Nokia are probleme

Autor: Mircea Sarbu Postat la 06 iunie 2011 26 afişări

Se pare ca pentru compania finlandeza condusa de un canadian venit de la Microsoft socoteala de acasa nu se mai potriveste cu cea din targ. Profit zero, actiuni in scadere si o valoare de piata nu chiar inaccesibila pentru un gigant.

In ultima zi a lunii mai Nokia a admis ca o serie de factori a avut un impact negativ mai mare decat prevazuse asupra afacerilor in domeniul aparatelor si serviciilor, asa ca estimarile privind veniturile pentru al doilea trimestru al anului au fost prea optimiste. Aceasta inseamna ca veniturile reale vor fi sub 6,1 miliarde de euro (cele mai mici din ultimii doi ani) si ca profitul va fi nul. Jongland putin cu cifrele, analistii au ajuns la concluzia ca doar reducerea marjei de profit nu putea conduce la aceste rezultate, asadar e vorba si de o scadere importanta a volumului vanzarilor de smartphones. Instantaneu, pretul actiunilor companiei finlandeze a mai scazut cu o zecime, care s-a adaugat unei scaderi de 17% in zilele precedente. La un pret de 4,38 euro, capitalizarea companiei se cifreaza la circa 25 de miliarde de dolari, o suma despre care analistii spun ca Apple o poate castiga in 2011 doar din profitul net. Nokia a revenit astfel la nivelul din 1998.

Care sunt acei "factori negativi" de care vorbeste comunicatul de la Nokia? Desi nu se da niciun nume, este vorba evident de presiuni exercitate asupra preturilor din doua directii. In zona "dumbphones" de vina sunt chinezii, care produc din ce in ce mai multe telefoane foarte ieftine. Insa in zona telefoanelor inteligente presiunea vine in special de la multimea de telefoane cu Android puse pe piata la preturi tot mai mici de companii precum Motorola, Sony Ericsson sau HTC, dar si de la iPhone, care pune presiune pe zona de top. Cifrele sunt edificatoare mai ales in Europa de Vest, unde in primul trimestru Android echipa 34% din telefoanele inteligente, fata de doar 8% cu un an in urma. Spre comparatie, cota de piata a telefoanelor Nokia echipate cu Symbian a scazut de la 40% la 21% in acelasi interval. In materie de venituri, Nokia a fost depasita de Apple, care a vandut in ultimul trimestru 18,5 milioane de iPhone, la preturi de cinci ori mai mari decat telefoanele cu Symbian.

Ceea ce nu spune Nokia este faptul ca scaderea a mai avut o cauza: lipsa suportului operatorilor. Horace Dediu, un analist care are o experienta de cativa ani ca director de dezvoltare la Nokia, a avertizat inca din februarie ca "executia publica" a sistemului Symbian va avea ca efect o criza de incredere si ca distribuitorii si operatorii nu vor mai inghiti un produs pe linie moarta. Noul sef al Nokia estima ca se vor mai vinde inca 150 de milioane de telefoane Symbian inainte de tranzitia la Microsoft Windows Phone, dar cifrele il contrazic. Pierre Ferragu de la Bernstein Research este foarte pesimist privind evolutiile viitoare si crede ca scaderea accentuata a cotei de piata va conduce la deprecierea brandului, iar fereastra de oportunitati deschisa de colaborarea cu Microsoft pentru dezvoltarea unui nou ecosistem se va diminua considerabil.

Insa tot in ultima zi a lunii mai a mai intervenit ceva. E vorba de un tweet lansat de un rus pe nume Eldar Murtazin, care spune asa: "O mica companie de software a hotarat saptamana trecuta ca ar putea cheltui 19 miliarde de dolari pentru a cumpara o parte dintr-un mic producator de telefoane. Asta este". Marele zvon a fost instantaneu pus in discutie de presa dintr-un motiv simplu: Murtazin, analist la Mobile Research Group si editorul sitului Mobile-Review.com, are cu siguranta surse bine plasate la Nokia. El a fost cel care a prezis ca finlandezii vor renunta la brandul Ovi si tot el a fost primul care a aflat de intentia companiei de a trece de pe Symbian pe Windows Phone. Ambele s-au adeverit, iar Nokia se pare ca a intervenit (fara succes) pe langa autoritatile ruse pentru a afla sursele lui Murtazin, care in urma cu doua saptamani anunta ca Microsoft si Nokia se pregatesc pentru intrevederi "in spatele usilor inchise". Atunci nimeni nu l-a luat in serios, dar acum foarte influentul blog BGR accepta posibilitatea unei astfel de targ, desi Microsoft a refuzat sa comenteze, Nokia a negat vehement, iar Business Insider a calificat zvonul drept absurd. Matt Hartley spune in Financial Post ca ar fi ca si cand ai cumpara vaca dupa ce ai platit o groaza de bani ca sa fii singurul care o mulge.

Si totusi, nu e chiar absurd. Microsoft dispune de banii acestia in Europa si n-are de gand sa-i repatrieze. Oricum se vorbea de "silent takeover". In plus, unii tehnicieni spun ca Nokia cu Windows Phone nu poate fi mai bun decat iPhone tocmai pentru ca Apple face atat hardul, cat si softul... Dupa ce atatia ani Apple a incercat sa devina "the next Microsoft", n-ar fi exclus ca Microsoft sa-si doreasca acum sa devina "the next Apple".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu,
nokia,
probleme
/opinii/nokia-are-probleme-8310689
8310689
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.