Procesatorii romani vor putea exporta in UE produse din carne de porc

Postat la 13 noiembrie 2009 63 afişări

Uniunea Europeana a autorizat reluarea exportului de carne de porc si produse din carne de porc de la 1 ianuarie 2010, dar acesta se va realiza doar in regim lohn, cu materie prima importata din zonele neafectate de pesta porcina

"Vestea este imbucuratoare pentru procesatorii romani, deoarece vor putea iesi la export pe piata Uniunii Europene cu produse fabricate in Romania", a declarat pentru Business Magazin Daniel Botanoiu, presedintele Asociatiei Generale a Producatorilor Agricoli din Romania.

Comertul exterior cu produse din carne de porc ar putea sa aduca Romaniei aproximativ 500 milioane euro, potrivit Asociatiei Romane a Carnii.

Cu toate acestea, masura prin care se permite liberalizarea comertului cu carne de porc este una provizorie, Uniunea Europeana monitorizand in continuare evolutia pestei pe teritoriul Romaniei si amenintand cu sistarea exporturilor la primele semne care vor indica scaparea de sub control a pestei.

Crescatorii de porci nu sunt insa prea bucurosi la auzul acestei vesti, deoarece procesatori se vor orienta catre importuri de carne nu numai pentru a produce pentru export, dar si pentru a deservi piata interna.

"Sectorul de crestere a porcului risca o depreciere severa mai ale in situatia in care principalul beneficiar, industria procesatoare, se va orienta spre export, ce poate fi accesat numai prin prelucrarea carnii de porc din import", a afirmat Catalin Lapuste, doctorand in zootehnie.

Embargoul in privinta comercializarii carnii de porc pe piata comunitara a fost impus Romaniei in 2007 si ridicarea sa a fost conditionata de eradicarea pestei porcine fara utilizarea vaccinului. Spre deosebire de Romania, care s-a grabit sa declare epidemie odata cu izbucnirea unui focar de pesta la Timisoara, tari precum Germania si Bulgaria au izolat doar regiunile in care s-a depistat maladia, comertul intracomunitar nefiind afectat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMCG,
producatori,
carne,
mezeluri,
lohn
/actualitate/afaceri/procesatorii-romani-vor-putea-exporta-in-ue-produse-din-carne-de-porc-5103819
5103819
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.