Sorin Pâslaru, ZF: Dacă aţi făcut un milion de euro şi mergeţi la golf în loc să intraţi în politică, să nu aveţi pretenţii despre cum este administrată ţara

Autor: Sorin Pâslaru Postat la 28 septembrie 2011 79 afişări

Profesioniştii din România, acolo unde sunt ei - în sectorul privat, în companii de stat sau în guvern - îşi imaginează că situaţia societăţii şi economiei româneşti poate deveni mai bună chiar dacă ei nu se implică în conducerea sa, adică în politică.

Ultimul exemplu de ilustrare a ravagiilor pe care le fac oamenii aduşi să conducă această ţară prin mecanismul alegerilor în business este selecţia oamenilor pentru Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). CSA, care supraveghează o piaţă de 2 mld. euro, este echivalentul BNR pe piaţa bancară sau al CNVM pe piaţa de capital. Ca urmare, la vârful său ar trebui să fie oameni cu serioasă pregătire de specialitate, cu experienţă în finanţe, recunoscuţi în industria lor şi curaţi, adică neimplicaţi de-a lungul timpului în nicio afacere tenebroasă. Pe scurt, oameni cu prestigiu.

Aşa ar trebui, dar nu este deloc aşa. În Consiliul CSA şi-au făcut loc un fost agronom, un absolvent de TCM, un fost poliţist, un fost şef de hotel care a urmat cursul de cadre al PCR. Alţi doi au lucrat în sectorul financiar, dar, ca un făcut, au fost amestecaţi în două dintre cele mai toxice afaceri financiare de care a avut parte România: SAFI şi Gelsor (adică FNI). Iar acum, culmea, cine a mai fost ales? Încă cineva din orbita SOV Invest, adică un om care a lucrat la Romexterra Leasing. Doar preşedintele CSA de până acum, Angela Toncescu, era un om cu experienţă directă în sector, fiind director general al Asirom timp de cinci ani.

Încheierea mandatului său a dat startul la cea mai tensionată cursă de alegere a unor candidaţi pentru Consiliul CSA de până acum. După ce unul dintre veteranii industriei asigurărilor, recunoscut ca atare de piaţă, Cristian Constantinescu, a fost respins în comisiile de buget-finanţe, a fost scos peste noapte şi votat în comisii drept preşedinte al CSA un director al unei sucursale de asigurări în vârstă de 36 de ani. Singurul său atu, tinereţea. În rest, experienţa sa ca director de sucursală de companie de asigurări şi educaţia la o universitate destul de slab cotată, Spiru Haret, păreau insuficiente pentru anvergura unei asemenea poziţii. Păreau. Pentru că ieri aceiaşi membri ai Parlamentului au anunţat că îl aleg pe Constantin Buzoianu, 62 de ani, ca preşedinte al Comisiei. Fost poliţist ieşit la pensie în 1997, Buzoianu a intrat în asigurări în poziţia de consilier al fostului director al Omniasig, Constantin Toma, iar de cinci ani este membru al Consiliului CSA. Iată-l pe Mugur Isărescu al asigurărilor: Constantin Buzoianu.

"Nu vreţi un director de sucursală că nu are anvergură? Atunci luaţi un fost poliţist", parcă ar fi spus politicienii către industria de asigurări. Care industrie de asigurări, ca şi celelalte din România, nu are voce. Doar câţiva şefi de companii au acceptat să iasă şi să vorbească despre profilul celui care ar trebui să conducă o asemenea instituţie. Uniunea Asigurătorilor? Parcă nici nu ar exista. Toţi sunt cu capul în nisp. Profesioniştii acestei ţări cred că alţii trebuie să le rezolve problemele şi se ţin departe de politică, deşi mulţi au deja mijloacele şi timpul să se implice pentru a schimba viaţa comunităţii prin implicare în politică.

Dacă ai făcut un milion de euro, te duci la golf sau intri în politică? Nu funcţionează piramida nevoilor şi în România? Nu au oamenii nevoie de recunoaştere în comunitatea lor după ce şi-au satisfăcut nevoile de securitate şi hrană? Şi comunitatea este numai familia, nu ţara?

Pentru că altfel, singura soluţie ca această contraselecţie din politică să nu ţină România în loc va fi ca Parlamentul să fie făcut din 300 de oameni aleşi întâmplător, decupaţi într-o seară din publicul unui stadion de fotbal. Probabil că ar fi o soluţie mai bună decât ce avem în prezent.


Sorin Pâslaru este redactorul-şef al Ziarului Financiar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sorin paslaru,
zf,
opinie,
politica
/opinii/sorin-paslaru-zf-daca-ati-facut-un-milion-de-euro-si-mergeti-la-golf-in-loc-sa-intrati-in-politica-sa-nu-aveti-pretentii-despre-cum-este-administrata-tara-8808655
8808655
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.