Cristian Hostiuc, ZF: Cum constata Basescu si Boc ca e criza in lume si ca nu trebuie sa ia masuri populiste

Autor: Hostiuc Postat la 08 august 2011 15 afişări

"Romania are nevoie de maxima precautie si de evitarea oricaror politici populiste", "Nu ne putem intinde mai mult decat ne tine plapuma", "Investitiile sunt singurele care aduc locuri de munca si crestere economica". Acestea sunt trei dintre frazele spuse duminica dimineata prefectilor adunati in videoconferinta de premierul Emil Boc. Iar fraza culminanta a fost: "Important e sa nu luam vacanta in absorbtia fondurilor europene".

Cu cine vorbea premierul ?

Formal, in sala, pe ecrane, erau prefectii si secretarele lor. Dar pe fond, cui era adresat discursul ?

La fel ca si presedintele Basescu, liderii nostri politici sunt niste constatatori: ca e criza in lume, ca economia noastra este fragila, ca trebuie continuate reformele, ca in sanatate nu s-a facut nimic, ca avem un sistem de asistenta sociala care nu mai poate fi sustinut sau ca nu trebuie sa fim populisti, acum, in aceste vremuri de criza, ca altfel avem soarta Greciei !

Dar toate aceste lucruri, situatii, evenimente, le apartin lor, celor care conduc, celor care au puterea in mana. Cresterea salariilor sau a asistentei sociale peste cat tine plapuma, definite ca masuri populiste, este data de cei aflati la putere, de cei care aproba si semneaza hotararile de guvern sau care ratifica la presedintie. Contractele cu baietii destepti din energie, constructii, transporturi, sanatate, IT, nu vin de nicaieri. La fel ca si datoriile. Nu au aparut din neant. Cineva a semnat si semneaza pentru contracte. Si cei mai multi, la sume mari, au binecuvantarea de sus. La fel ca si in sanatate, unde presedintele Basescu descopera lunar ca sunt noi arierate, de sute de milioane de euro. Pai sistemul care le genereaza este sustinut an de an de cei de la putere. Iar tocmai ei il critica si cer reforma. La fel cum premierul Boc cere sa nu se ia vacanta in absorbtia fondurilor europene. Adica isi cere siesi sa nu ia vacanta.

In timpul acesta in afara Romaniei se fac rugaciuni ca lumea financiara mondiala sa nu intre in colaps din cauza retrogradarii Americii si ca liderii politici, fie ca sunt cei din Europa , fie ca sunt cei din SUA, sa se inteleaga si sa vina cu solutii viabile care sa rezolve problema datoriilor sau problema asistentei sociale care nu mai poate fi sustinuta pe termen lung.

Investitorii penalizeaza statele si pe politicienii pe care le conduc pentru ca nu cred ca pot veni cu solutii pe care sa le si aplice. Actualii lideri nu pot veni in fata propriilor cetateni si sa ceara austeritate si taierea cheltuielilor atata timp cat ei le-au generat.

Iar politicienii au ajuns sa fie prizonierii investitorilor, ai bancherilor, ai marilor fonduri de investitii care au pe mana trilioanele de dolari. Atata timp cat politicienii - fie ca sunt cei actuali, fie ca sunt cei care vor veni la putere - nu au idee cum sa isi aduca tarile la liman si sa convinga pietele financiare sa ii imprumute din nou, criza va dura. Politicienii au salvat pietele in 2008, dar acum pietele le intorc spatele.

La noi, cu exceptia catorva masuri rapide luate cu spatele la zid, presedintele Basescu si premierul Boc nu s-au facut remarcati cu alte masuri active. Ei primesc aplauze de la FMI si de la analistii straini pentru masuri le de austeritate luate, nu pentru masurile de crestere economica.

Premierul se lauda ca in sistemul bugetar a disponibilizat 165.473 de oameni. Dar s-a schimbat ceva in administratie? Merg lucrurile mai bine? Iti poti plati acum toate impozitele intr-un singur loc, fara sa treci prin "in birouri"?

Pai asta e reforma statului despre care vorbeste presedintele Basescu ca se face acum?

La fel cum premierul Boc vorbeste despre faptul ca investitiile aduc locuri de munca. WOW, nu stiam. Tot el se lauda ca in ultimele trei luni s-au inregistrat vreo 600.000 de noi contracte de munca. Dar cate i-au apartinut lui? Unde sunt investitiile? Ca de la inceputul anului s-au facut economii in acest domeniu.

Urmeaza 2012, anul electoral de care se sperie toata lumea. Cei de la putere pentru ca oamenii nu ii vor mai vota si vor pierde puterea daca nu le dau salariile inapoi si investitorii pentru ca se gandesc ca Guvernul nu va tine lucrurile in frau.

Basescu, un politician care a castigat alegerile prin carisma si populism, atrage atentia Guvernului, adica oamenilor pe care ii sustine, sa nu scape din mana economia pentru ca este foarte fragila in contextul crizei globale. Pai el este pus acolo ca sa vegheze la acest lucru, nu sa constate post-factum, asa cum face acum cu perioada guvernarii Tariceanu. Basescu era la putere cand Tariceanu impartea banii in dreapta si stanga si nu spunea nimic. Pentru ca unde se imparteau banii erau si votantii lui.

Acum, atat presedintele Basescu, cat si premierul Boc au ocazia sa nu mai constate lucrurile pe care le vedem cu totii- ca e criza, ca America are probleme, ca Europa este inglodata in datorii din cauza protectiei sociale mari acordate, ca baietii lor destepti fac in continuare bani- si sa treaca la masuri active. Nu cum a zis ministrul Economiei, Ion Ariton, ca nu este momentul sa vorbim acum despre criza.


Cristian Hostiuc este directorul editorial al Ziarului Financiar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Cristian Hostiuc,
boc,
basescu,
masuri
/opinii/cristian-hostiuc-zf-cum-constata-basescu-si-boc-ca-e-criza-in-lume-si-ca-nu-trebuie-sa-ia-masuri-populiste-8582713
8582713
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.