Cum pierd bani Copos si Tiriac din generatia low-cost, BAC 2011

Postat la 11 iulie 2011 10 afişări

De ce iti trebuie BAC-ul? Banii poti sa-i faci si daca ai 4 sau 12 clase! O parte dintre miliardarii lumii nu se disting prin scolile facute si toata lumea scrie despre ei, sunt in prim-plan oriunde ar merge. Bill Gates, Richard Branson, Invar Kamprad (Ikea), Warren Buffett, Carlos Slim - cel mai bogat om din lume la ora actuala, Mark Zuckerberg (Facebook), Ion Tiriac, Ilie Nastase, Adrian Mutu, Gigi Becali sau Silviu Prigoana (aici comparatia este fortata, dar scriem despre ei). In acest grup, Dinu Patriciu, cu arhitectura la baza si chiar profesor, a luat "BAC-ul" miliardarilor.

Am citit acum 3 luni un articol in revista Bloomberg Business Week despre un miliardar american care a castigat imens investind la inceput in Google, Facebook, Twitter si in alte retele si acum le da "burse" studentilor pentru a se lasa de scoala si a lucra la afacerile lor. El sustine ca scoala reduce din spriritul antreprenorial, il sugruma si astfel nu apar idei si produse noi, revolutionare si companii care sa schimbe lumea, cum au fost cele puse pe piata de Bill Gates (Microsoft) sau Mark Zuckerberg( Facebook).

Ca sa vinzi si sa faci bani din terenuri, oi, fotbalisti, masini, calculatoare, pagini din Facebook, gunoaie, din cantari, din crasma si restaurante (ca tot a zis presedintele Basescu ca tara are nevoie de ospatari) nu-ti trebuie scoala. Ca sa iei terenul cu 10 euro/mp si sa-l dai peste 10 ani cu 800 de euro ai nevoie numai de banii de inceput, putere de a astepta si noroc. Ca sa ai terenul in zona potrivita. Ca sa mergi in Germania sa iei o masina cu 7.000 de euro si apoi sa o dai in Bucuresti cu 10.000 euro (acum am inteles ca-i invers, cumperi la Bucuresti si vinzi la nemti) nu ai nevoie sa stii mai mult de o adunare, nu? Vorba aceea - cu ce te ajuta in "scoala vietii" faptul ca stii sa "determini numarul submultimilor ordonate cu 2 elemente ale unei multimi cu 7 elemente". Cu nimic, ai pierdut timpul degeaba la scoala. Gigi, Tiriac, Gates, Buffett. Ei sunt adevaratii profesori, nu cei de la catedra, prafuiti, cu haine din Obor sau de la chinezi, care nu stiu cum e realitatea vietii, ce se cauta pe piata, cum se fac banii, cum se invart relatiile si lumea.

Dar nu stiu cum se face ca toti acesti milionari si miliardari isi trimit copiii la scoala si au in spate in propriile companii angajati cu scoala. Cu BAC, cu facultate, cu MBA, cu cursuri de pregatire, cu cv-uri de top. Si daca ai vrea sa te angajezi la ei, cand iti este lumea mai draga apare cineva care te intreaba de ce in nu stiu ce an de scoala ai avut o medie de 5 la matematica. Sau 5 la purtare. Iar acea nota iti poate fi fatala.

Tot ei isi trimit copiii la cele mai bune scoli si ii bat la cap sa invete. Iar notele luate acolo pot insemna mai multi sau mai putini bani in buzunar. George Copos chiar povesteste cu mandrie ca ii conditioneaza banii fiicei sale in functie de ce rezultate are. De ce i-ar trebui nota mare la Harvard/Stanford sau unde a studiat? Ca sa vanda prajituri? Sau ca sa cumpere si sa vanda un fotbalist ? Ce fraier e si George Copos sa cheltuiasca banii pe educatia fiicei, nu?! Oare de ce nu l-a ascultat pe presedintele Basescu care i-a spus ca tara are nevoie de ospatari sau pe prietenul lui Gigi Becali care nu are nevoie sa citeasca pentru ca-l oboseste. Nu stiu cate locuri de munca a facut Gigi Becali, dar aici George Copos il bate.

A contribuit la economie mai mult.Daca antreprenorul, milionarul fara scoala, are ideea, curajul, energia, determinarea, nebunia de a pune pe piata un proiect, in spatele lui stau cei cu scoala. Cei care pot si trebuie sa-i implementeze ideea. Acel inginer, acel constructor, acel economist, acel specialist in marketing, in resurse umane sau in contabilitate. Acel om pe care scoala asa de hulita acum l-a invatat cum se ridica o cladire sau cum se face un motor. Si pe care scoala l-a invatat si cum e cu multimile sau cum e cu functiile sau cu acel "cosinus blestemat".

Rezultatele BAC 2011 exprima in cifre seci scaderea calitatii invatamantului pe care o contempla toata lumea de ani de zile. Fiecare a atras atentia in felul lui. Presa a scris, toti presedintii au citit rapoarte de constatare, fiecare ministru a vrut sa fie un "Spiru Haret" modern, multi parinti nu au mai avut energia sa se lupte cu copiii lor pentru scoala, iar Facebook a devenit cel mai bun curs de e-learning. Fara nota insa.

In acest an, peste 200.000 de elevi au dat bacul, din care numai 45% au trecut mai departe. Dincolo de lacrimi, dezamagiri, injuraturi, pentru economie inseamna un minus de cel putin 1 miliard de euro. In fiecare an de acum inainte.Ce vor face cei care nu au luat BAC-ul ? Unul dintre ei raspundea simplu: ma duc sa ma angajez. Foarte bine. Ce joburi poate sa gaseasca/primeasca? De low-cost: vanzator, operator baze de date, paznic, bodyguard, chelner, etc.

Nu este nimic rau la aceste meserii. Dar parca parintii nu te-au trimis la scoala pentru a face asta. Sa castigi 600 de lei pe luna. Si bani la negru. Sau pleaca afara. Ce inseamna acest lucru mai departe: cu 600 de lei nu prea poti sa iei un credit, nu prea poti sa te atingi de o casa si astepti sa plece la tara parintii, de banii astia nu poti sa-ti iei o masina mai buna, cumparaturile sunt de la discounter, etc. Sau adio si acesti 600 lei pe luna, sunt la italieni. Asta inseamna un BAC ratat.

Cititi mai multe opinii scrise de Cristian Hosiuc pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Copos,
Tiriac,
BAC
/opinii/cum-pierd-bani-copos-si-tiriac-din-generatia-low-cost-bac-2011-8480689
8480689
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.