Opinie Sorin Paslaru: Bancile straine incep sa ceara crestere economica de la Guvern

Postat la 30 noiembrie 2010 20 afişări

Bancile straine incep sa spuna ca bugetul pe 2011 este construit prea restrictiv. Astfel, ING Bank a declarat ieri, dupa publicarea draftului de buget care ar urma sa fie adoptat in Parlament: "Se pune intrebarea in ce masura este necesara o politica fiscala atat de restrictiva avand in vedere costurile in termeni de crestere economica".

Incet-incet, bancile straine inteleg ca au nevoie si de relansarea economiei romanesti pentru a putea supravietui si nu numai de relansarea economiei austriece, elene, franceze sau olandeze. Si in curand vor intelege si ca aceasta relansare nu poate veni in Romania decat prin reducerea dobanzilor la credite, asa cum se face in statele din zona euro de unde provin aceste banci.In zona euro si Statele Unite, banca centrala a reactionat la scaderea economiei si cresterea somajului prin reducerea ratei dobanzii de referinta.Acesta este de altfel si rostul bancii centrale.

Automat, ratele celor care au credite de casa sau de consum s-au redus, pentru ca dobanzile sunt indexate la Euribor. Este un mecanism pus la punct de decenii in economia capitalista. Cand economia merge prost, bancile ieftinesc creditele pe baza finantarii mai ieftine de la banca centrala.Oficialii de la noi ne explica doct ca este normal ca bancile comerciale sa actioneze prociclic si ne spun plastic ca bancile "iti dau umbrela cand este soare si ti-o iau cand ploua". Gresit.

Tocmai de asta exista bancile centrale, ca atunci cand economia este pe scadere, ocuparea scade, iar preturile la imobiliare se reduc din lipsa de cerere, sa ieftineasca refinantarea.

Ieftinirea se retransmite prin intermediul bancilor comerciale la clienti. Automat rata la casa de 1.000 de euro se duce in 800 de euro sau cea de la automobil de la 400 la 300 euro, si automat disponibilul ramas merge in consum si se reia ciclul de crestere.Numai in Romania nu a functionat ieftinirea creditarii in perioada de criza, ci, dimpotriva, creditul s-a scumpit in aceasta perioada, ceea ce a determinat alunecarea si mai abrupta pe panta scaderii economice.

Desi ponderea in PIB a economiei private este de 75% si economia functioneaza in cu totul alti parametri decat acum 10 ani, fiind in maini private, discursul public a ramas la nivelul anilor '90, cand statul era responsabil si de cresterea, si de scaderea economiei.

Relansarea este la banci in aceeasi masura cat este la restructurarea statului care s-a intins in deficite bugetare cand nu era cazul, pe crestere economica, iar acum nu poate sa se ajusteze.Discursul public despre parametrii macroeconomici este confiscat de economistii din banci, platiti de banci, care nu vor spune niciodata ca bancile au scumpit in loc sa ieftineasca creditul in Romania in 2009 si de aceea a avut loc un derapaj mai mare decat cel preconizat.Dupa caderea Lehman Brothers, de cand Occidentul a cheltuit (si cheltuie) sute de miliarde de euro pentru a-si salva bancile, a reiesit in mod evident ca fiecare stat a incercat sa-si salveze propriile entitati pentru a-si salva economia. Bancile si economia au devenit totuna, de aceea au intervenit statele occidentale si intervin.

In cazul nostru este putin altfel, dar numai aparent. Bancile sunt din zona euro, dar economia este, nominal, din Carpati. De fapt, economia romaneasca este, intr-un fel, parte deja, prin preluarea sectorului bancar autohton de catre banci din zona euro, din aceasta zona. Ca urmare nu poate redemara decat daca beneficiaza de masurile luate in Vest pentru relansare.

Cititi mai multe opinii scrise de Sorin Paslaru pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinie,
Sorin Paslaru,
banci
/opinii/opinie-sorin-paslaru-bancile-straine-incep-sa-ceara-crestere-economica-de-la-guvern-7764345
7764345
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.