Cristian Hostiuc, ZF: Cum au ajuns clientii sa urasca bancile?

Autor: Hostiuc Postat la 14 iunie 2011 15 afişări

"Dar de ce vrei sa dai inapoi creditul mai repede, sa-l rambursezi anticipat?", a fost intrebarea unui presedinte de banca catre un client. Un client bun platnic, constiincios, fara intarzieri la plata, cu frica sa nu ajunga dator vandut.

In schimb, el, clientul, a avut doar cateva intrebari legate de contractul de imprumut. Adica intrebarile uzuale ale clientilor: "De unde a aparut acest comision, pentru ca inainte nu era?". "Asa e, aveti dreptate, inainte nu era, dar e acum. Stiti, banca a adoptat un nou plan de tarife si comisioane si aveti 5 lei pe luna sau 2 euro la contul in euro, comision de administrare!"

Pentru ca in contractul de credit isi rezerva dreptul sa faca aceste modificari. Paragraful 100 nu stiu cat. Dar e mult 5 lei pe luna, te intreba din priviri ofiterul de credit? 60 lei pe an, 600 de lei in zece ani, 1.200 lei in 20 de ani, asta daca nu se mai modifica odata? Nici nu stii ce sa spui. Daca nu-i platesti, poti sa fii sigur ca la un moment dat esti trimis in baza restantierilor si iti trebuie multe luni, multe drumuri si multi nervi sa iesi de acolo!

"De ce nu mi-ati scazut dobanda/rata? Ca la alte banci s-a scazut, ca euribor/robor/robid/ sau ce alt indicator de referinta a scazut, stiu eu de la alti clienti."

"Nu stim ce sa va spunem, poate au alte conditii, alte marje, alti indicatori!"

Dar a luat cineva un credit tot de aici si are o dobanda mai mica! Si plateste mai putin!

"Stiti, dumneavoastra ati luat creditul cu conditiile de atunci, de acum 2-5 ani, iar acum e altceva", vine raspunsul ofiterului.

"Dar cand am luat atunci creditul, nu aveam acel comision. De ce l-ati pus acum?"

"Nu stiu ce sa va spun. Nu stabilim noi. Din centrala. Daca vreti, puteti intreba acolo."

Sunt intrebarile si discutiile care macina atat nervii clientilor, cat si pe cei ai ofiterilor de credite, care azi sunt la o banca, maine la alta, iar la anul in alta parte, dar care trebuie sa aiba sau sa gaseasca raspunsuri.

Si clientii, ce sa zica? Iau raspunsurile asa cum sunt, unele le inteleg, altele nu. In final tot suma aia trebuie sa o platesti lunar.

Din pacate, in tot acest dialog, monolog al absurdului de multe ori, marea majoritate a clientilor, persoane fizice, au capatat o ura puternica fata de banci. Si nu cred ca exista cineva care sa nu vrea sa dea banii inapoi mai repede, sa scape de credit, ca sa nu mai aiba de-a face cu bancile. Nu cu creditul in sine! Sau altii care prefera sa stea cu chirie decat sa ia credit de la banca pentru a-si cumpara un apartament, cu toate ca ar iesi mai ieftin. In lipsa creditelor, nicio economie nu poate urca sustinut si sa-si imbunatateasca nivelul de trai.

Cine poate pune ceva deoparte lunar, fie 50 de euro, fie 100 euro, fie 200, fie oricat, nu se gandeste decat sa mai ramburseze din credit. Ca sa scape. Iar bancherii s-au trezit ca nu e bine. Ca ramburseaza anticipat clientii bun platnici si ca astfel nu mai au de unde lua dobanda de la ei. Adica nu mai au venituri. Plus ca nu mai au nici unde sa plaseze din nou banii primiti anticipat. Clienti buni nu mai sunt, au deja credite, la titluri de stat dobanda este numai 4% - 5,25% la euro, iar ei luau inainte 8%- 12% la euro de la clienti, la creditele pentru companii dobanzile cerute sunt mult, mult, mai mici. Iar patronii si directorii negociaza la sange. Si daca se enerveaza, baga societatea in insolventa. Deci adio si dobanzi, si o buna parte din credit. Alte provizoane, alte intrebari, alti bani ceruti de la actionari, adio bonus.

Iar orice rambursare anticipata inseamna un minus de bani in consum, in economie. In loc sa cumpere un nou televizor, ceva haine, pantofi, adidasi, poate un nou corp de mobila, poate inca o sticla de vin, banii se duc in seiful bancii, iar de acolo nu au unde sa iasa din nou la fel de profitabil. Iar statul nu ia din acest circuit nici TVA, nici accize, nici impozit pe profit, nimic. Cum nu sunt venituri, toata lumea trebuie sa taie din cheltuieli. Iar cresterea economica se lasa asteptata, salariile nu cresc, lumea e nervoasa ca "treaba" nu merge.

Iar bancherii isi intreaba clientii: "De ce vreti sa rambursati anticipat? Haideti ca avem o promotie mai buna acum, rata e mai mica, poate va mai ganditi!". Au venit si vremurile astea!


Cristian Hostiuc este directorul editorial al Ziarului Financiar.

Cititi mai multe opinii ale jurnalistilor ZF pe www.zf.ro/opinii

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Cristian Hostiuc,
banci,
credite
/opinii/cristian-hostiuc-zf-cum-au-ajuns-clientii-sa-urasca-bancile-8339623
8339623
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.