Sorin Paslaru, ZF: De cine a ajuns sa rada presedintele cand rade de soselele Romaniei? Rade de el sau rade de noi?

Postat la 11 martie 2011 28 afişări

Presedintelui Traian Basescu ii place sa aiba declaratii care sa "faca piata" media cateva zile la rand.

In urma cu doua saptamani a spus la sedinta de bilant a Ministerului de Interne ca oriunde ar pune degetul, apare coruptia. La inceputul saptamanii, la bilantul procurorilor, media l-au citat in primul rand cu referirea la "asta..., cum ii spune, cumatrul Bercea Mondial".Miercuri, la o reuniune de cooperare in afaceri intre Romania si tarile din Golful Persic, a aruncat alta "pastila". Ca sa mearga investitorii sa vada tara din elicopter, nu pe soselele impracticabile."Avem o infrastructura de turism depasita. (...) Daca vreodata veti vrea sa vedeti cu adevarat Romania, sa nu mergeti pe sosele, va recomand un elicopter", a spus presedintele.

Mesaj scurt, impact mare. Scenariul, se vede, este calculat. Mici pastile care reverbereaza trei zile, "ia uite ce a mai zis Basescu", si gata. Nu este rau ca presedintele stie ce vrea presa. Si nu o stie de azi, de ieri, ci de ani de zile. Dar sa vii si sa spui, numai si numai pentru deliciul presei, ca Romania se vede mai bine din elicopter pentru ca drumurile sunt proaste, in conditiile in care esti la putere de sase ani si oamenii pusi de tine la Ministerul Transporturilor au cheltuit 12 miliarde de euro in aceasta perioada fara se se vada nimic inseamna un cinism transformat in deriziune.Associated Press (AP), o mare agentie de presa americana, nu da des stiri despre Romania. In 2011 a scris de exemplu despre faptul ca vrajitoarele vor plati taxe, ca Orange si Vodafone au fost amendate de Consiliul Concurentei si ca presedintele Basescu a decis ca Romania nu mai are nevoie de ultima transa de la FMI.

Declaratia de miercuri a fost insa suficient de interesanta pentru a fi o stire. "Starea proasta a drumurilor din Romania este deja o legenda. Chiar si asa, nimeni nu se astepta ca presedintele sa spuna investitorilor arabi la un forum ca cel mai bine este sa vezi tara din elicopter", a scris AP.Deriziunea nu prea este gustata prin alte tari. Pentru ca, pana la urma, de cine rade presedintele? De Romania sau de el insusi?

Nu este prima data cand se vaita ca nu sunt bune soselele de pe pozitia cuiva care a aterizat ieri in Romania. In 2010, cand a vizitat fabrica Dacia de la Pitesti, a spus ca drumul pe care a mers a fost prost. Dar cine e vinovat ca a fost prost?

Nu cumva agronomii pusi la la conducerea Companiei de Autostrazi si Drumuri de catre Radu Berceanu (un alt mare manuitor al declaratiilor), instalat si sustinut in functie de Traian Basescu?Declaratia este greu de conceput pentru un lider de tara. Mai are vreo sansa Romania daca presedintele indeamna oamenii de afaceri sa nu calce in gropile si gunoaiele de pe strazi si sa tina mana la nas ca miroase daca mergi pe jos sau pe sosea? Daca s-a plictisit si trece la autoderiziune, daca se simte neputincios in lupta cu "caracatita" din vami, din politie si din administratia drumurilor, sa lase pe altii.Sa-si asume faptul ca oamenii pe care i-a pus in functii au fost un dezastru la transporturi, ca este direct responsabil de situatia drumurilor. Sa-si asume ca banii sunt risipiti pentru ca cei numiti sa ii administreze sunt contra-selectati, ca nu se fac concursuri transparente la angajare si ca oamenii de partid prada fondurile statului.Compania Nationala de Drumuri a cheltuit circa 2 miliarde de euro pe an intre 2005 si 2010. Nu exista rapoarte unde au mers acesti bani, nu exista vinovati pentru proasta administrare.Nu suna deloc bine sa razi de sosele Romaniei cand stii foarte bine cum sunt risipiti banii. Deloc bine.

Sorin Paslaru este redactor-sef al Ziarului Financiar. Cititi mai multe opinii ale lui Sorin Paslaru pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Sorin Pslaru,
Basescu,
autostrazi
/opinii/sorin-paslaru-zf-de-cine-a-ajuns-sa-rada-presedintele-cand-rade-de-soselele-romaniei-rade-de-el-sau-rade-de-noi-8053578
8053578
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.