Opinie Liria Themo: „Ambiţia este catalizatorul necesar scopurilor care lucrează pentru binele comunităţii umane.“

Postat la 01 aprilie 2016 644 afişări

Opinie Liria Themo: „Ambiţia este catalizatorul necesar scopurilor care lucrează pentru binele comunităţii umane.“
Opinie Liria Themo: „Ambiţia este catalizatorul necesar scopurilor...

Dezbaterea legată de evoluţie şi progres este una veche. Generaţiile în vârstă se miră de noile tehnologii, manifestând dezaprobare şi îngrijorări, condamnând viitorul şi bucurându-se că ei nu vor trăi pentru a fi martori la căderea civilizaţiei. Personal, sunt la mijlocul vieţii, cu un suflet tânăr, şi încerc să mă situez la polul opus, să mă bucur când văd că tehnologia este responsabilă pentru mult bine, continuând rânduiala firească a lumii. Evoluţia şi progresul, înţelepte, împing roata înainte, dar ce le mână, ambiţia sau lăcomia?

Definiţiile celor doi termeni sunt adeseori confundate şi folosite într-un mod interschimbabil, deşi sunt despărţite de un adevărat abis, conform celor de pe Wall Street. Pe vremuri se spunea „Greed is good“, dar, după criza cauzată de lăcomia anilor 2000, zicala a cunoscut un gen de retromorfoză; expresia renaşte în 2016 ca „Ambition is good“.

La noi, prima definiţie a lăcomiei este strâns legată de mâncare şi băutură, apoi vin sinonimele cu tentă negativă sau expresia „lăcomia strică omenia!“. Se pare că lăcomia a fost dăunătoare şi economiei, dar să lăsăm trecutul sub stratul de praf care s-a aşezat deja. Pentru lăcomia comună, conform celor scrise în Biblie, poarta Raiului rămâne pe veci închisă, un sistem de intrare de tip control acces cu siguranţa arsă. Biblia mai zice că acela care este lacom şi vrea câştiguri nejustificate va avea necazuri, dar cel care o respinge va trăi liniştit. Este o lecţie aplicabilă şi în zilele noastre, o ameninţare cu aplicaţie contemporană.

Tineretul de astăzi, înarmat cu speranţă, dar şi cu dispozitive tehnologice simte pe propria piele greşelile altora. Aşadar, rămânem la AVARITIA OMNIA VITIA HABET (Avariţia întruneşte în ea toate viciile - Cato).
Am stabilit că formularea anilor 2000 este rea şi că ambiţia este noua lăcomie. Ambiţia se îndepărtează de decadenţă şi pare să aibă obiective mai nobile. Ambiţia nu implică latura egoistă a omului care râvneşte la câştiguri care dăunează intereselor colectivităţii. Cu ambiţie poţi urca piramida lui Maslow, puterea de a evolua sporind odată cu ascensiunea, ducând către progres şi evoluţie.

Totodată se mai întâmplă ceva. Într-un articol din Psychology Today, dr. Douglas LaBier atrage atenţia asupra unui fenomen pozitiv al zilelor noastre, care contrastează total cu ştirile de la ora 5. Lumea noastră este interconectată prin tehnologie, avem canale sociale, mesagerii, chaturi şi poze, unelte străine pentru vârsta a treia, dezamăgită de propria condiţie şi de scurgerea timpului. Vedem un cordon ombilical universal, care leagă popoare, suflete, suferinţe şi bucurii, în pofida teoriilor conspiraţioniste. Locuitorii ţărilor bogate ajută copii sărmani, pe jumătate îmbrăcaţi, aflaţi la mii de kilometri depărtare. Sal Khan, fondatorul Khan Academy, predă elevilor din lumea întreagă cu ajutorul calculatorului, în locuri în care profesori cu diplome costisitoare nu-şi pot recupera investiţiile în educaţia lor. Este o lume în schimbare, într-adevăr, dar şi în bine. Ştiţi că un fost inginer de la NASA vrea să planteze un miliard de copaci pe an cu drone? Cei în vârstă trebuie să ştie că ţesuturile umane pot fi tipărite şi apoi transplantate.

