Allianz-Ţiriac raportează un volumul total al primelor brute subscrise de aproape 3,5 miliarde de lei în 2023, în creştere cu peste 20% faţă de anul precedent. Care au fost cele mai mari despăgubiri plătite

Autor: Andra Stroe Postat la 04 aprilie 2024 24 afişări

Allianz-Ţiriac raportează un volumul total al primelor brute subscrise de aproape 3,5 miliarde de lei în 2023, în creştere cu peste 20% faţă de anul precedent. Care au fost cele mai mari despăgubiri plătite

Allianz-Ţiriac raportează rezultate financiare solide şi creştere susţinută în 2023, în principal, datorate evoluţiei pozitive înregistrate în segmentele asigurărilor de viaţă, asigurărilor auto şi a celor facultative pentru locuinţe.

Cheltuiala totală cu daunele brute în 2023 a fost de aproximativ 2,1 miliarde de lei, reprezentând despăgubiri brute plătite şi variaţia rezervei de daune brute avizate şi neavizate. Din aceasta, aproape 1,3 miliarde de lei au fost plătite clienţilor ca despăgubiri în 2023, cu 15% mai mult decât în 2022.

Volumul total al primelor brute subscrise a fost de aproape 3,5 miliarde de lei în 2023, în creştere cu peste 21% faţă de anul precedent, conform datelor financiare neauditate. Un avans semnificativ a fost înregistrat în segmentul asigurărilor de viaţă, de 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, unde compania a continuat să îşi concentreze atenţia asupra nevoilor clienţilor, dezvoltându-şi activitatea în acord cu direcţiile strategice asumate. De asemenea, în premieră pentru piaţa de asigurări din România, Allianz-Ţiriac a lansat în 2023 prima asigurare de viaţă care poate fi achiziţionată 100% online, în 6 paşi simpli, fără evaluare medicală prealabilă.

Pe lângă despăgubirile plătite, Allianz-Ţiriac a încheiat 2023 cu peste 4,5 miliarde de lei în rezerve tehnice şi o rată a solvabilităţii de 130%, raportată conform Solvency II, ceea ce confirmă stabilitatea financiară a companiei şi oferă clienţilor siguranţa angajamentelor de plată viitoare faţă de ei.

„În contextul creşterii costurilor de trai şi a unui deficit de protecţie tot mai mare în rândul populaţiei, asigurările generale, dar mai ales cele de viaţă devin o componentă vitală pentru siguranţa financiară a populaţiei. Sumele plătite anul trecut clienţilor noştri au reprezentat un sprijin important pentru cei care au trecut printr-o situaţie acoperită de asigurarea lor, ajutându-i să se descurce mai uşor financiar, fără să fie nevoie să-şi folosească economiile sau să apeleze la alte soluţii pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute. Performanţele noastre financiare solide, cu o evoluţie de peste 3,6 ori mai rapidă decât creşterea PIB-ului sau a pieţei de asigurări care s-au dublat în ultimul deceniu, confirmă capacitatea noastră de a sprijini financiar tot mai mulţi clienţi care aleg să-şi protejeze viitorul cu ajutorul asigurărilor”, a declarat Virgil Şoncutean, CEO al Allianz-Ţiriac Asigurări.

Evoluţie solidă şi creştere susţinută în 2023

Profitul operaţional după plata despăgubirilor, constituirea rezervelor şi deducerea cheltuielilor operaţionale, a fost de 346 de milioane de lei, în creştere cu aproximativ 44% faţă de 2022. Creşterea profitului operaţional se datorează unui volum de afaceri semnificativ în creştere, precum şi unui venit din plasamente mai bun (+59% faţă de 2022), în condiţiile în care rata combinată pe linia de afaceri principală (RCA), este de 97,4%. Rezultatul înregistrat permite consolidarea capitalului şi continuarea investiţiilor pentru îndeplinirea planurilor de dezvoltare şi susţinere a economiei româneşti. În acelaşi timp, pe lângă despăgubirile plătite asiguraţilor, compania şi-a amplificat amprenta în economie prin contribuţii totale de aproximativ 962 milioane de lei reprezentând cheltuieli cu salarii, comisioane, taxe, impozite şi contribuţii (BAAR, FGA, ASF).

La finalul lui 2023, 1,6 milioane de persoane şi companii beneficiau de protecţia financiară oferită de Allianz-Ţiriac, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în segmentele asigurărilor de viaţă, asigurărilor auto şi a celor facultative pentru locuinţe. În acelaşi timp, numărul clienţilor care au achiziţionat asigurări online a crescut cu 59% în ultimul an, asigurările RCA, de bunuri sau de călătorie fiind cel mai frecvent achiziţionate în mediul online.

Brandul puternic şi calitatea serviciilor oferite la preţul corect sunt factorii cheie care au determinat tot mai mulţi clienţi să aleagă produsele şi serviciile Allianz-Tiriac. Astfel, la finalul anului 2023, Allianz-Ţiriac şi-a menţinut poziţia de lider de loialitate în rândul clienţilor atât pe segmentul asigurarilor generale, cât şi pe cel al asigurărilor de viaţă.

Top 4 cele mai mari despăgubiri plătite în 2023

Cea mai mare despăgubire din 2023 a fost de aproape 5,5 milioane de lei şi a fost plătită în baza unei asigurări RCA pentru un accident auto cu vătămări care a avut loc în străinătate. A doua cea mai mare sumă despăgubită, de aproximativ 3,6 milioane de lei, a fost pentru o asigurare de răspundere civilă a unei companii de producţie pentru vătămarea unei persoane prin pierderea ambelor membre superioare în urma unui accident prin electrocutare. O despăgubire de aproximativ 2,2 milioane de lei a fost plătită în urma unui incendiu care a distrus complet o hală şi echipamentele de producţie aferente ale unui client din industria de construcţii.

În cazul asigurărilor de sănătate, cea mai mare despăgubire plătită a fost de 437,026 de lei, pentru tratament în străinătate a unei boli grave, în baza clauzei specifice ataşată produselor de asigurare de viaţă.

În 2023 compania a investit, de asemenea, aproximativ 7,5  milioane de lei în iniţiative sociale, în domenii critice precum educaţie şi incluziune financiară, sănătate, sport şi mediu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
despagubiri,
allianz-tiriac

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.