Simulare Standard&Poor's: Ghana ar castiga Cupa Mondiala din Africa de Sud

Postat la 08 iunie 2010 12 afişări

Agentia de rating Standard & Poor's a facut o simulare a Campionatului Mondial de Fotbal in functie de performanta pietelor de capital ale tarilor calificate la turneul final, care ar urma sa se incheie cu victoria Ghanei, dupa o finala disputata cu Japonia.

Agentia a folosit datele relevate de indicele S&P Global BMI Index al pietelor de capital in perioada ianuarie-mai, aplicandu-le la programul anuntat al meciurilor. Ghana, cu o performanta a bursei de 50,73%, zdrobeste Australia, a carei bursa a scazut cu 21,93%, apoi bate Anglia (-19,37%), trece in sferturile de finala de SUA (-4,30%), elimina in semifinale Nigeria (19,97%) si invinge in finala, la un scor ultraconfortabil, Japonia (-3,36%).

Cel mai usor de batut au fost, in simularea Standard & Poor's, tocmai marile puteri fotbalistice: Italia (-33,07%) n-a trecut de faza grupelor, fiind invinsa de Noua Zeelanda (-16,30%), iar Brazilia (-23,28%) a fost eliminata rapid de Coasta de Fildes (-9,17%). Spania (-37,49%), actuala favorita la castigarea titlului mondial in Africa de Sud, Olanda (-21,58%) sau Germania (-22,45%) nici nu s-au vazut in grupe, in timp ce fosta campioana europeana Grecia n-a putut ridica nici o pretentie de victorie in grupe, avand o scadere a bursei cu 42%.

Practic, in afara de Nigeria, Ghana nu a avut rival la aceasta editie a Campionatului Mondial al Pietelor de Capital, toate celelalte echipe participante reprezentand tari unde bursele au avut evolutii negative in primele cinci luni ale anului.

"Fanii fotbalului n-au de ce sa se teama de aceste rezultate, insa proiectul nostru va fi de interes pentru comunitatea investitorilor. Performanta excelenta a Ghanei si a altor 'piete de frontiera' este o tendinta fascinanta care incepe sa se contureze", a declarat Marius Baumann, senior director custom indices EMEA al agentiei de rating.

Celelalte "piete de frontiera" la care se refera Baumann sunt Nigeria si Chile, aceasta din urma promovata si ea in semifinala, desi bursa chiliana a scazut cu 5,48%, concluzia simularii fiind limpede in defavoarea pietelor europene si nord-americane.

Nici Argentina, a carei bursa a scazut doar cu 6,93%, nu s-a facut chiar de rusine, daca ne uitam ca a ajuns totusi in sferturile de finala, unde a patruns o singura tara europeana - Danemarca, unde piata de capital a pierdut 10,46%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sport,
fotbal,
mondial,
burse,
standard&poor's,
ghana
/actualitate/afaceri/simulare-standard-poor-s-ghana-ar-castiga-cupa-mondiala-din-africa-de-sud-6316116
6316116
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.