţurile apartamentelor de vânzare în Capitală 

În Capitală, preţul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna iunie a.c. a fost de 1.490 de euro/metru pătrat, cu o scădere de 2% faţă de luna iunie 2022 şi de 3% faţă de luna anterioară. Preţul mediu de cerere pe metru pătrat pentru un apartament vechi a fost de 1.611 euro, care e aproape la acelaşi nivel cu cel din luna mai şi cu cel din iunie 2022.

Evoluţia preţurilor în cele mai mari oraşe din ţară 

CLUJ-NAPOCA: În luna iunie a.c., preţul de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.488 euro/metru pătrat, similar cu cel din luna anterioară. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul a crescut cu 5%. Totuşi, apartamentele vechi au avut un preţ mai scăzut – preţul de cerere a fost de 2.398 de euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

IAŞI: Preţul de cerere pe metru pătrat al apartamentelor noi a crescut, în medie, cu 4% în luna iunie a.c. comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 1.412 euro. În acelaşi timp, pentru apartamentele vechi preţul de cerere a ajuns la 1.418 euro/metru pătrat, cu 9% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

TIMIŞOARA: În Timişoara, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.499 euro, cu 3% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Apartamentele vechi au avut un preţ mediu de cerere de 1.429 euro/metru pătrat, cu 2% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

BRAŞOV: Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Braşov a crescut în luna iunie a.c. cu 11% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la 1.940 euro/metru pătrat. De asemenea, preţurile apartamentelor vechi au crescut cu 5% faţă de anul trecut şi au avut, în iunie, un preţ mediu de cerere de 1.587 euro/metru pătrat.

SIBIU: Preţul mediu de cerere al apartamentelor noi a scăzut cu 2% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi a ajuns la 1.262 euro/metru pătrat. În acelaşi timp, apartamentele vechi din Sibiu au avut un preţ de cerere mai ridicat şi au fost listate pe platformă cu un preţ mediu de 1.455 de euro/metru pătrat.

CONSTANŢA: În luna iunie a.c., apartamentele noi din Constanţa au avut un preţ de cerere de 1.719 euro/metru pătrat, cu 9% mai mare decât în aceeaşi lună a anului trecut. În schimb, preţul mediu al apartamentelor vechi a ajuns la 1.541 euro/metru pătrat, cu 6% mai mare decât în iunie 2022.

ORADEA: Preţul mediu de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea, în iunie a.c., a fost de 1.508 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preţ mediu de cerere de 1.328 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât în aceeaşi lună a anului trecut.

CRAIOVA: În iunie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.485 euro/metru pătrat, în timp ce preţul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.456 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat decât în iunie 2022.

Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii corecte, în cunoştinţă de cauză.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.