Psihoza socială rezultată din alienarea tehnologică a persoanelor este contrabalansată de nevoia lumii de a colabora, ambele existând în mare parte din cauza tehnologiei şi a ambiţiilor oamenilor de ştiinţă care doresc să dovedească „că se poate“. Cei care stau şi îşi pierd nopţile în laboratoare, care îşi sacrifică tinereţea şi ochii pentru a găsi soluţii la problemele omenirii, persoanele care au vise măreţe şi muncesc din greu pentru a le realiza, toţi suferă de ambiţie, şi nu pot decât să mă bucur!

Ambiţia este catalizatorul necesar scopurilor care lucrează pentru binele comunităţii umane. Nimic de zis, este într-adevăr greu să ne dedicăm acestor obiective dacă nu avem asigurate nevoile de bază, dar după ce trecem de un anumit nivel, vom deveni conştienţi că empatia, conştientizarea, generozitatea, şi, la urma urmei, chiar fericirea devin posibile cu ambiţie. Ambiţia de a alege ţinte ce par imposibile şi de a-ţi depăşi limitele creează o putere nemărginită, care împinge către progres şi către mai binele tuturor.

Acum rămâne ca românul ambiţios (pentru că lacomia este passé), care a ajuns într-un stadiu mai avansat, prin prisma lui Maslow, să treacă de la simpla asigurare a nevoilor personale la ideea că un om împlinit are nevoi unde focusul cade pe ceilalţi. O asemenea schimbare de filosofie ar pune în mişcare spirala creşterii; rămâne întrebarea în ce tabără alegem să jucăm. Deocamdată, eu aleg să sting televizorul, dar să trag cu ochiul.

Urmărește Business Magazin

/opinii/opinie-liria-themo-ambitia-este-catalizatorul-necesar-scopurilor-care-lucreaza-pentru-binele-comunitatii-umane-15180581
15180581
comments powered by Disqus
Nu au un program fix, nu au angajaţi, dar au multă libertate. În ce domenii activează şi cât câştigă freelancerii din România Nu au un program fix, nu au angajaţi, dar au multă libertate. În ce domenii activează şi cât câştigă freelancerii din România

Spre deosebire de corporatiştii parcă traşi la indigo pe care îi întâlneşti la vremea prânzului în preajma mallului Promenada, îmbrăcaţi smart casual şi cu badge-ul atârnat negreşit la gât, freelancerii alcătuiesc un altfel de peisaj. Pe cât de diferite sunt domeniile în care lucrează, pe atât de diferite sunt şi poveştile, ţinutele, agendele şi pasiunile celor ce au ales să „agaţe în cui” legitimaţia de birou pentru a se dedica full time hobbyurilor transformate în meserie.

vezi continuarea
ZF.ro
Avertisment apocaliptic: În numai câţiva ani, România va rămâne PUSTIE. Avertisment apocaliptic: În numai câţiva ani, România va rămâne PUSTIE.
Secretul succesului în afaceri: Cum poţi câştiga când toată lumea pierde
ProMotor.ro
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Google Maps introduce funcţia care va ÎNGROPA Waze
Fantezia românilor s-a materializat: Dacia Sandero cu motor 1,6 turbo de 263 CP - GALERIE FOTO
Descopera.ro
Descoperire URIAŞĂ despre unul dintre cei mai mari FARAONI ai Egiptului Antic Descoperire URIAŞĂ despre unul dintre cei mai mari FARAONI ai Egiptului Antic
BĂTRÂNUL de 80 de ani care a UMILIT armata ungurilor. ''Pe unde mergea toţi picau''
O mare PROBLEMĂ sexuală pe care o au mulţi bărbaţi. Mulţi se JENEAZĂ să recunoască. Rezolvarea este, însă, simplă şi rezultatul este uluitor
Go4it.ro
Site-ul care îţi arată cât de bun este semnalul reţelelor mobile din România. Site-ul care îţi arată cât de bun este semnalul reţelelor mobile din România.
Jefuitorii de bănci nu mai folosesc pistoale, ci stick-uri USB! Cum golesc hackerii BANCOMATELE băncilor din Europa
FACEBOOK se schimbă! Cum va arăta în curând cea mai mare reţea de socializare din lume
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.