Amundi: Într-o lume în care comerţul nu mai este principalul motor al creşterii mondiale, investitorii trebuie să exploateze oportunităţile care pot apărea din ciclurile economice regionale desincronizate şi din politicile fiscale şi monetare

Autor: Roxana Rosu Postat la 03 iunie 2022 99 afişări

Amundi: Într-o lume în care comerţul nu mai este principalul motor al creşterii mondiale, investitorii trebuie să exploateze oportunităţile care pot apărea din ciclurile economice regionale desincronizate şi din politicile fiscale şi monetare

Investitorii trebuie să navigheze într-o lume fragmentată, marcată de o încetinire a creşterii economice, inflaţie mai mare şi divergenţe tot mai mari între regiuni geografice şi sectoare economice, în care dinamica mixului de politici va fi crucială, sunt de părere analiştii companiei de asset management Amundi, aflată între primii 10 jucători globali de pe piaţă.

”Era ratelor dobânzilor ultra-scăzute şi negative s-a încheiat. Acest lucru va continua să cureţe excesele din zonele pieţei determinate de lichidităţi - Spac-uri, criptomonede, acţiuni de tip ultra-growth - şi va reorienta investitorii asupra elementelor investitionale fundamentale, a efectului de îndatorare corporativ şi a câştigurilor reale ale companiilor. Incertitudinea cu privire la evoluţia mixului de politici şi frontul geopolitic complicat vor continua să menţină volatilitatea ridicată”, spune Vincent Mortier, Group CIO of Amundi.

În acest peisaj din ce în ce mai complex, în care comerţul global nu mai este principalul motor al creşterii mondiale, investitorii ar trebui să caute rezilienţă şi să exploateze oportunităţile care pot apărea din ciclurile economice regionale desincronizate şi din căile divergente de adaptare a politicilor fiscale şi monetare.

Riscurile stagflaţioniste par larg răspândite, creşterea economica reală scăzând sub potenţial, iar inflaţia rămânând în mod persistent mai ridicată decât ţintele băncii centrale.

In pieţele emergente, exportatorii de mărfuri, cum ar fi Brazilia, Africa de Sud şi Indonezia sunt gata să realizeze performanţe notabile, precum şi ţările cu cel mai important spaţiu de manevră în politica monetară şi fiscală.

Amundi este de părere că probabil că inflaţia a atins deja un vârf, dar presiunile asupra preţurilor ar trebui să se simtă în continuare din cauza blocajelor din lanţurile de aprovizionare, a preţurilor ridicate la energie şi la alimente, precum şi a creşterii salariilor în SUA, punând capăt erei ratelor de dobânda ultra-scăzute, chiar negative din ultimul deceniu.

Cu toate acestea, spun analiştii, o normalizare deplină a politicilor monetare nu se întrevede complet, deoarece băncile centrale încearcă să echilibreze nevoia de a îmblânzi inflaţia galopantă cu nevoia de a menţine creşterea, având ca rezultat probabil o „neglijare benignă” a inflaţiei de către băncile centrale.

În acest context, dinamica mixului de politici şi măsura în care băncile centrale sunt pregătite să accepte stimulente fiscale suplimentare în diferite regiuni vor fi esenţiale: în timp ce SUA nu au aproape nicio marjă fiscală înaintea alegerilor intermediare din noiembrie, Amundi se aşteaptă să vadă acomodare fiscală suplimentară în China.

Pe fondul inflaţiei ridicate şi a volatilităţii crescute, a creşterii lente şi a lichidităţii globale în scădere, investitorii ar trebui să rămână precauţi în ceea ce priveşte alocarea riscurilor şi să caute rezilienţă şi surse de rentabilitate real pozitivă, potrivit Amundi, încercând în acelaşi timp să profite de pe urma discrepanţelor dintre regiuni şi sectoare în baza ciclurilor economice desincronizate.

In acest timp, investiţiile în acţiuni, valoarea, calitatea şi dividendele ar trebui să ofere o combinaţie bună, deoarece dividendele reprezintă o componentă stabilă a rentabilităţii atunci când inflaţia este ridicată.

În ceea ce priveşte obligaţiunile, investitorii ar trebui să treacă tactic la o atitudine mai neutră în materie de scadenţe, să balanseze divergenţele din politicile monetare, precum şi să caute titlurile legate de inflaţie şi ratele flotante pentru a se proteja împotriva inflaţiei.

Pe segmentul creditelor, Amundi preferă gradul investiţional pe pieţele dezvoltate şi randamentul ridicat (high yield) în pieţele emergente. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inflatie,
crestere,
investitori,
piata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.