Danezii de la Agro Cocora vor afaceri de 4-5 milioane euro in 2010 in Romania

Postat la 03 decembrie 2009 158 afişări

Jantzen Development, companie daneza specializata in dezvoltarea de ferme agricole, a finalizat un proiect de investitii in valoare de 40 milioane euro in comuna Cocora, de pe urma caruia vizeaza pentru la anul obtinerea unei cifre de afaceri de 4-5 milioane euro.

Investitia a constat in achizitia a 5.000 ha de teren, 10 silozuri, utilaje si constructia unor spatii administrative. Jumatate din suma aferenta investitiei, respectiv 20 milioane euro, a provenit de la cei 75 de fermieri danezi, actionari ai companiei Agro Cocora, iar cealalta jumatate a fost atrasa prin credite bancare de la Unicredit.

"Acum doi ani am inceput sa cumparam terenuri, datorita calitatii foarte bune a solului, dar si a pretului mic de achizitie", a declarat Erik Jantzen, proprietarul companiei omonime, care a mai dezvoltat ferme in Cehia si Slovacia.

Agro Cocora detine 5.000 de hectare de teren in opt comune, dar si 1.000 de hectare in arenda. Jantzen Development nu se afla insa la prima achizitie de terenuri in Romania. Compania a cumparat 2.500 ha in judetul Constanta, pe care le-a vandut catre patru investitori si momentan doar le administreaza si mai detine 3.000 ha langa Videle, vandute catre un grup de investitii, care conduce singur ferma.

Investitia a constat in alocarea a 10 milioane euro pentru constructia complexului demarat acum un an, dintre care 5 milioane euro pentru silozuri si alte 5 milioane euro pentru cladiri, 4 milioane euro directionati spre utilaje si alte 15 milioane euro pentru cumpararea terenurilor agricole. Diferenta pana la 40 milioane euro consta in achizitia de cereale, investitiile initiale pentru demararea proiectului si capitalul de lucru.

Agro Cocora cultiva pe o treime din cele 5.000 ha rapita, pe inca o treime grau, un sfert din suprafata este cultivata cu porumb, iar restul cu orz.

"Anul acesta am obtinut o productivitate de 3 tone pe hectar la grau, 4 tone pe hectar la porumb si 2,5 la rapita. Speram ca la anul sa ne majoram randamentele astfel incat sa ajungem la 5-6 tone pe hectar la grau, 7 la porumb si 3 la rapita", a declarat Jantzen.

Conducerea Agro Cocora vizeaza in viitor si dezvoltarea unui sector zootehnic, pentru a beneficia de pe urma productiei de cereale, cel mai probabil investind intr-o ferma de porci. Dezvoltatorul Jantzen Development are experienta in cresterea animalelor in Cehia, unde detine ferme de pasari si in Slovacia, unde sunt ferme de porci si vaci.

Jantzen Development se ocupa cu dezvoltarea proiectelor agricole, de la achizitia terenului, inregistrarea companiei si consolidarea afacerii pana devine operationala si proprietatea este transferata catre investitori.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/danezii-de-la-agro-cocora-vor-afaceri-de-4-5-milioane-euro-in-2010-in-romania-5151837
5151837
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.