A treia cea mai mare economie intră în recesiune. Cum este afectată România

Postat la 16 februarie 2024 199 afişări

A treia cea mai mare economie intră în recesiune. Cum este afectată România

Japonia este al şaselea cel mai important partner comercial al UE PIB-ul Japoniei este de 4.200 miliarde dolari americani

Germania i-a luat faţa Japoniei şi a ajuns a treia cea mai mare economie mondială

UK a intrat şi ea în recesiune tehnică la sfârşitul lui 2023, în ciuda promisiunii lui Sunak că va „creşte economia” Japonia, până de curând a treia cea mai mare economie a lumii, a intrat în recesiune în mod neaşteptat.

Produsul intern brut (PIB) al ţării s-a contractat cu 0,4%.

Din cauza evoluţiei slabe, economia niponă a pierdut podiumul economiilor mondiale şi a fost devansată de Germania, care a ajuns a treia cea mai mare economie din lume.

Cum ne afectează pe noi, România, aceste evoluţii ale economiei japoneze? Răzvan Botea, editor ZF: „Ok, am şi nişte cifre exacte, dar vreau să încep cu un concept. Economia mondială este ca un organism, dacă vrei ca uN organism uman. Şi atunci când pică un organ, să zicem, nu ştiu, ficat, un organ important. Cum ai spus şi tu, economia niponă acum este a 4-a cea mai importantă economie din lume.

A fost până de curând a 3-a când pică un un organ, evident, pică ca un dominos şi restul organismului, de asemenea, are efect de contagiune. La fel de bine putem să ne întrebăm, de exemplu, ce treabă avem noi cu un virus care a apărut în Wuhan în decembrie 2019. Uite că a pus cu roatele în sus toată lumea. Sigur, nu este cazul acum. Nu este o criză majoră în Japonia. Sunt două trimestre consecutive de scădere, ceea ce înseamnă o recesiune tehnică în termeni economici.

Un alt exemplu este 2008; în America căzuse Lehman Brothers şi diferiţi jurnalişti pe economic întrebau aici, în ţară, decidenţii noştri, factorii politici – „Domnule, aţi văzut ce se întâmplă în America?”; Şi chiar a fost un răspuns, ceva de genul: „Nu ştiu, că n-am mai fost de mult peste Ocean”.

Cititi mai multe pe www.alephnews.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
economie,
intrare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.