Sunteti destul de bogati ca sa ne permiteti sa fim prosti?

Postat la 21 iunie 2010 57 afişări

“Suntem destul de bogati incat sa ne permitem sa fim prosti.” Observatia a facut-o cineva prin 2007, pe vremea cand niste habauci avertizau ca o criza bate la usa si majoritatea decidea ca nu-i adevarat. Astazi iluzia bogatiei s-a risipit pentru multi, prostia insa a ramas.

Destul de des in ultima vreme am intrebat, cam la toate intalnirile cu oameni de afaceri pe care le-am avut, despre posibilitatea ca un numar important din investitorii straini - multinationale, fonduri de investitii, companii sau pur si simplu investitori - sa inceapa se retraga din Romania, alungati de criza politica cronicizata, de birocratie, de lipsa unui plan guvernamental de redresare economica coerent si de scaderea continua a puterii de cumparare.

In plus, alte zone ale globului ofera acum si perspective de crestere mai bune si un climat de afaceri daca nu mai prietenos, macar mai deschis. Motive cat se poate de valabile, cred, si care pot justifica o retragere; ca jurnalist, am trait de exemplu plecarea Shell din Romania, o optiune strategica a gigantului petrolier, luata intr-o perioada in care Romania era tot in criza, dar avea perspective mult mai bune.

Am primit asigurari ca Romania este oricum o piata interesanta chiar si in criza si ca dorinta de a face afaceri plus credinta ca revenirea consumului se va petrece cat de curand si cumva indiferent de spasmele bugetar-guvernamentale, alaturi de dorinta structurilor corporatiste locale de a-si pastra locurile de munca si beneficiile vor prima. Am cautat sa simplific cumva explicatiile si pentru ca filmul "Wall Street 2" este pe cale sa apara in cinematografe, am zis ca "greed is good" ramane o zicere cat se poate de valabila.

Sa trecem la capitolul doi: reducerile de cheltuieli bugetare pentru care mai toata Europa a facut acum o pasiune. Este o intoarcere cu 180 de grade de la ideea de baza a anului trecut - de la "varsa oricum, oricat, oriunde" pentru a acoperi gaurile crizei pe fondul stupidului "too big to fail" s-a ajuns acum la "taie oricum, oricat, oriunde" din bugete. Daca in Romania "taie orice, oricat, oriunde" s-ar fi aplicat furtului pe fata care are loc in finantele publice n-as fi avut nimic impotriva, dar nu cred ca rezolvarea este in taierea pensiilor si nici macar a salariilor bugetarilor.

Sa avertizezi ca un asemenea gest va antrena o accentuare a crizei si ca nevoia de crestere a taxelor va deveni stringenta in scurt timp nu-i un act care sa ceara prea multa inteligenta.

Ce nu inteleg este de ce investitorii aceia straini nu-si iau rolul in serios si, in tara traficului de influenta, a jocurilor politice nerusinate si a clientelismului pe fata, sa recurga la trafic de influenta, la jocuri politice si la clientelism. Pentru a face afaceri profitabile, pentru a castiga clienti, pentru a ocupa segmente de piata.

Mai ales ca Romania este acum dominata de multinationale; in randul companiilor de top putine mai sunt domeniile unde romanii mai au vreo influenta, in timp ce strainii reprezinta mai mult de 60%.

Un exemplu practic: de o bucata de vreme companiile din industria tutunului deruleaza o campanie de combatere a contrabandei cu tigari. Pe strada panourile atrag atentia ca "aici ar putea fi o parcare sau un pasaj subteran sau altceva" din miliardul pe care bugetul il pierde din cauza pachetelor fara timbru. Poate ca un asemenea tip de campanie sa aiba succes intr-o tara normala la cap; la noi ma indoiesc ca plange vreun fumator de grija bugetului de stat, iar eu, nefumator, m-am gandit pur si simplu ca miliardul acela care nu ajunge la buget inseamna doar ceva mai putini bani de furat.

Cu banii cheltuiti pe campanie companiile din tutun mai bine ar fi facut niste ONG-uri care sa instruiasca tinerii intreprinzatori sau ar fi ajutat asociatii de producatori agricoli sau ar fi oferit cursuri de instruire pentru cei ce detin mici magazine de cartier. De ce nu completeaza pachetele de tigari, oricum siluite cu imaginile acelea ingrozitoare si cu mesajele anti-fumat, cu vorbe de duh, cu sfaturi sau cu istorioare din care bizonul sa invete ceva? Ar fi un demers cu mult mai mult folos decat naivitatile de acum. Poate doar "Romania va creste prin bun-simt si responsabilitate", sloganul celor de la Petrom, sa fie un bun inceput pentru un program anticriza corporatist.

Ajutand poporul sa iasa din saracie, temperand elanurile unor politicieni care altfel nu tin minte nici ce bila in ce urna trebuie sa bage, dar care sustin pseudo-planuri de austeritate, sugerand decizii, facand lobby, educand, protestand, chemand, finantand, exemplificand si influentand, investitorii straini pot forma Romania de maine, oricum mai buna decat cea de astazi.

Asociatii patronale puternice, vocale si proactive, camere de comert bilaterale, grupuri de companii sau giganti economici pot influenta administratii ineficiente si politicieni corupti.

Sper ca strainii sa fie constienti ca nu prea au alternativa. Daca vor cresteri anuale de doi digiti, atunci sa isi managerieze nu numai propria companie, ci si zona de influenta, cea geografica sau cea sociala.

"Greed is good", dar intreb: "sunteti destul de bogati ca sa ne permiteti sa fim prosti?".

Urmărește Business Magazin

/opinii/sunteti-destul-de-bogati-ca-sa-ne-permiteti-sa-fim-prosti-6430311
6430311
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.