AMCC: Creste numarul datornicilor

Postat la 03 februarie 2009 55 afişări

In prima parte a anului companiile care se ocupa cu recuperarea de creante au constatat o crestere importanta, de pana la patru ori, a numarului de intarzieri la plata, atat in cazul persoanelor fizice cat si in cazul companiilor, pe fondul crizei economice si devalorizarii leului.

Reprezentantii AMCC (Asociatia de Management al Creantelor Comerciale) au precizat in conferinta de presa de marti ca, in sectorul corporatist, cele mai afectate de intarzierile de plati ce depasesc termenele stabilite contractual sunt constructiile, urmate de distributia IT, textilele si industria alimentara.

Devalorizarea leului a dus si la cresterea numarului de persoane fizice ce inregistreaza intarzieri la plata ratelor la credite. Anul trecut membrii AMCC au gestionat un numar de 2,121 milioane de debite, din care 51.237 erau companii. Valoarea debitelor gestionate in 2008 a fost de 2,477 miliarde lei, 229,250 milioane lei reprezentand datorii ale companiilor si 2,248 miliarde lei sume de la persoane fizice.

In general gradul de recuperare a datoriilor a fost de 50 – 55% pentru companii si 25 – 35% pentru persoanele fizice; pentru acest an, din cauza cresterii blocajului financiar, companiile de recuperare se asteapta la o reducere a gradului de recuperare atat in cazul companiilor cat si al cetatenilor, precum si la reducerea preturilor pe piata de comercializare a creantelor, de la circa 30% din valoarea datoriei la un "nivel normal" de sub 10%.

AMCC a fost constituita in noiembrie 2007 si reuneste opt membri: companiile Coface Romania, Eos Ksi, Creditreform Romania, Kruk International, Credit Express, Kolcze, iliuta si Asociatii, Mellon Romania si Cycle European.

Mai multe despre blocajul financiar si ce cred managerii romani despre acesta aflati in editia de saptamana aceasta a revistei Business Magazin

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/amcc-creste-numarul-datornicilor-3856251
3856251
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.