Acordul de asociere la UE pentru Moldova, Georgia şi Ucraina, pregătit în Deltă

Postat la 22 iunie 2014 105 afişări

România susţine cu toată tăria integrarea în UE a Republicii Moldova, a Georgiei şi a Ucrainei, ca şi o viitoare integrare a Serbiei, iar membrii mai vechi ai UE din Europa de Est pot şi trebuie să facă tot ce ţine de ei pentru a sprijini aceste ţări să devină cât mai repede membre ai Uniunii, a declarat duminică premierul Victor Ponta, după întâlnirea din Deltă cu omologii săi din cinci ţări estice.

Acordul de asociere la UE pentru Moldova, Georgia şi Ucraina, pregătit în Deltă

"În primul rând România, dar şi ceilalţi membri ai UE din regiune susţinem cu toată tăria şi toate forţele parcursul european şi democratic al Moldovei, al Georgiei, al Ucrainei şi că sunt foarte multe lucruri pe care putem să le discutăm împreună despre integrarea europeană, bazat pe lucrurile bune pe care le-au făcut România, Cehia şi greşelile pe care noi le-am făcut şi pe care sper să le evite prietenii noştri din regiune", a declarat premierul Ponta. "Noi, cei care suntem în UE de mai mult timp, fie că e vorba de Cehia, de Slovacia, care sunt de zece ani, România, care e doar de şapte ani, putem şi facem tot ce ţine de noi pentru a-i sprijini să devină cât mai repede membri ai UE."

La invitaţia premierului Victor Ponta, omologii săi din  Republica Moldova,  Iurie Leancă, şi din Georgia, Irakli Garibashvili, Robert Fico din Slovacia, Bohuslav Sobotka din Cehia, Alexandar Vucic din Serbia au participat la o reuniune informală în Delta Dunării. Scopul reuniunii a fost coordonarea poziţiilor, discutarea evoluţiilor recente din cadrul Parteneriatului Estic şi modul în care statele membre UE susţin parcursul european al ţărilor partenere, în pregătirea semnării acordului de asociere şi a celui de comerţ liber cu Republica Moldova şi Georgia, la 27 iunie. Tot la 27 iunie semnează şi Ucraina partea economică a acordului de asociere.

"Obiectul acestei întâlniri a fost destul de simplu, în primul rând să discutăm cei care suntem deja în UE cu cei care sper să fie cât mai curând membri ai UE despre experienţa noastră, despre sprijinul pe care îl acordăm, despre faptul că vineri, pe 27 iunie, atât Moldova, cât şi Georgia vor semna la Bruxelles acordul de asociere cu UE. De asemenea, acelaşi lucru îl va face şi Ucraina. Primul ministru Iaţeniuk trebuia să vină, însă din cauza situaţiei din ultimele zile n-a putut să participe la această întâlnire informală", a explicat premierul.

El a adăugat că i-a plimbat pe invitaţi într-o excursie prin canalele Deltei. "Nu am ratat ocazia să le spun că cel mai frumos loc din Europa este Delta Dunării. Sunt convins că vor face mai departe, alături de mine, promovarea, publicitate pentru Delta Dunării şi sper, cu voia lor, că putem să-i folosim în acest sens", a spus Ponta.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/acordul-de-asociere-la-ue-pentru-moldova-georgia-si-ucraina-pregatit-in-delta-12811190
12811190
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.