Real estate. Real talk.

Real Estate. Real Talk. Ce urmează în 2022 pe piaţa imobiliară din România, printre cele mai atrăgătoare din UE

6 dec 2021

În pofida creşterilor de preţuri din ultimii ani, piaţa din România este una dintre cele mai atrăgătoare din Europa când vine vorba de achiziţia de locuinţe. Indicatorul de accesibilitate, reperul care ne oferă date despre capacitatea populaţiei de a-şi cumpăra o locuinţă, este cel mai relevant argument în acest sens. Ce se va întâmpla însă cu preţurile anul viitor?

„Toată Europa ne invidiază din punctul de vedere al preţurilor. Avem o piaţă sănătoasă, chiar dacă deocamdată nu este o piaţă matură”, a spus Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance, în cea mai recentă ediţie a webinarului Real Estate. Real Talk, realizat de Storia.ro în parteneriat cu Business MAGAZIN.

Ea oferă ca argument în acest sens indicatorul de accesibilitate, calculat ca fiind preţul mediu/metru pătrat dintr-o ţară, raportat la venitul mediu. Acest indicator este cel mai atractiv acum în România, dacă ne uităm la restul ţărilor din peisajul european. „Avem preţuri pe metrul pătrat de 1.500-2.000 de euro, faţă de alţii care au 10.000 de euro/metrul pătrat. Trebuie să luăm în calcul şi salariile, dar şi randamentele chiriilor, care sunt extraordinar de atractive, au fost cuprinse între 4 şi 7% până acum.” Anca Bidian observă şi că, raportând evoluţia preţurilor la evoluţia venitului mediu din România, viteza de creştere a veniturilor a fost mai mare decât viteza de creştere a preţului din imobiliare, ceea ce indică un fundament sănătos al pieţei.

Ce se va întâmpla anul următor? CEO-ul Kiwi Finance este de părere că dobânda de referinţă, indicii IRCC şi ROBOR, vor creşte, în contextul internaţional pe care îl traversăm: „Puseul inflaţionist din toată lumea este îngrozitor, creşterea dobânzilor este unul dintre instrumentele băncilor centrale pentru domolirea cererii, iar asta ne impactează direct”.

În acelaşi timp, trebuie să luăm în calcul că o dobândă de referinţă nu se dublează peste noapte, iar iteraţia de creştere a oricărei dobânzi de referinţă e mică. Anca Bidian oferă şi un exemplu, astfel încât să ne facem o idee despre ceea ce înseamnă acest impact. „Dacă facem un calcul grosier, pentru un credit ipotecar, o diferenţă de 1% la dobândă înseamnă cam 10% la rată. Dobânzile cresc cam cu 0,25% în general ca paşi - acestea ar fi procentele de creştere la care să ne aşteptăm pe creditele existente şi pe cele viitoare.”

În acelaşi timp, marja băncii este fixă pe durata contractului de credit, iar în prezent, pe piaţă există şi oferte de creditare cu dobânzi fixe pe o perioadă de 5-10 ani.

„Părerea mea este că vom vedea câteva anomalii în prima parte a anului următor: vor fi cumpărătorii care vor aştepta să mai scadă preţul, iar în acelaşi timp, vânzătorii vor aştepta ca acesta să mai crească. Am mai trecut printr-o situaţie similară post-criză, în anii 2012-2013, când era tot aşa, un joc de-a şoarecele şi pisica, în care exista cerere, dar atunci nu era finanţare, iar cererea nu se întâlnea cu oferta - toţi aşteptau, unii să crească preţurile, alţii să scadă. Mai târziu se vor reglementa lucrurile.”

Citiţi mai multe despre evoluţia pieţei imobiliare în România, în contextul de piaţă actual, dar şi ca urmare a noilor reglementări stabilite de BNR, ce vor fi implementate anul viitor, în celelalte articole rezultate în urma webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro, care a avut-o ca invitată pe Anca Bidian, CEO al brokerului de credite KIWI Finance.

Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primeşte peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS, Android şi HUAWEI. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de credit ipotecar şi nu numai.

 

.

 

 

 

 

 

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.