DTZ: Chiriile pentru birouri vor creste cu 20% in 2008

Postat la 14 aprilie 2008 18 afişări

Chiriile medii in 2007 pentru spatiile de birouri de clasa A s-au situat in jurul 17-18 euro pe metru patrat, iar estimarile pe 2008 sunt pentru cresteri de pana la 20% fata de anul precendent, potrivit analistilor companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox

"Deja putem vorbi de o medie de 19 euro/mp. De exemplu,in centru, cladirile clasa A prime location ajung pana la valori de 25 euro/mp, in timp ce in zona de business Pipera, chiriile anuntate sunt la nivelul de 16-17 euro/mp", spune directorul departamentului de investitii al DTZ Echinox, Mihaela Cnobloch.

Analistii companiei estimeaza ca stocul de spatii de birouri va ajunge la finalul acestui an la 1,4 milioane de metri patrati, in crestere de la un milion de metri patrati in 2007, rata de neocupare fiind de sub 1%.

In acest context, specialistii companiei considera ca exista un interes ridicat din partea companiilor in ceea ce priveste achizitionarea unei cladiri de birouri. "Multe companii, de regula locale, isi doresc propriul sediu si prefera sa plateasca rata bancii, decat chiria lunara. Din pacate,sunt extrem de putine oferte scoase la vanzare in acest scop, si atunci, aceste companii nu prea au de ales, decat sa mearga tot pe varianta inchiriere, sau sa-si achizitioneze un teren si sa-si construiasca sediul, varianta care ar dura cel putin doi ani, de la cumpararea terenului, obtinerea tuturor autorizatiilor si constrcutia in sine", mai spune Mihaela Cnobloch.

Reprezentantul DTZ Echinox considera de asemenea ca yeld-urile se vor mentine pentru cladirile de top la un nivel de "cel mult egal cu 6", continuand trendul din 2007 cand America House a fost vanduta la un yield de 5,6% - prima tranzactie locala cu o cladire de biouri la un randament anual mai mic de 6%.

Randamentul unui activ imobiliar este calculat ca raport procentual intre veniturile nete aduse de imobil intr-un an si suma totala platita pentru achizitie. Practic, cu cat randamentul este mai mic, cu atat suma platita de cumparator este mai mare, iar recuperarea investitiei se face pe o perioada mai mare de timp.

America House, dezvoltata de catre GTC Romania, a fost cumparata de catre grupul financiar francez Nataxis, intr-o tranzactie de 120 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/dtz-chiriile-pentru-birouri-vor-creste-cu-20-in-2008-2549858
2549858
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.