Ultimul bal

Postat la 18 ianuarie 2009 47 afişări

Ultima editie patronata de Apple a expozitiei Macworld s-a remarcat prin absenta lui Steve Jobs, lipsa unor produse revolutionare si accentul pus pe software.

De la revenirea lui Steve Jobs la carma companiei Apple, Macworld a devenit cel mai asteptat eveniment al inceputului de an, reusind in ultimii ani sa eclipseze chiar si Consumer Electronic Show - un eveniment care se tine anual cam in aceeasi perioada la Las Vegas.

Anul acesta lucrurile au luat insa o alta intorsatura, dupa ce Apple a anuntat ca este ultimul Macworld la care mai participa. Insa cand s-a anuntat ca Steve Jobs nu va mai prezenta traditionalul “keynote” - in care, conform traditiei, se anuntau produsele cele mai noi si mai revolutionare - lumea a inceput sa-si puna intrebari. Ce se intampla cu Apple? Si imediat au pornit speculatiile. Prima, si cea mai importanta, se refera la sanatatea lui Steve Jobs. In ultimele luni Jobs a aparut foarte rar in public, dar faptul ca era din ce in ce mai slab nu a scapat presei (si nici bursei).

Se stie ca Jobs a suferit de cancer la pancreas si a fost operat cu succes in 2004, dar eventualitatea unei recidive a fost atat de mult discutata, incat Jobs s-a simtit obligat sa posteze pe situl Apple o dezmintire. Seful de la Apple spune ca sufera de un “dezechilibru hormonal” si a inceput deja tratamentul, dar recuperarea va mai dura cateva luni. Jobs a anuntat insa miercurea trecuta ca se retrage din activitate pana in iunie, pentru a-si rezolva problemele de sanatate, “care s-au dovedit mai complicate decat pareau initial”.

O alta speculatie se refera la o eventuala colaborare intre Apple si Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume. Daca Wal-Mart va incepe sa vanda iPhone, forta comerciala de care dispune i-ar putea permite sa-si impuna punctul de vedere in privinta ritmului in care Apple isi lanseaza noile produse. Este evident ca Wal-Mart n-ar agrea lansarea “in bloc” a noutatilor la un eveniment precum Macworld, asa ca decizia Apple de a renunta la eveniment si-ar gasi o explicatie.

Este insa greu de inteles de ce ar accepta Apple o intelegere cu un mare retailer, in conditiile in care a investit o avere pentru a-si dezvolta propria sa retea de magazine. In fine, s-au facut si socoteli privind noile produse pe care Apple le va prezenta la Macworld. Iar cum pe piata zvonurilor nu prea s-a gasit nimic spectaculos, s-a vorbit mult despre un posibil iPhone lowend (“Nano”) iar cateva firme au si inceput sa fabrice huse.

Pana la urma concluzia a fost ca cel mai probabil Apple va prezenta doar imbunatatiri la produsele actuale si nimic spectaculos. Glumetii au postat poze trucate in care prezentau un MacBook fara tastatura - in locul acesteia aparea o “roata”, exact ca aceea care echipeaza clasicele iPod. S-a mai emis si ipoteza ca Steve Jobs nu vrea sa-i permita lui Phil Schiller sa-si insuseasca statutul de vedeta, asa ca a amanat “adevaratele produse” pentru lunile urmatoare.

Cea mai cuminte parere a fost ca Apple nu mai vrea sa-si grabeasca inginerii cu termene batute-n cuie si prefera sa foloseasca modalitati mai fl exibile de a anunta noile produse, unul cate unul, pe masura ce sunt perfect finisate si testate. Pana la urma, Schiller s-a achitat onorabil de sarcina, fara insa a se apropia de prestatiile lui Jobs, cu celebrele sale “one more thing” (dupa care urma marele anunt). Intr-adevar, putine noutati, mai mult variante noi la produsele existente.

Oarecum special este faptul ca la aceasta editie partea de software a fost dominanta, cu o prezentare a viitoarei versiuni a sistemului de operare MacOS X (Snow Leopard) si cu versiuni noi ale suitelor iWork si iLife. In privinta suitei de productivitate iWork - cuprinzand procesorul de text Pages, programul de calcul tabelar Numbers si editorul de prezentari Keynote - noutatea majora o reprezinta compatibilizarea cu formatele de documente folosite de MS Office, ceea ce pare sa confirme banuielile privind o posibila portare pe Windows.

Pe partea de divertisment, iLife vine cu varianta foarte spectaculoasa (si bine conectata la web) de iPhoto, care are acum o facilitate rara: recunoasterea fetelor. Programul de editare audio vine cu lectii pentru diverse instrumente prezentate de artisti celebri (Sting, Norah Jones si altii), iar despre iMovie (editare video) si iWeb (proiectare de pagini web) se poate spune doar ca sunt perfecte pentru amatori. Si foarte atractive.

Si inca ceva... Magazinul online iTunes Store prezinta acum 8 milioane de piese muzicale DRM-free (fara restrictii digitale), urmand ca in curand toata oferta (peste 10 milioane de piese) sa urmeze aceeasi cale - ceea ce dovedeste ca Apple face legea in distributia de muzica online.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
weboscop,
Mircea Sarbu
/opinii/ultimul-bal-3767554
3767554
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.