Gloata si G20

Postat la 18 noiembrie 2008 28 afişări

Seth Godin vorbeste in ultima sa carte de diferentele dintre grupari si triburi; gruparile sunt armate de oameni disciplinati, organizate militareste si care asteapta ca unul sa faca un prim pas, sa indice directia. Triburile au in schimb o viziune.

Gruparile sunt constiente de nevoia schimbarii, dar, luati individual, membrii lor se tem sa faca acel prim pas care indica directia si modul de actiune; in acest caz avem de-a face cu teama de schimbare, de risc, temere adanc inradacinata in sufletele oamenilor. Triburile, in schimb, sunt conectate si comunica, au o viziune comuna si fac ceva, colectioneaza timbre sau protesteaza sau muncesc. In lipsa uneia din cele trei conditii - comunicare, viziune, actiune - tribul devine grup sau, poate, doar gloata.

 

Teoria poate suna plictisitor, deja stiut sau banal, ca orice lucru ce pare, dar numai pare, simplu sau la mintea cocosului. Dar ganditi-va rapid la un exemplu de trib, fara sa cititi in continuare. Daca v-ati gandit la posesorii de produse Apple sau la fanii unui blogger influent sau, desigur, la o companie bine condusa si corect motivata, ati intuit corect.

 

Sa privim un pic in jur: vom vedea un numar in crestere de grupuri, fiecare cu propria perceptie asupra evolutiei economiei si a societatii (o formulare care incearca sa ocoleasca cuvantul acela cu c). Societatea romaneasca cu precadere pare a fi puternic divizata in grupuri galagioase, ratacind fara tinta. Spunand aceasta, par din nou a teoretiza fara rost, dar este numai o impresie. Ganditi-va cum s-au aglomerat saptamana trecuta anunturile de disponibilizari, reduceri de activitate sau relocari - Oltchim, Alro, Dacia, Azomures, Hunedoara sau Avioane Craiova, dupa ce cu doua-trei saptamani inainte mediul de afaceri romanesc parea putin convins de realitatea c***** (posibilele explicatii nu fac decat sa confirme ipoteza: ori, lucru mai putin plauzibil, a fost vorba de o reactie la unison, determinata de acumularea de tensiuni, fie, mai usor de crezut, a fost o reactie de genul “...au anuntat ei, pot sa spun si eu...”).

 

Sau ganditi-va la modul in care a reactionat mediul bancar romanesc, la unison dar lipsit de un lider: prudenta maxima (o exprimare doar eleganta) in relatia cu clientii sau cu competitorii, cursa dobanzilor oferite la depozite sau dobanzile in urcare la credite. Nu iau in calcul BNR, pentru ca in acest caz nu avem de-a face cu un lider real - vezi, ca exemplu facil, polemica purtata in Ziarul Financiar de directorul general al ING Misu Negritoiu si consilierul Adrian Vasilescu.

 

Un trib in formare este cel al economiilor vechii Europe, condus, ciudat, de un lider puternic generat de o activitate ceva mai putin convingatoare. Este vorba de premierul britanic Gordon Brown, care nu a iscat fiori in activitatea curenta, dar s-a dovedit un catalizator puternic pentru riposta europeana, mai rapida, mai decisa, ba si mai importanta ca valoare (nu sunt convins ca asta e de bine) decat raspunsul american in fata c*****.

 

Unde vreau sa ajung? La reactii, la moduri de actiune reale, juste, intemeiate, lipsite de partizanate. Si mai ales lipsite de vorbe, de nesfarsitul sir de argumente si contrargumente legate de chestiuni semantice si nuantate de genul “suntem sau nu in c****?”, “trebuie sau nu sa facem ceva?”, “pe piata imobiliara va fi scadere sau reasezare?”.

 

Guvernul a prezentat saptamana trecuta un set de masuri impotriva crizei (am spus-o!). Nu m-as lansa intr-o critica, pentru ca masurile acelea reprezinta ceva, iar ceva este mai bun decat nimic.

 

Numai ca orice nu este mai bun decat ceva. As fi scos mai in fata, de exemplu, agricultura. Vagoanele de bani pompati in banci, piete si companii se vor regasi mai tarziu in cresteri de preturi, iar criza alimentara, una din vedetele verii care a trecut, a luat numai o pauza si sunt sigur ca se va intoarce la momentul potrivit. Asa ca productia agricola sprijinita consistent, real, adica mai mult decat simpla suplimentare a Fondului de Garantare a Creditului Rural sau a programului Fermierul (prevederi legislative, solicitari, functionarime, birocratie), va capata o cu totul alta impor­tanta in timp. Si atunci va fi prea tarziu.

 

Ar fi fost potrivite si niste solutii pentru cei ce se vor intoarce in tara din Spania si Italia si care se vor alatura celor 300.000 de oameni care ar putea fi disponibilizati anul viitor, dupa cum au anuntat patronatele din textile, transporturi, agricultura, alimentare si constructii. Buni si cei 1.000 de euro pentru noile locuri de munca, dar masura ar putea deveni o sifonare de fonduri, iar ideea cu bani pentru investitiile ce inglobeaza inovatie si progres tehnologic imi suna in Romania a SF.

 

Trimitem revista la tipar inaintea unei reuniuni extrem de importante pentru economia mondiala, cea a liderilor G20. Cand cititi acest text, veti fi fiind la curent cu deciziile luate la Washington. Eu imi permit sa anticipez un pic; este un soi de test pe care il dau.

 

Momentul politic este neprielnic - schimbare de conducere in SUA, schimbare de presedintie a Uniunii Europene, nesiguranta politica in Japonia sau India. Asa ca mi-e teama de un comunicat in care sa se vorbeasca de ingrijorari, de eforturi concentrate, de sporirea increderii sau de masuri active, fara ca dupa aceea ingrijorarile sa se risipeasca, eforturile sau masurile sa aiba si nuante concrete sau increderea sa revina. Mi-ar parea bine sa ma insel, inainte ca lumea sa se transforme in gloata.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
editorial,
Dorin Oancea
/opinii/gloata-si-g20-3516098
3516098
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.