Romania - tara cu 260 de hectare de gropi

Postat la 11 martie 2010 60 afişări

260 de hectare de gropi, adica de noua ori suprafata Casei Poporului. Cu asta se lauda Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, care a finalizat inventarierea celor 16.000 de kilometri de drumuri pe care ii administreaza. Si cat de bine ii administreaza!

Desi Romania este tara cu regi ai asfaltului care se relaxeaza in castele de zeci de milioane de euro, banii pentru asfaltarile din 2010 lipsesc cu desavarsire, iar singura solutie ar fi sa umplem gropile cu Schaffhausen-urile sau Piaget-urile casunenilor si umbrarestilor. De fiecare data cand platesc cei 120 de lei pentru rovinieta anuala, sentimentul meu e ca banii se duc direct in secundarul bijuteriilor de zeci de mii de euro de la mana regilor cu afaceri prospere. Mai ales ca, in cel mai bun caz, 2010 ne va aduce un tronson milimetric de autostrada intre Turda si Campia Turzii.

Nicio problema insa. Propaganda isi continua nestirbita drumul, iar gropile sunt, pana la urma, in folosul nostru. Asa ca data viitoare, cand va rupeti suspensia in craterele patriei, sa nu va treaca prin ca sa va ganditi la "binele" doamnei Tiron de la Compania de Drumuri, ci la bilantul Ministerului de Interne. Drumurile tot mai proaste si numarul mai scazut de masini care, daca mai circula, fac slalom pe soselele patriei aduc, credeti sau nu, si un aspect pozitiv in siguranta cetateanului. Comparativ cu anul 2008, numarul de accidente grave a scazut cu 5%, pana la 10.000, iar cel al persoanelor decedate cu 10%. "Este pentru prima data dupa patru ani cand riscul rutier se diminueaza iar acest trend trebuie mentinut", se arata in raportul MAI. Sunt optimist si cred ca trendul se va mentine, la cum se intretin drumurile. Propun sa le lasam asa cum sunt si sa ne apucam cu totii de un alt obicei, din nou, mai sanatos: mersul pe jos.

Pana ne hotaram ce facem, de platit oricum o sa platim. Cand ne urcam la volan, ramane sa ne gandim insa la ce alegem. 120 de lei pe rovinieta sau amenda de 1.000 de lei pentru neplata taxei la castelul regelui?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
drumuri,
Razvan Muresan,
gropi,
CNADNR
/opinii/romania-tara-cu-260-de-hectare-de-gropi-5738343
5738343
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.