Truda

Autor: Dorin Oancea Postat la 12 septembrie 2011 13 afişări

Am încercat să aduc la acelaşi numitor temele momentului din România: economia, rezultatele slabe la sesiunea de toamnă a bacalaureatului şi gazonul stadionului naţional. Am tras linie şi a ieşit truda.

Truda este, cred eu, cel mai urât cuvânt din limba română. Dacă sunteţi singur, pronunţaţi-l cu voce tare: truda. Dacă sunteţi în public, pronunţaţi-l tare şi clar, în gând. Accentuaţi acum un pic r-ul - trrrruda. Are ceva de şmirghel, abraziv. Trrruda.

E deja istovitor, nu? Eu, cel puţin, când îl pronunţ aşa am impresia că scad în înălţime.

Trruda. A intrat în vocabular pe filiera slavă şi este definit drept un "efort fizic sau intelectual deosebit; muncă grea, istovitoare; oboseală, osteneală", ca "rezultatul concret al ostenelii cuiva; agoniseală, folos, câştig", dar şi drept "chin, suferinţă; durere, necaz". Chiar şi dacă definiţiile se limitau numai la partea cu efort fizic sau intelectual deosebit, fără "chin, suferinţă..." truda tot ar fi sunat rău. Pentru a exemplifica viziunea mea asupra trudei, să luăm un român la întâmplare - pe premierul Boc, de exemplu. Domnia sa pare a se desfăta în mod deosebit practicând cositul, tăiatul lemnelor cu toporul sau alte asemenea munci fizice, în timp ce activitatea guvernamentală îmi pare a-i fi destul de trudnică, nu atât prin prisma declaraţiilor domniei sale, ci mai degrabă prin rezultate. Rezultate însemnând nu realizarea obiectivelor din programul FMI, ci adoptarea acelor măsuri care să ducă la crearea de slujbe, la apariţia de noi afaceri, la atragerea de investiţii străine. Trrrudă, istovitoare şi fără rezultate.

Cum trudă, fără rezultate şi istovitoare, li se pare tinerilor învăţătura şi de aici rezultatele la bacalaureat. Aici nu este vorba numai de dezinteresul lor, ci şi de modul cum societatea a interacţionat cu ei. Undeva în 2005, profesorii erau în grevă, iar principala temă a discuţiilor publice din România erau cele cinci procente din PIB care să fie alocate educaţiei; în acelaşi timp, Franţa ardea - tinerii din ghetouri dădeau foc maşinilor, jefuiau magazine şi se luptau cu poliţiştii. Spuneam atunci că 5% nu rezolvă nimic şi că importante sunt modul cum tinerii sunt pregătiţi pentru viaţă, modul cum profesorii se pregătesc pentru viaţă şi cum autorităţile pregătesc viaţa elevilor şi pe cea a profesorilor. Violenţe de genul celor din Franţa, Los Angeles sau cele recente din Marea Britanie sunt invitabile, este în firea omului să se revolte când nu înţelege; dar ce fac cei ce ar trebui să înţeleagă?

Ei trudesc, desigur. Pe lângă ei au trudit cei ce au pus gazonul pe Arena Naţională, trudesc angajaţii primăriei şi cei de prin ministere, trudesc constructorii de autostrăzi, trudesc şi hoţii şi poliţiştii laolaltă, trudeşte toată lumea, numai rezultatele lipsesc.

Să luăm câteva ştiri: prima, din Rusia. Nu cu mult timp în urmă oficialii ruşi au constituit Russian Direct Investment Fund, cu o valoare de 10 miliarde de dolari, menit să atragă investiţii şi să sprijine companiile străine pe piaţa rusească. În România investiţiile străine directe au scăzut numai în primul semestru cu peste 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar reducerea din 2010 este de peste 25%, la 2,5 miliarde euro. Are vreun truditor o strategie, un plan concret de atragere a investiţiilor străine? Investiţiile străine au fost un driver major pentru revenirea economică spectaculoasă a Estoniei, cea mai mare din Uniunea Europeană - 1,8% în al doilea trimestru şi peste 8% anual.

Cu toată truda locală, România a căzut 10 poziţii, pe locul 77, în topul competitivităţii; suntem pe penultimul loc în Europa, sub Bulgaria şi înaintea Greciei. Avem probleme cu nivelul taxelor, birocraţia, instabilitatea legislativă, accesul la finanţare, corupţia, infrastructura insuficientă, reglementările privind taxele, inflaţia, etica slabă privind munca în rândul angajaţilor, forţa de muncă inadecvat pregătită, legislaţia restrictivă pentru piaţa muncii sau instabilitatea guvernamentală.

În cazul în care strategii guvernamentali se vor limita la a aştepta ca lucrurile să se îmbunătăţească de la sine, eventual în siajul economiei europene, toată truda lor va fi în zadar; de ceva timp prevestesc în redacţie - e adevărat că mulţi dintre colegi mă contrazic - că rezultatul va fi o corecţie importantă a cursului de schimb al leului, o depreciere - singura soluţie la un moment dat - care va transforma în trudă cam toată munca din România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Dorin Oancea,
editorial,
truda

citeste si:

Citeşte pe comedymall.ro

/opinii/truda-8719792
8719792
comments powered by Disqus
Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu } Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu }

Într-un articol de copertă recent scriam despre viaţa angajaţilor în open space – observam cât de mici sunt spaţiile alocate angajaţilor în birourile din România, cât de greu este să ne adaptăm la obiceiurile colegilor şi cum, de multe ori, simţim nevoia să facem de acasă lucrurile importante pentru muncă. A trecut doar o lună de atunci, iar glumele „colegului de bancă'' au devenit amintiri, iar open space-ul pare să fi intrat la capitolul istorie. Ce înseamnă experimentul global al muncii de acasă şi care sunt posibilele urmări ale acestuia?

vezi continuarea
ZF.ro
Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China
Situaţia ciudată: Cel mai nou pacient bolnav de COVID-19 dă peste cap tot ce ştiam. Cum s-a putut întâmpla asta
Mediafax
Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus
Top 10 ţări care îşi vor reveni cel mai rapid la finalul pandemiei de coronavirus, potrivit analiştilor
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.