Din generaţie în generaţie

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 20 ianuarie 2021 3574 afişări

Peste nouă ani de experienţă, peste 80.000 de obiecte lucrate manual şi peste 36.000 de comenzi la activ. Acesta ar fi, în cifre, bilanţul Ioanei Bugean pentru afacerea pe care a fondat-o, Le Cose Animate. Acum mai bine de nouă ani, atelierul ei de cadouri handmade personalizate şi decoraţiuni era nu mai mult de o sufragerie şi o bucătărie pline de cutii şi cutiuţe. Astăzi, povestea are mult mai multe pagini deja scrise.

Ioana Bugean a început aventura ei în business de la zero, împreună cu mama ei, Ester. În scurt timp, li s-a alăturat sora Ioanei, Dana, aşa că businessul a prins contur în familie.

„Produsele noastre sunt confecţionate manual din lemn şi lacuri ecologice sau materiale textile brodate şi încercăm să folosim cât mai mult materie primă românească. Am plecat de la cutii din lemn pentru amintiri, iar astăzi, la noi găseşti cadouri personalizate pentru nou-născuţi şi copii, pentru bunici şi mătuşi, decoraţiuni de nuntă, trusouri de botez sau daruri cu suflet pentru orice ocazie”, spune Ioana Bugean.

Lemnul se îmbină cu broderia, la fel cum studiile în comunicare ale Ioanei s-au împletit cu cele în economie ale mamei şi surorii ei şi aşa s-a dezvoltat Le Cose Animate. Businessul este „în priză” tot anul, indiferent că se lucrează pentru sărbătorile de iarnă, pentru mărţişor sau pur şi simplu pentru nunţi sau botezuri.

Toate micile – sau marile – creaţii ale celor trei antreprenoare se vând online, pe site-ul lor, iar preţul unei decoraţiuni personalizate pleacă de la 29 de lei. În funcţie de destinatarul cadoului şi de buget, cumpărătorul îşi poate „construi” singur darul. Odată cu timpul, s-a diversificat oferta, dar şi businessul a crescut la rândul lui.

„În 2019, cifra de afaceri a fost de aproximativ 170.000 de euro. Anul 2020 a fost unul greu pentru noi, aşa cum a fost pentru toată lumea, dar în acelaşi timp a fost şi un prilej extraordinar să ne reinventăm şi să ne adaptăm unei noi realităţi sociale şi de business. Am căutat să găsim oportunităţi şi produse noi pentru clienţii Le Cose în fiecare an, încercând să le oferim o experienţă de shopping cât mai personalizată”, spune Ioana Bugean.

Toate micile – sau marile – creaţii ale celor trei antreprenoare se vând online, pe site-ul lor, iar preţul unei decoraţiuni personalizate pleacă de la 29 de lei.


Pentru sărbătorile care tocmai au trecut, ea, împreună cu mama şi sora ei, au gândit mai multe produse de dăruit celor dragi, părinţilor, bunicilor, nepoţilor sau prietenilor. Cadourile au fost toate personalizate la cererea clienţilor şi expediate direct destinatarului, pentru a păstra sentimentul de apropiere chiar şi într-un Crăciun în care întâlnirile fizice nu au fost întotdeauna posibile. Odată această provocare depăşită, cum arată anul 2021 pentru Le Cose Animate?

„Pentru că suntem o afacere de familie, ştim foarte bine cât de important este să ne ajutăm şi să ne susţinem reciproc, de aceea, pentru 2021, ne propunem să ne dezvoltăm şi mai mult decât până acum în jurul sintagmei «Buy Local», căutând parteneri locali pentru toate produsele noastre de bază”, spune Ioana Bugean.



Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare

pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.

Firul cuvintelor – proiect de caligrafie (Bucureşti)

Fondatoare: Mădălina Tătaru

Prezenţă: online, naţională


Foldo – producţie de mobilier şi decoraţiuni din carton (Bucureşti)

Fondator: Nicolae Baciu

Investiţie iniţială: 50.000 de euro

Cifră de afaceri în 2020: 250.000 de euro

Prezenţă: naţională


Forest Food – prelucrare de ciuperci şi fructe de pădure (Căpuşu-Mare, jud. Cluj)

Fondatori: Dănuţ şi Bogdan Costea

Cifră de afaceri în 2019: 8,6 mil. lei (1,8 mil. euro)

Prezenţă: naţională şi internaţională


KaminHorn – producţie de accesorii pentru coşuri de fum (jud. Bacău)

Fondator: Răzvan Anăstăsoaie

Investiţie iniţială: 16.000 de euro

Cifră de afaceri în 2020: 1,4 mil. euro

Prezenţă: online şi în magazine de bricolaj


Hug Me Blanket – atelier de producţie de pături (Alexandria)

Fondatoare: Anamaria Pirea

Investiţie iniţială: 170.000 de lei (36.000 de euro)

Cifră de afaceri în 2020: 90.000 de lei (19.000 de euro)

Prezenţă: online


Grana – fabrică de pâine artizanală (Feleacu, jud. Cluj)

Fondatoare: Monica Ichimescu

Investiţie iniţială: 15.000 de euro

Prezenţă: Feleacu, jud. Cluj


Thaice Cream – îngheţată artizanală

Fondator: Valentin Ghiţă

Investiţie iniţială: 600 de lei

Cifră de afaceri în 2019: 250.000 de euro

Prezenţă: AFI Cotroceni şi o rulotă mobilă


Zamir – brand de şosete

(Cluj-Napoca)

Fondatori: Ionel Timiş şi Bene Laszlo

Investiţie iniţială: 600 de lei

Cifră de afaceri în 2019: 330.000 de lei (70.000 de euro)

Prezenţă: online, Iulius Mall din Cluj-Napoca


Wine & Dine – magazin de vinuri (Oradea)

Fondatori: Adina şi Dani Todea

Investiţie iniţială:

4.000-5.000 de euro

Prezenţă: online, Oradea


EastRide – servicii de curierat pe bicicletă (Cluj-Napoca)

Fondatori: Botond Bakos, Arpad Joo şi Balazs Halmen

Investiţie iniţială: 3.000 de euro

Cifră de afaceri în 2019: 3,1 mil. lei (654.000 euro)

Prezenţă: Cluj-Napoca, Oradea, Braşov, Târgu-Mureş


ZF şi Banca Transilvania au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.