Divortul sau cat face Mobexpert

Postat la 30 ianuarie 2007 2 afişări

Cel mai mediatizat divort din mediul de afaceri romanesc a stabilit valoarea Mobexpert la aproape 150 de milioane de euro. Camelia Sucu a iesit din afacerea Mobexpert, unul dintre cele mai importante grupuri de companii din Romania, pentru aproximativ 40 de milioane de euro.

Cel mai mediatizat divort din mediul de afaceri romanesc a stabilit valoarea Mobexpert la aproape 150 de milioane de euro. Camelia Sucu a iesit din afacerea Mobexpert, unul dintre cele mai importante grupuri de companii din Romania, pentru aproximativ 40 de milioane de euro.

 

Pe final de an, in mai toate companiile se inchid bilanturi si se pun la punct bugetele pentru urmatorul an. Dar la finele lui 2006, la Mobexpert capul de afis nu a mai fost tinut insa de rezultatele financiare, cat de negocierile dintre cei doi proprietari ai grupului, care sunt in proces de divort de mai multi ani.

 

Dan Viorel Sucu, presedintele grupului de firme, si sotia sa Camelia au ajuns la un acord prin care Camelia Sucu si-a vandut participatiile la companiile grupului pentru o suma totala de 40 de milioane de euro.

 

Pornit de cei doi in 1993, de la un magazin de mobila de birou in centrul comercial Unirea, Mobexpert a devenit in mai bine de un deceniu cel mai mare grup din industria autohtona a mobilei. Odata cu veniturile - estimate pentru 2006 la 160 de milioane de euro - a crescut si valoarea afacerii. Asa ca nu a fost de mirare ca de cumpararea pachetului de actiuni detinut de Camelia Sucu s-au aratat interesati mai multi investitori.

 

Camelia Sucu - care detinea circa 40% din capitalul a 15 firme din cadrul grupului - a angajat anul trecut firma de consultanta PricewaterhouseCoopers pentru a o consilia in aceasta tranzactie. Mai multe fonduri de investitii au intentionat sa cumpere partea sa, dar, in cele din urma, vanzarea s-a facut in familie. "Tranzactia s-a incheiat, dar mai sunt detalii de pus la punct", a precizat Dan Viorel Sucu. Camelia Sucu va primi 40 de milioane de euro pentru actiunile pe care le detinea la 15 firme din grup, de la o companie - DS Management - la care Dan Sucu detine 99% din capital.

 

"Puteam sa obtin intre 37,5 si 50 de milioane de euro pentru pachetele de actiuni, conform evaluarii PwC", a spus Camelia Sucu pentru BUSINESS Magazin. Potrivit estimarilor ei, cele 15 firme reprezinta circa 80% din valoarea grupului. Ca urmare, pe baza pretului de 40 de milioane de euro, afacerea Mobexpert poate fi estimata la 125 de milioane de euro. Dar luand in calcul pragul maxim sugerat de evaluarea PwC, valoarea grupului Mobexpert depaseste 150 de milioane de euro.

 

Suma este apropiata de vanzarile totale estimate pentru 2006 la 160 de milioane de euro. Potrivit declaratiilor anterioare, la nivel de grup, marja de profit se situeaza la circa 10%.

 

Interesul ridicat pentru cel mai mare grup din industria romaneasca a mobilei s-ar fi putut concretiza intr-un pret si mai mare. "Cred ca am fi putut obtine si mai mult daca ne hotaram sa vindem amandoi", crede Camelia Sucu, care se declara insa multumita de intelegerea incheiata. "Nu am luat in considerare numai pretul, ci un cumul de factori. Sunt convinsa ca Mobexpert este pe maini bune."

 

Initial, Dan Sucu declarase ca nu este interesat de achizitia pachetului. "Sunt actionar majoritar, iar principalul meu interes este sa cresc valoarea companiei. Nu doresc sa devin actionar unic", spunea el pentru Ziarul Financiar in mai 2006. Valoarea companiei a crescut si chiar Dan Sucu a fost dezavantajat de aceasta evolutie, deoarece se vede acum in postura de a plati un pret mai mare pentru a prelua actiunile fostei sale sotii.

 

Cert este ca Mobexpert este una dintre cele mai valoroase afaceri private din Romania, aflata inca in proprietatea unui businessman autohton. Doi parteneri au crescut grupul de la zero la 150 de milioane de euro in 13 ani. Ramas - in urma divortului si a negocierilor - singurul proprietar al Mobexpert, Dan Sucu se poate concentra acum pe cresterea, in continuare, a valorii afacerii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Divortul sau cat face Mobexpert
/opinii/divortul-sau-cat-face-mobexpert-1008122
1008122
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.