Afaceri de la Zero. Mihai Bonciu, de profesie sculptor, a creat brandul Koncret, sub care produce obiecte de mobilier din beton într-un atelier din Câmpina

Autor: Alexandra Matei Postat la 20 noiembrie 2023 77 afişări

Mihai Bonciu din Bucureşti este de profesie sculptor şi în trecut a realizat decoruri pentru spectacole de teatru şi film, însă astăzi are propria sa afacere şi propriul brand, Koncret, sub care realizează obiecte de mobilier din beton, într-un atelier din Câmpina

În prezent, în portofoliu se găsesc atât produse realizate în serie mică, precum şi produse făcute la comandă  Cele mai cerute sunt măsuţele de cafea şi lavoarele Preţul produselor pleacă de la 1.000 de lei şi poate ajunge la câteva mii de euro.

Mihai Bonciu din Bucureşti este de profesie sculptor şi în trecut a realizat decoruri pentru spectacole de teatru şi film, însă astăzi are propria sa afacere şi propriul brand, Koncret, sub care realizează obiecte de mobilier din beton, într-un atelier din Câmpina. Totul a pornit de la o primă măsuţă de cafea din beton realizată în pandemie, la cerinţa unui prieten.

„Koncret a pornit în 2020, în plină pandemie, când totul se blocase. Ideea a venit atunci când un prieten m-a rugat să îi fac o măsuţă din beton. Atunci aveam o altă activitate principală şi pentru că s-a oprit totul în domeniul meu m-am gândit ce aş putea face altceva. Eu la bază sunt sculptor şi înainte de a porni acest proiect mă ocupam de butaforie şi decoruri pentru teatru şi film. Acum, lucrez în atelierul meu din Câmpina, însă locuiesc în Bucureşti“, a povestit fondatorul.

Investiţia, spune el, a fost realizată treptat, pentru că atelierul, know-how-ul şi sculele deja existau. Per total, estimează acesta, Koncret a avut la bază o investiţie de aproximativ 10.000 de euro.

În prezent, în portofoliu se găsesc atât produse realizate în serie mică, precum şi produse făcute la comandă. Cele mai cerute, menţionează antreprenorul, sunt măsuţele de cafea şi lavoarele, iar cei mai mulţi clienţi sunt familiile tinere care se mută în locuinţele noi şi care au posibiltăţi materiale ridicate.

Fiecare produs, mai spune Mihai Bonciu, are o anumită reţetă pe care a trebuit să o şlefuiască în timp, iar în spatele fiecărui obiect de mobilier există un proces de producţie care se întinde pe câteva zile.

„Procesul de producţie începe cu cântărirea efectivă a materialelor din care este compusă reţeta, după care se amestecă şi urmează turnarea lor. După uscare, care durează 1-2 zile, obiectele pot fi scoase din matriţe şi urmează polişarea, finisarea şi tratamentul pentru rezistenţă în timp“, a explicat el.

Preţul produselor pleacă de la 1.000 de lei şi poate ajunge la câteva mii de euro. În medie, însă, un client cumpără de circa 2.500 de lei. Într-o lună, mai adaugă acesta, sub brandul Koncret se vând circa cinci obiecte, iar vânzările ajung la câteva zeci de mii de lei. Vânzarea are loc exclusiv online.

În prezent, Mihai Bonciu este singur în business, însă colaborează cu arhitecţi pe partea de design.

Planul lui este să pună cărămidă peste cărămidă în businessul pe care l-a pornit în urmă cu trei ani, pentru ca mai apoi să poată începe procesul de extindere. Antreprenorul îşi doreşte să ducă brandul Koncret şi dincolo de graniţele ţării, însă primul pas, spune el, va fi atragerea de noi investiţii.

„Vreau să atrag investiţii pentru a dezvolta mult mai mult partea de creaţie şi pentru a ieşi cu produsele şi pe pieţele externe, în special în Europa“, a adăugat fondatorul.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.