America încearcă să evite încă un război în toată regula: Preşedintele american Joe Biden a îndemnat Israelul să dea dovadă de reţinere după atacul cu drone şi rachete al Iranului

Autor: Ştefan Stan Postat la 15 aprilie 2024 45 afişări

America încearcă să evite încă un război în toată regula: Preşedintele american Joe Biden a îndemnat Israelul să dea dovadă de reţinere după atacul cu drone şi rachete al Iranului

Preşedintele american Joe Biden a îndemnat Israelul să dea dovadă de reţinere după atacul cu drone şi rachete al Iranului, în timp ce Washingtonul încearcă să detensioneze tensiunile din Orientul Mijlociu şi să reducă riscul unui război regional în toată regula.

Cabinetul de război al Israelului s-a reunit duminică pentru a analiza răspunsul statului evreu la atacul Iranului, dar nu a luat încă o decizie cu privire la acţiunile pe care le va întreprinde, a declarat o persoană din cadrul guvernului israelian.

Persoana a adăugat că este clar că Israelul trebuie să răspundă, "dar nu este clar când şi cât de mare".

Iranul a lansat atacul, primul atac de acest tip de pe propriul teritoriu împotriva Israelului, ca represalii la un presupus atac israelian asupra clădirii sale consulare din Damasc, în această lună, care a ucis mai mulţi comandanţi iranieni.

Atacul de sâmbătă seara a avut loc pe fondul unui val de ostilităţi declanşat de atacul Hamas din 7 octombrie şi de răspunsul de retorsiune al Israelului împotriva grupului militant palestinian din Gaza.

Atacul Iranului a intensificat îngrijorările că acesta va provoca un răspuns escaladat din partea Israelului şi va împinge Orientul Mijlociu într-un conflict în toată regula.

Israelul îşi discuta opţiunile cu toţi partenerii săi principali, în special cu administraţia Biden, dar decizia va aparţine în cele din urmă cabinetului de război al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat persoana din interiorul guvernului.

Benny Gantz, membru al cabinetului de război, a declarat mai devreme, duminică, că Israelul va răspunde "în modul şi la momentul care ne convine".

Biden a sfătuit Israelul să adopte o abordare măsurată. "Preşedintele a fost clar. Nu vrem să asistăm la o escaladare", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, în cadrul emisiunii Meet the Press de la NBC. "Nu căutăm un război mai amplu cu Iranul".

Într-o convorbire telefonică cu Netanyahu după atacul iranian, Biden i-a spus omologului său israelian că Israelul "a ieşit cu mult în faţa" republicii islamice, a declarat un oficial american de rang înalt. Biden a spus că Israelul şi-a "demonstrat în mod clar superioritatea militară", a adăugat oficialul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
israel,
atac

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.