Cristian Hostiuc, ZF: Generatia care schimba Romania. Ei au dus economia inainte in ultimii 20 de ani, in timp ce politica a tras-o in jos

Postat la 25 iulie 2011 20 afişări

O tara se identifica prin liderii ei politici, sportivi ori culturali sau prin ceea ce a construit de-a lungul timpului.

Prin raportarea la liderii nostri politici, de la care asteptam zi de zi autostrazi, drumuri fara gropi, profesori si scoli mai bune, spitale moderne, taxe si impozite mai mici, Romania este repetenta, departe de sperantele noastre.

Parca nu s-a intamplat nimic, iar romanii s-au saturat de tara lor, de aceleasi personaje din generatia "escu" care parca sunt batute in cuie la putere. Romanii nu sunt mandri de liderii lor politici si nici de urmasii lor la putere. Cred ca nu ii reprezinta.

Si, din acest motiv, interesul pentru politica, pentru cine conduce tara s-a transformat intr-o "scarba nationala".

Cei mai multi muta canalul, sar peste pagina politica din ziare si se duc direct la show-biz si nu se duc la vot.

Daca liderii politici actuali atata pot, atunci cine duce Romania inainte? Avem cu cine?

Avem, dar nu ii cautati in politica pentru ca nu sunt acolo.

De trei ani, Ziarul Financiar impreuna cu Universitatea din Viena acorda o bursa pentru un Executive MBA unui abonat al ziarului. Anul acesta a fost randul meu sa fac parte din juriu impreuna cu decanul programului, profesorul Bodo B. Schlegelmilch.

Am cunoscut si discutat cu 27 de candidati: manageri din esaloanele doi si trei din multinationale, companii romanesti sau antreprenori care sunt mandri de afacerile lor, de cateva milioane de euro.

Ei sunt generatia care are 30-45 de ani, generatia tacuta, care nu a iesit in fata. Ei sunt cei care au inceput sa lucreze inca din timpul facultatii, care au crescut odata cu companiile, generatia care a invatat rigoarea si organizarea multinationalelor si care a pus pe picioare afaceri din instinct, fler, energie si determinare.

Ei sunt generatia care a fost trimisa la cursuri, seminarii, scoala, adica la pregatire de angajatorii lor, generatia care a invatat cum este si la altii, care a extins in tara afacerile companiilor pentru care lucreaza, generatia care stie in orice moment, pana la ultimul sac, care este cererea de produse si ce vor romanii, generatia care se scoala in fiecare dimineata sub presiunea targeturilor de vanzari, care se duce la job in fiecare zi pentru ca prezenta lor nu este optionala, asa cum se intampla la Parlament- unde Crin Antonescu este liderul chiulangiilor, generatia care a dat manageri romani pentru alte tari. Ei sunt generatia care nu traieste din rente, sinecuri sau comisioane. Ei sunt platiti in functie de realizari.

Eu am stat de vorba cu doar 27 dintre ei, dar sunt mult mai multi...mii si zeci de mii.

De mai bine de trei luni, Ziarul Financiar impreuna cu revista BUSINESS Magazin are o rubrica zilnica, "Generatia care trebuie sa schimbe Romania", prin care vrem sa scoatem la lumina macar o parte dintre cei care formeaza aceasta generatie, cei ce nu stiu si nu se bat cu pumnul in piept ca duc Romania mai departe zi de zi.

O fata din IT, care candidase pentru acea bursa de Executive MBA, povestea la interviu cum este responsabila din Romania si pentru alte tari din zona fostei Iugoslavii si cum trebuie sa faca lucrurile sa mearga intr-o echipa multinationala. Un candidat in varsta de aproximativ 30 de ani din industria auto avea pe mana un buget de 50 de milioane de euro pentru mai multe tari. Iar un manager din HR, care lucrase la o firma de audit, era responsabil de resurse umane pentru noua tari.

Iar Traian Basescu se chinuia in primavara sa gaseasca un premier.

O alta candidata din industria petroliera, un domeniu despre care se spune ca este rezervat barbatilor, spunea, asa ca o razvratire personala, ca i se cere de catre seful ei, un expat, sa vina cu trei solutii pentru fiecare problema si sa o indice pe cea pe care ar alege-o ea. Si aceea era solutia cu care expatul se ducea mai departe.

Acestea sunt doar cateva exemple din generatia tacuta care schimba Romania.

Iar aceasta generatie are o doza de patriotism profesional mult mai puternic decat al liderilor politici.

Ei stiu ca nu sunt mai prejos decat cei pentru care lucreaza, decat omologii lor din alte tari si nu inteleg de ce suntem vazuti atat de prost la nivel politic. Multi dintre ei si-ar dori ca Romania sa fie mai antreprenoriala si sa aiba afacerile ei nationale. Iar acest lucru il spun cei care lucreaza de ani buni in multinationale.

Pentru ei politica este un scandal continuu caruia nu ii inteleg rostul si de aceea fug de ea. Sunt constienti ca pot schimba Romania mult mai repede si mai bine decat cei care conduc aceasta tara, dar nu isi gasesc o platforma in care sa se regaseasca. Cei care conduc nu sunt din generatia lor, generatia care in ultimii douazeci de ani a dus economia inainte in timp ce politica a tras-o in jos.

Una dintre intrebarile mele a fost "Cu cine ar vota, intre Ceausescu si Basescu dintr-o perspectiva a realizarilor". Dupa cateva clipe de gandire, toti au spus ca ar vota cu Basescu pentru ca tin la libertate si democratie mai mult decat ne-am putea inchipui.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
cristian hostiuc,
schimbari,
generatie
/opinii/cristian-hostiuc-zf-generatia-care-schimba-romania-ei-au-dus-economia-inainte-in-ultimii-20-de-ani-in-timp-ce-politica-a-tras-o-in-jos-8522691
8522691
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.