Disputa asupra comisioanelor bancare ar putea scumpi creditele

Postat la 17 martie 2010 18 afişări

Limitarea la cel mult 1% a comisionului de rambursare anticipata a creditelor, masura propusa de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), va creste costul creditelor, apreciaza Rasvan Radu, CEO si presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank.

"Desi aparent este vorba de masuri care asigura protectia consumatorului, a celui care contracteaza credite, in cele din urma tot el va suferi, intrucat costul creditelor va creste", considera bancherul, explicand ca rostul comisionului de rambursare anticipata este tocmai de a acoperi riscul pentru o institutie bancara, atunci cand clientul se retrage dintr-un contract de credit.

Conform ANPC, bancile din Romania trebuie sa-si insuseasca pana in luna iunie legislatia europeana in materie, care obliga institutiile de credit sa limiteze la cel mult 1% comisionul de rambursare anticipata (inclusiv pentru credite deja aflate in derulare), sa nu modifice nici un comision pe parcursul derularii unui credit, sa intocmeasca mult mai clar contractele de imprumut si sa accepte dreptul clientului de a se retrage dintr-un contract in termen de 14 zile. Bancile se opun unora dintre reglementari, indeosebi ideii de le a aplica retroactiv unor credite deja aflate in derulare, considerand ca aceasta va ingreuna procesul de reducere a dobanzilor la imprumuturi pe parcursul lui 2010.

Rasvan Radu apreciaza ca "industria bancara va fi mult mai putin profitabila in viitor", atata vreme cat ratele de expansiune si nivelul de venituri de pana anul trecut nu mai sunt posibile. n context, strategia bancii se va baza pe o ameliorare a sistemului de management al riscului, pe tranzitia spre canale alternative, mai eficiente decat sucursala clasica (ATM, internet banking, call centere) si pe reducerea cheltuielilor. Pe parcursul lui 2009, raportul intre costuri si venituri s-a redus deja la 46,1%, raportat la o medie de 53% in sistemul bancar din Romania.

Pana acum, banca n-a fost nevoita sa-si reduca numarul total de sucursale (241 la sfarsitul lui 2009), desi au avut loc anul trecut reorganizari, in sensul comasarii sau al specializarii unora dintre ele. Procesul de specializare a sucursalelor va continua, afirma Rasvan Radu, prioritatile pentru 2010 fiind conturarea unui model de business diferentiat pe categorii de clienti si chiar separarea unor sucursale in functie de o anumita categorie, cum va fi cazul sucursalelor Golden, destinate in exclusivitate clientilor cu venituri mari.

UniCredit Tiriac Bank detine la ora actuala o cota de piata de 6,1%, in crestere usoara fata de 5,5% anul trecut - o crestere "nu spectaculoasa, dar constanta si sustenabila", dupa cum a comentat Rasvan Radu. Creditele brute acordate persoanelor fizice de banca au crescut anul trecut cu 10,2% (calculat impreuna cu cele acordate de UniCredit Consumer Finance, membra a grupului UniCredit), iar depozitele cu 27,4%. n schimb, imprumuturile pentru clientii companii au scazut cu 5,2%; depozitele s-au majorat cu 21,1%.

Anul trecut, grupul financiar italian UniCredit a obtinut la nivel global un profit operational de 12,25 miliarde de euro, in crestere cu 20,3% fata de 2008, respectiv un profit net de 1,7 miliarde de euro. UniCredit ofera in Romania servicii financiare prin banca UniCredit Tiriac Bank si alte sapte companii, intre care UniCredit Leasing Corporation (liderul pietei de leasing), UniCredit Consumer Finance, societatile de brokeraj, de management al activelor si de intermediere de asigurari.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/disputa-asupra-comisioanelor-bancare-ar-putea-scumpi-creditele-5754700
5754700
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.