Sonae Sierra micsoreaza proiectul mall-ului care ar fi fost cel mai mare din Romania

Postat la 11 decembrie 2009 51 afişări

Compania portugheza Sonae Sierra, prezenta pe plan local prin mall-ul River Plaza din Ramnicu Valcea si planuri pentru alte trei in Craiova, Ploiesti si Bucuresti, a decis sa reduca suprafata proiectului comercial ParkLake Plaza din Capitala, care ar fi trebuit la finalizare sa fie cel mai mare mall din Romania.

"Am inceput sa optimizam proiectul. Avem cateva concepte, cateva schite si suntem intr-un proces de redesenare a proiectului. Va fi mai mic decat era stabilit initial (n.red. 110.000 metri patrati inchiriabili), va avea probabil aproximativ 80.000 - 90.000 de metri patrati suprafata inchiriabila", a declarat, pentru BUSINESS Magazin, Ingo Nissen, country manager al Sonae Sierra.

ParkLake Plaza urmeaza a fi amplasat in zona Titan din Capitala, proiectul, care include si doua cladiri de locuinte, urmand a fi dezvoltat intr-un parteneriat 50% - 50% de Sonae Sierra si compania irlandeza Caelum Development. Investitia pentru dezvoltarea proiectului a fost estimata initial la circa 590 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare valoare anuntata pentru un centru comercial local.

"Piata este cu totul diferita. In primul rand, cererile retailerilor pentru spatii au scazut in ceea ce priveste suprafetele iar obtinerea unei finantari pentru un proiect atat de mare ar fi foarte, foarte dificila. Inca nu am facut calculele dar investitia necesara se va diminua cu un procent semnificativ", a mai declarat Ingo Nissen.

Sonae Sierra, unul dintre cei mai mari dezvoltatori, proprietari si administratori de centre comerciale la nivel mondial, a intrat pe piata locala in 2007 prin achizitia River Plaza din Ramnicu Valcea (aprox. 18.000 mp inchiriabili), intr-o tranzactie estimata la momentul respectiv la 42 de milioane euro. Compania intentioneaza sa dezvolte alte doua centre comerciale in Craiova si Ploiesti, care cu ParkLake Plaza ar ridica necesarul de investitii la aproximativ 900 de milioane de euro.

"Proiectul din Craiova are un grad de ocupare foarte bun si deja am inceput sa semnam contracte finale de inchiriere. Se va numi Adora Mall si estimam ca va fi deschis la finalul anului 2012 sau in primavara anului 2013", a mai afirmat country managerul companiei portugheze. Adora Mall ar urma sa aiba o suprafata inchiriabila de aprox. 56.000 mp, centrul comercial avand deja un grad de inchiriere de circa 65% - 70% potrivit informatiilor din piata. In Craiova urmeaza a fi deschis West Gate, la finalul anului viitor, in acest moment nefiind existente insa informatii noi privind stadiul proiectului.

In privinta obtinerii resurselor financiare pentru dezvoltarea proiectelor din Romania, Ingo Nissen spune ca discutiile cu bancile merg mai bine decat la inceputul acestui an chiar daca asta nu inseamna ca Sonae se afla in ultimele etape ale negocierilor cu bancile. "La inceputul lui 2010 vom aborda si bancile locale. Nu stiu daca vor avea resursele financiare necesare sau daca vor fi dispuse sa acorde finantari dar trebuie sa o facem. La un moment dat vor trebui sa inceapa sa acorde finantari."

In plus, seful companiei pe plan local spune ca exista discutii pentru achizitionarea unor parcele de teren in diferite orase din tara dar si a unor proiecte care nu au mai fost incepute din cauza declansarii crizei financiare. "In acest moment sunt oportunitati uriase pe piata. Preturile sunt in cadere si multi proprietari vor sa vanda. (...) Sau facut multe greseli in trecut", a mai spus managerul Sonae Sierra.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/sonae-sierra-micsoreaza-proiectul-mall-ului-care-ar-fi-fost-cel-mai-mare-din-romania-5173808
5173808
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.