Fiscalitate: KPMG România

Postat la 21 ianuarie 2021 147 afişări

KPMG Corporate Tax Manager (o inovaţie de Tax Technology Solution) este o aplicaţie pentru gestionarea eficientă a procesului privind calculul impozitului pe profit, precum şi întocmirea declaraţiilor fiscale.

Descrierea inovaţiei:

Lansată în mai 2020, aplicaţia este folosită atât de către clienţii KPMG (prin acordarea dreptului de utilizare în baza unui contract Software as a Service), cât şi de echipa de contabilitate din cadrul KPMG care pregăteşte calcule şi declaraţii pentru clienţii cărora compania le prestează servicii de contabilitate, dar şi intern, de departamentul financiar-contabil al KPMG. Persoanele implicate în dezvoltarea proiectului sunt: René Schöb, Partner, Head of KPMG Tax & Legal; Daniel Pană, Director; Andrei Dolgae, Project Manager, Technology Unit; Vlad Crăciun, Senior Manager; Andrei Zainea, Tax Manager; Cosmin Nişcoveanu, Associate Manager; Alina Pascu, Senior Consultant; Ionuţ Măstăcăneanu, Director; Diana Drăgulin, Associate Manager

Elementul de noutate:

Aplicaţia KPMG Corporate Tax Manager prezintă aspecte inovative şi automatizări faţă de aplicaţiile de calcul tabelar care sunt folosite de regulă de companii pentru a calcula impozitul pe profit. Aplicaţia KPMG Corporate Tax Manager prelucrează automat şi inovativ anumite informaţii în legătură cu calculul impozitului pe profit. De asemenea, elimină anumite riscuri, legate, printre altele de cantitatea de informaţii ce poate fi procesată. KPMG Corporate Tax Manager asigură un confort sporit în ceea ce priveşte corectitudinea algoritmilor de calcul, fiind astfel eliminate posibile erori. KPMG Corporate Tax Manager asigură de asemenea integritatea algoritmilor de calcul, care sunt menţinuţi la zi de echipa KPMG.

Efectele inovaţiei:

• Reducerea timpului necesar pregătirii calculelor si declaratiilor de impozit pe profit;

• Diminuarea riscului de erori în procesul de calcul şi declarare a impozitului pe profit;

• Posibilitatea de a avea în acelaşi loc toată documentaţia suport pentru impozitul pe profit şi astfel o încredere mai mare din partea autorităţilor fiscale în legătură cu procesele fiscale ale societăţii;

• Standardizarea fluxului de lucru şi documentarea acestui flux de lucru (inclusiv revizuiri şi aprobări).

Acest proiect a apărut în ediţia specială Business MAGAZIN - Cele mai inovatoare companii din România. 

Metodologie: Business MAGAZIN vă prezintă anual, din 2014, o colecţie de inovaţii realizate de companiile din România. Colecţia proiectelor inovatoare din acest an a fost realizată în baza unui chestionar publicat pe site-ul businessmagazin.ro în care am solicitat date despre proiecte inovatoare puse în practică în companii active pe piaţa locală. Am solicitat o descriere a inovaţiei, o fişă care să cuprindă, succint, domeniul inovaţiei (tehnic, de business, de marketing, resurse umane etc.), efectele inovaţiei (asupra oamenilor, partenerilor de afaceri, societăţii în ansamblu), precum şi elementul de noutate al acestora.

În selecţie am luat în calcul şi dacă aceste inovaţii au fost realizate şi concepute în România, iar în situaţia multinaţionalelor, am avut în vedere ca inovaţia menţionată să fi fost aplicată în filiala din România în acelaşi timp cu implementarea la nivel mondial sau ca piaţa locală să fi fost printre primele unde aceasta a fost implementată. Nu am luat în calcul inovaţiile mai vechi de trei ani. De asemenea, nu ne asumăm că am fi surprins în întregime plaja proiectelor inovatoare din piaţa locală - lista este una deschisă, pe care ne-am propus să o completăm an de an, în funcţie de propunerile primite de la reprezentanţii companiilor din România.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.