Povestea omului care la 12 ani a fost obligat să renunţe la şcoală pentru a-şi ajuta familia şi care a ajuns să inventeze un produs în toată lumea ce valorează miliarde de euro

Autor: Andra Stroe Postat la 14 mai 2023 14316 afişări

Povestea omului care la 12 ani a fost obligat să renunţe la şcoală pentru a-şi ajuta familia şi care a ajuns să inventeze un produs în toată lumea ce valorează miliarde de euro

Antreprenorul John Queeny a avut parte şi de gustul amar al eşecului, când fabrica pe care o cumpărase cu economiile „de-o viaţă” a ars a doua zi după achiziţie, dar şi de gustul dulce al succesului, odată cu următorul business lansat – primul producător de zaharină din Statele Unite –, un pariu riscant, dar inspirat, care s-a transformat într-un gigant cumpărat, în urmă cu câţiva ani, de Bayer.

John Francis Queeny s-a născut în vara anului 1859 în Chicago, Illinois. Forţat de împrejurări, la vârsta de numai 12 ani a fost nevoit să renunţe la şcoală şi să îşi găsească un loc de muncă, pentru a-şi ajuta familia în criza ce a urmat Marelui Incendiu din Chicago. În 1897 s-a angajat la una dintre cele mai mari companii farmaceutice la acea vreme, Meyer Brothers Drug Company. La doi ani distanţă, folosind toate economiile strânse până atunci, a cumpărat o rafinărie de sulf. Dar a doua zi de la achiziţie, a pierdut totul într-un incendiu.

Nu a renunţat însă la ideea de a-şi întemeia propria companie, aşa că, după alţi doi ani, a pus bazele producătorului de zaharină Monsanto Chemical Works, păstrându-şi în continuare locul de muncă din compania pentru care lucra. El a lansat businessul cu o investiţie de 5.000 de dolari, 1.500 din surse proprii şi restul, împrumutaţi de la un producător local de sare. Alegerea obiectului de activitate a fost una riscantă, dar inspirată, căci la acea vreme unicul competitor era o companie din Germania. Numele businessului a fost inspirat de al soţiei sale, Olga Mendez Monsanto. În 1905 afacerea a intrat pe profit, însă abia anul următor antreprenorul şi-a dat demisia de la Meyer Brothers pentru a se focusa full time pe propriul business. 

În 1928 a decis că e momentul să se retragă din business, aşa că i-a cedat frâiele afacerii fiului său, Edgar. Sub conducerea acestuia, compania a cunoscut o evoluţie spectaculoasă, ajungând, în anii ’70, unul dintre cei mai mari producători de recolte modificate din Statele Unite.

Antreprenorul a avut doi copii din căsnicia cu Olga şi a murit în primăvara anului 1933, la 73 de ani.

În 2018, Monsanto, care până la acea dată a fost tranzacţionată la bursa din New York sub simbolul MON, a fost achiziţionată de conglomeratul german Bayer, într-o tranzacţie de 66 de miliarde de dolari.   

Carte de vizită

John Francis Queeny, Fondator, Monsanto

1. S-a născut pe 17 august 1895 în Chicago, Illinois;

2. A început să lucreze de la

12 ani, după dezastrul produs de Marele Incendiu din Chicago;

3. A fost angajat al companiei farmaceutice Meyer Brothers Drug Company;

4. Prima iniţiativă antreprenorială a fost sortită eşecului, antreprenorul pierzând toate economiile

într-un incendiu care a ars fabrica pe care tocmai o cumpărase;

5. A fondat apoi primul producător de zaharină din Statele Unite, Monsanto, care a fost achiziţionat ulterior de gigantul Bayer.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.