POS CCE, AP1, DI 1.1, O, a)

Postat la 19 iulie 2010 53 afişări

In urma cu 20 de ani un intreprinzator pornea o mica afacere de prelucrare a lemnului. Acum are o firma care se vede din avion, la propriu: multi angajati, unitati de productie, oferta diversificata, produse certificate, companii importante drept clienti. Daca adaugam discretie si corectitudine, obtinem un portret-robot al insului de care Romania are mare nevoie si care, ajutat, poate scoate Romania din criza.

Intreprinzatorul de care vorbesc mi-a scris despre o situatie care i s-a intamplat lui si, probabil, altor cateva sute de mici intreprinzatori. "Se rezuma astfel: In data de 29 mai 2008 am depus proiectul de finantare pe Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" - Axa prioritara 1: "Un sistem inovativ si ecoeficient de productie", Domeniul de interventie 1.1: "Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor, in special a IMM", Operatiunea a) - "Sprijin pentru consolidarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile", cu titlul "Diversificarea productiei prin lansarea de noi produse - ambalaje industriale". In data de 28.10.2008 am primit confirmarea de eligibilitate a proiectului. In data de 02 martie 2009 am semnat contractul de finantare. In decembrie 2009 am incheiat prima etapa pentru care am investit 181.062 de lei din banii mei, asa cum este procedura. In data de 04.12.2010 am trimis prima cerere de rambursare a banilor pentru prima etapa (care trebuiau sa fie rambursati in termen de 90 de zile, conform contractului de finantare - 80 de zile pentru autorizarea cererii si 10 zile pentru rambursarea banilor).

In 21 aprilie 2010 am trimis o adresa de conciliere cu privire la nerespectarea conditiilor contractuale, dar nu am primit raspuns si nici nu s-a prezentat nimeni din partea Autoritatii de Management. In data de 04.05.2010 am primit de la Organismul Intermediar o nota cu privire la cererea de rambursare, prin care ni s-au solicitat clarificari si documente suplimentare pe care le-am trimis doua zile mai tarziu. In data de 14 mai 2010 ni s-a transmis telefonic de la Organismul Intermediar ca cererea de rambursare a fost trimisa catre Unitatea de Plata, ceea ce insemna, conform contractului de finantare, ca in termen de 10 zile trebuia sa ramburseze banii.

In data de 23.06.2010 am trimis e-mail-uri catre Autoritatea de Management pentru POS CCE referitoare la intarzierea rambursarii banilor, dar nu am primit niciun raspuns. Azi, 08 iulie 2010, cand se implinesc 126 de zile de cand trebuia sa mi se ramburseze banii, stau si nu mai astept ceva ce trebuia sa se intample in 04 martie 2010. Am investit timp, bani si energie pentru a fi in procentul de 8% - absorbtie fonduri UE. Acum cred ca e bataie de joc.

si mai cred ca ar fi interesant de aflat : Cate IMM-uri au renuntat la proiecte pentru ca nu au primit banii la timp? Cate IMM-uri au intarzieri la plata? Cate zile cumulate de intarziere s-au strans? Ce penalizari trebuie sa plateasca statul pentru toate aceste intarzieri? Unde sunt de fapt banii?"

Intreb si eu aceleasi lucruri, cat se poate de oficial.

Istoria simpla a intreprinzatorului ascunde, pe langa intrebarile directe, legate de bani, finantari si termene care ar trebui respectate, cateva adevaruri legate de statul roman. Un stat care nu mai comunica si care este pe cale sa intre in colaps.

Putina teorie: in "The Collapse of Complex Societies", istoricul si sociologul Joseph Tainter analizeaza imperiul roman sau cultura maya, societati complexe dispunand de tehnologii avansate si care au intrat rapid, la un moment dat, in colaps si au disparut. Tainter vorbeste acolo de elite care s-au folosit de straturi peste straturi de birocratie si de taxe din ce in ce mai mari, menite sa alimenteze inertia si imobilismul. In timp, varfurile societatii devin mult prea inflexibile pentru a raspunde chiar si celor mai simple chestiuni si pier, se sufoca sub propria greutate, rapuse de cercul vicios autoritate - cheltuieli - birocratie - taxe pe care l-au creat.

Poate ca intreprinzatorul meu nu a asteptat destul, poate ca cele 126 de zile n-au fost suficiente; poate ca in criza si in Romania trebuie sa asteptam 526 de zile sau 1.026 de zile sau cine mai stie cat. Dar daca functionarul roman este destul de competent sa ceara nu stiu ce lamuriri, atunci de ce nu poate sa raspunda pur si simplu la un mesaj, sa explice care este situatia si ce se intampla si de ce intarzie banii aceia.

Am cautat, inainte de a scrie, niste raspunsuri pe site-ul Ministerului Industriei, care se ocupa de POS CCE, AP1, DI 1.1, O, a) - "Sprijin pentru consolidarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile".

Singura chestie tangibila din documentele acelea era aroganta, un mesaj de genul "trebuie sa faci musai asa si nu altfel pentru ca putem sa ne suparam". Erau pagini si pagini intregi de reguli pe care solicitantul trebuia sa le respecte si nu aparea niciunde ce se intampla daca autoritatile nu-si respecta obligatiile.

Vor spune unii ca oamenii acestia primesc niste bani si pentru asta trebuie sa se conformeze. De fapt ei o fac, iar beneficiile statului ar trebui sa fie si sunt mari - locuri de munca, consum, investitii, taxe si impozite, pace sociala. Nu-i o pomana, ci ar trebui sa fie respect pentru munca si timpul si banii unor oameni. Asa cum nu cred ca Europa in intregul ei a fost construita sa fie autoritara si birocratica si aroganta si imbecila.

Urmărește Business Magazin

/opinii/pos-cce-ap1-di-1-1-o-a-6581962
6581962
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.