Opriti industria nucleara? Dezvoltati-o pe cea de opaite!

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 martie 2011 13 afişări

Nu sunt partinitor aici, desi asa pare. Si nici macar original, pentru ca în presa internationala au aparut în general astfel de opinii, in special dupa anuntul cancelarului german Angela Merkel. OK, suntem ingrijorati si ecologisti si constienti de presiunea electorala, dar ce pui in loc daca iei sau opresti ceva?

Sa pui in discutie securitatea Centralei de la Cernavoda dupa un cutremur de gradul noua, adica un cutremur care iese din scara Richter si care afecteaza grav o centrala din Japonia, mi se pare, sincer, o eroare grava de logica. Fukushima, Japonia intreaga traiesc drama de acum din cauza unui eveniment nemaiintalnit.

Sigur ca la Fukushima se adauga si lantul de minciuni, rapoarte falsificate si erori tehnice sau umane din ultimul deceniu: Tokyo Electric Power Company - TEPCO, compania care opereaza centralele de la Fukushima este actorul principal. In 2002 un sir de astfel de scandaluri a dus la demisiile presedintelui si vicepresedintelui companiei, precum si a altor oficiali. Mai importante decat demisiile sunt relatarile privind ascunderea unor dovezi de fisurare a incintelor reactoarelor nucleare, precum si rapoartele privind folosirea unor instrumente de masura defecte in monitorizarea sistemelor de racire a reactorului.

TEPCO este un gigant cu incasari de 60 de miliarde de dolari pe an si 50.000 de angajati, care a promovat energia nucleara drept o alternativa ecologica la centralele pe baza de carbune. In 2002 compania a recunoscut ca a falsificat documente care priveau securitatea instalatiilor sale nucleare timp de un deceniu; angajatii nu au raportat 29 de incidente - scurgeri si fisuri - care au avut loc in anii '90. In consecinta Guvernul a dispus oprirea temporara a 17 instalatii nucleare, dar acest lucru s-a petrecut in lunile fierbinti de vara, cand se manifesta un deficit de energie. Trei instalatii au repornit, din aceasta cauza, in 2003, iar restul in 2004.

Acest cumul de factori hraneste acum isteria ecologista: germanii renunta la centralele nucleare, Italia anunta si ea schimbari de planuri, iar Polonia, Elvetia si Austria se aliniaza. Sunt ignorate nevoile de energie electrica ale Europei, necesitatea reducerilor de dioxid de carbon, costurile trecerii din atomic in eolian sau solar sau hidro. Repet, Japonia traverseaza o catastrofa de neevitat, un eveniment comparabil cu caderea asteroidului care a ucis dinozaurii sau cu explozia vulcanului Krakatoa. Nu exista constructie umana care sa reziste la asa ceva, grave si discutabile sunt erorile si prostia umana si spiritul de turma.Si uite asa ajungi sa fii recunoscator ca ai niste lideri politici rupti de lume, care cel putin au jucariile lor - motiuni, dispute, imparteala spagilor - si ignora impulsurile si grijile altora.

Cum cred ca la Fukushima lucrurile vor evolua din ce in ce mai rau, chiar fara explozii catastrofale (scriu acest text joi, 17 martie) si data fiind si geografia arhipelagului, exista sanse destul de mari ca lumea sa resimta intr-un mod mult mai amplu si mai dureros ce se va intampla cu economia japoneza. Industria auto, electronicele si informatica, componente hardware, software-ul si medicamentele sau sectorul financiar vor suferi din plin efectele pierderii unui producator si consumator de talia Japoniei.

Poporul japonez s-a dovedit cat se poate de demn, traindu-si drama in lacrimi, dar corect si cinstit - nu s-au inregistrat tentative de furt, iar lumea sta disciplinata la coada la orice. Pe de alta parte, imaginea unei multimi de muncitori care sa se indrepte catre uzine, eventual dupa ce si-au luat pastilele de iodura si vitaminele pentru combaterea efectelor radiatiilor, grabindu-se printre ruinele ramase in urma valurilor tsumani pentru a produce hardware si electronice si pentru a reduce datoria japoneza de 200% din PIB pur si simplu este greu de imaginat si putin probabila. Tokio este cat se poate de expus radiatiilor si pana la urma economia viitoare a Japoniei este mai mult o problema de directie a vantului si a curentilor marini decat de securitate nucleara si buna organizare.

Daca e sa privim lucrurile cu o doza mica de cinism, Romania poate obtine o serie de beneficii din acesta situatie. Cu o intreaga Asie afectata fizic sau la nivel de perceptie, romanii pot prelua o serie de activitati de productie de la companiile cu activitati in zona. Am mai scris si pronuntat fraza aceasta de destul de multe ori, in varii contexte, incat sa imi dau seama ca este o speranta desarta si ca vom culege cel mult firmituri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
opaite,
Fukushima,
Japonia
/opinii/opriti-industria-nucleara-dezvoltati-o-pe-cea-de-opaite-8074270
8074270
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.