Cine este braşoveanca ce a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu care face aproape 100 de miloane de euro

Postat la 13 martie 2024 345 afişări

Antreprenoarea a construit de la zero trei afaceri, cu activităţi în domeniul soluţiilor integrate pentru construcţii industriale şi reciclarea deşeurilor. În 2022, cele trei firme, care au 150 de angajaţi, au înregistrat o cifrăde afaceri de 95,1 milioane de euri şi un profit de 5 milioane de euro.

DANA MANNS, managing partner, Grup CTE (CTE Trailers, CTE Solution, CTE Rent)

Cifră de afaceri (2022): 95,1 mil. euro

Profit net (2022):

5 mil. euro

Număr de angajaţi: 150


Cultura şi limba germană au jucat un rol esenţial deopotrivă în educaţia dar şi cariera anteprenoarei, care a intrat în sfera afacerilor în urmă cu peste două decenii. Născută în Braşov, Dana Manns a fost educată la şcoala germană Johannes Honterus şi a urmat studiile Facultăţii de Economie din Bucureşti. Şi-a finanţat facultatea, povesteşte ea, lucrând part time pentru dealerul de camioane Scania şi a intrat astfel în domeniul tehnic al vehiculelor comerciale de toate tipurile.

În 2003, a înfiinţat compania care a devenit dealerul exclusiv al unuia dintre cei mai importanţi producători de semiremorci, Krone, urmând reprezentări exclusive pe piaţa din România ale altor producători de vehicule comerciale, semiremorci şi suprastructuri precum Meiller Kipper, Faymonville, Faun şi AEBI Schmidt. În 2014, a înfiinţat, împreună cu un nou asociat companiile CTE Solution şi CTE Rent, cu activităţi în domeniul soluţiilor integrate pentru construcţii industriale dar şi pentru reciclarea deşeurilor de toate tipurile.

Ce perspectivă aveaţi în urmă cu 20 de ani în ce priveşte evoluţia profesională? Ce vă doreaţi să profesaţi, să realizaţi?

Născută fiind în Braşov, unde am urmat gradiniţa şi şcoala germană, traseul meu profesional a fost profund influenţat de cultura săsească şi de cea germană. Astfel, parcursul meu educaţional şi profesional au fost întotdeauna strâns legate de Germania. Limba germană a fost un punct de plecare important în cariera mea. Mi-am dorit întotdeauna să lucrez în parteneriat cu o companie germană.

Visul meu, cel al unei tinere de 20 ani, a fost dintotdeauna acela de a reuşi să fiu independentă, să pot lua propriile mele decizii în viaţă. Acest lucru mi-a dat curajul de a deschide propria firmă la vârsta de 24 ani. Pentru mine, spre deosebire de alţi antreprenori, domeniul în care mi-am dorit să activez nu a reprezentat o pasiune, ci mai degrabă a fost o întâmplare. Am avut oportunitatea ca prin programul Youth for Understanding să studiez în Germania de la 15 ani şi am fost astfel nevoită să mă adaptez unei noi culturi foarte devreme în viaţă. Am avut şi norocul de a fi înconjurată de antreprenori şi economişti încă de tânără şi am înţeles că doar prin multă muncă, perseverenţă şi mai ales prin respect faţă de tot mediul care ne înconjoară voi reuşi să îmi îndeplinesc dorinţa de a influenţa mai mult eu mediul în care trăiesc decât să mă influenţeze el pe mine.

Realitatea a coincis cu gândurile de la acea vreme?

Aş spune chiar că uneori realitatea depăşeşte ceea ce am putut să îmi imaginez la acea vreme. Începându-mi totuşi propria afacere într-o perioadă în care în România economia de piaţă exista de mai puţin de 10 ani, şi aspiraţiile profesionale pe care mi le-am imaginat la acea vreme erau oarecum limitate. Anii de început au venit cu imens de multă muncă şi oportunităţi din abundenţă aşa că mai ales în primii 10 ani am muncit într-un ritm intens. Sincer, nici nu am avut timp să mă gândesc la viitorul îndepărtat.

Un impact semnificativ în parcursul meu profesional l-a avut criza financiară din anii 2008/2009, care a afectat profund tânăra companie pe care o conduceam. Am avut însă noroc că am avut alături oamenii care m-au susţinut şi de la care am învăţat să depăşesc momentele grele. După criza financiară am început cu adevărat să gândesc şi să acţionez cu viziune pe termen lung şi am înţeles ce înseamnă complexitatea unui business de succes pe termen lung.

În ce priveşte următorii 20 de ani, cum vă aşteptaţi să se schimbe lumea / domeniul în care activaţi / compania pe care aţi clădit-o sau în care lucraţi acum?

Domeniul în care activăm este unul foarte tehnic, ingineria din fericire nu va dispărea în următorii 20 ani, dar va fi bineînţeles influenţată masiv de AI şi de toate procesele de digitalizare.

Domeniul în care activăm noi va fi unul în care probabil pe partea de produs finit nu vor exista modificări uriaşe, dar cadrul de acţiune al companiilor va fi foarte diferit. Puterea financiară a companiilor va fi din ce în ce mai importantă, de aceea cred că în viitor vom face multe fuziuni sau achiziţii deoarece viitorul va aparţine companiilor mari care îşi vor putea permite investiţii considerabile în digitalizare, robotizare şi sustenabilitate.

Totodată, mentalitatea generaţiilor tinere este foarte diferită de mentalitatea generaţiei noastre, astfel încât cred că doar companiile care se vor adapta schimbărilor rapide vor continua să aibă succes.

Companiile noastre se pregătesc pentru acest viitor şi investim deja de acum în procese de digitalizare, robotizare, dar mai ales investim în copiii din mediile rurale ale României prin sistemul de învăţământ dual. Sprijinim clase de şcoli profesionale în sistem dual şi reuşim astfel să formăm copii care ajung să aibă o meserie la vârsta de 18 ani şi un loc de muncă respectabil. De aceea, pentru mine, educaţia copiilor, mai ales a celor din mediile rurale, este esenţială pentru dezvoltarea grupului nostru de companii. Sunt foarte optimistă în ceea ce priveşte viitorul nostru în România, dacă vom reuşi să ne concentrăm cu toţii pe tema educaţiei care mi se pare singura problemă reală a României.   


BUSINESS Magazin va lansa în curând anuarul 100 Cele mai puternice femei de afaceri, ediţia 2024. Ne-am propus ca în cadrul ediţiei de anul acesta a catalogului să descoperim împreună cu reprezentantele mediului de afaceri cum au fost cei 20 de ani pe care i-am trăit şi la ce ne aşteptăm pentru următoarele două decenii. Dana Manns, managing partner al grupului CTE, este una dintre doamnele prezentate în ediţia din acest an a acestui proiect.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.