CE solicita reducerea tarifelor de interconectare la operatorii mobili

Postat la 05 martie 2009 11 afişări

Comisia Europeana (CE) sustine propunerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii de a reduce tarifele de interconectare practicate de operatorii de telefonie mobila din Romania.

Intr-o scrisoare transmisa astazi Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), Comisia Europeana a sustinut reducerea la cote rezonabile a trarifelor de interconectare practicate de Orange si Vodafone, cei mai mari operatori din Romania, cu mentiunea ca, in absenta unor diferente obiective de cost, aceste tarife intermediare ar trebuie sa se aplice tuturor operatorilor din piata.

In aceeasi scrisoare, CE a salutat propunerea ANC de a alinia normele privind tarifele de terminare a apelurilor in retele mobule, pe care operatorii le percep pentru conectarea apelurilor la retelele proprii, in conformitate cu recomandarile viitoare ale Comisiei.

"Comisia saluta eforturile facute de autoritatea de reglementare din Romania de a analiza piata de terminare a apelurilor mobile de voce si de a-si alinia reglementarile la normele UE in domeniul telecomunicatiilor. Cu toate acestea, Comisia a formulat, de asemenea, observatii cu privire la reglementarea asimetrica a tarifelor de terminare a apelurilor mobile, care poate fi justificata prin diferente obiective de cost numai pentru o perioada limitata", a declarat Neelie Kroes, comisarul pentru concurenta.

Punctul de vedere exprimat de Comisia Europeana solicita ferm ANC sa alinieze tarifele de interconectare ale operatorilor Vodafone, Orange, Cosmote si Zapp, la nivelul de 5,03 eurocenti/minut, incepand cu data de 1 aprilie 2009. “Aceasta reconfirma pozitia noastra anterioara, si anume faptul ca decizia ANC, de a stabili tarife diferentiate pentru operatorii, este considerata discriminatorie si intra in contradictie cu recomandarile Comisiei”, au declarat oficialii Vodafone. Al doilea cel mai mare operator de telefonie mobila din Romania spera ca cerintele Comisiei Europene vor fi puse in practica de conducerea ANC, in termenul solicitat, aratand astfel ca nu favorizeaza anumiti operatori in detrimentul altora, din motive lipsite de transparenta. “De asemenea, reafirmam si cu aceasta ocazie necesitatea de a functiona, ca si industrie, intr-un cadru competitional sanatos, guvernat de reglementari echitabile si corecte”, au mai spus oficialii Vodafone.

La 28 ianuarie, ANC a notificat CE cu privire la propunerea de a reglementa piata serviciilor de terminare a apelurilor de voce in retelele individuale de telefonie mobila din Romania, respectiv nivelul tarifelor de terminare a apelurilor mobile.

Tariful de terminare este cunoscut si sub denumirea de tarife de interconectare si reprezinta suma platita de un operator pentru ca abonatii acestuia sa apeleze alti clienti din alte retele.

ANC a definit cinci piete distincte ale serviciilor de terminare a apelurilor de voce, care corespund retelelor de telefonie mobila ale operatorilor activi in Romania, si anume Vodafone Romania, Orange Romania, Cosmote Romania, Telemobil si RCS&RDS.

ANC a desemnat pe fiecare dintre acesti operatori ca avand o putere de piata semnificativa in retelele lor.

In privinta Vodafone Romania si Orange Romania, ANC propune impunerea unui tarif mediu maxim de terminare a apelurilor de 0,0503 euro/minut.

In cazul celorlalti trei operatori, ANC propune o reducere treptata, cu tarife diferentiate pana la 1 iulie 2010, cand Cosmote si Telemobil vor percepe tariful de 0,0503 euro/minut si RCS & RDS va aplica un tarif de 0,0567 euro/minut.

Aceste tarife sunt cu aproximativ 30% mai reduse decat cele percepute in prezent.

Reglementare asimetrica a tarifelor de terminare a apelurilor este temporara si va fi inlocuita de o obligatie simetrica in cursul anului 2010, odata ce modelul orientat catre costuri va fi definit, pe baza viitoarei recomandari a CE privind tarifele de terminare a apelurilor.

"Acest pas spre reducerea tarifelor de terminare a apelurilor mobile in conformitate cu normele in domeniul telecomunicațiilor este o veste incurajatoare pentru consumatorii din Romania. Imi exprim increderea ca angajamentul autoritatii de reglementare din Romania de a alinia reglementarea tarifelor de terminare a apelurilor mobile la viitoarea recomandare a Comisiei va consolida aceasta evolutie", a declarat, joi, comisarul UE pentru Telecomunicatii, Viviane Reding.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CE,
telefonie mobila,
telecom,
ANC
/actualitate/afaceri/ce-solicita-reducerea-tarifelor-de-interconectare-la-operatorii-mobili-4023740
4023740
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.