Cristian Hostiuc, ZF: Boc, pe urmele lui Borcea – Lasati-ne sa ne pregatim pentru iesirea din criza

Postat la 06 iunie 2011 18 afişări

In lumea autohtona a fotbalului a facut cariera o expresie a sefului echipei de fotbal Dinamo, Cristi Borcea: "Lasati-ne sa ne pregatim de Champions League". Si de atunci - cred ca sunt vreo 8 ani - Dinamo se tot pregateste sa intre in Champions League.

A facut transferuri, a tras sfori, a avut arbitri, a jucat in preliminarii, a fost la o repriza de obiectiv, dar nu a reusit sa intre in grupele Champions League. Asa risca acum si premierul Emil Boc cu economia, care a iesit din recesiune, mai cu un curs valutar bun, mai cu Duster, mai cu piata germana, dar nu din criza. Si nici bine nu s-au intiparit in mintea analistilor datele de crestere, 0,1% in trimestrul 4 din 2010 si 0,6% in trimestrul 1 din 2011, ca premierul numara saptamanal locurile de munca create peste noapte de noul Cod al muncii, ca in Caragiale. In ritmul asta vom ajunge ca pana la finalul anului sa avem 8 milioane de salariati, cat erau raportarile de pe vremea lui Ceausescu.

Cresterea economica este inca fragila, unele sectoare merg bine, altele inca au frana trasa. Investitiile straine au doar un usor plus, iar in banci mai mult se refinanteaza si se ramburseaza creditele decat se dau altele noi. Promotiile de credite cu dobanzi mai mici au mai adus ceva clienti la sediile bancare, macar sa intrebe de conditii, dar nu sunt de ajuns ca sa miste piata astfel incat sa se vada.

Piata constructiilor inca isi cauta un motiv pentru care sa creasca. In infrastructura, anunturile de licitatii si adjudecari de tronsoane si lucrari de tronsoane de autostrazi si drumuri nationale sunt in fiecare zi, de zici ca peste tot este numai un santier. Cred ca Romania nu are atatia muncitori cate lucrari sunt anuntate. Blocurile noi de locuinte inca isi asteapta locatarii. Pana atunci dezvoltatorii intra in insolventa ca sa mai stearga din creditele luate de la banci. Oamenii ar vrea sa cumpere, dar parca preturile sunt in continuare mari si nu merita. Asa ca toata lumea mai asteapta. Nici gand ca Guvernul sa vina cu un program gen "Rabla" pentru apartamentele nou construite.

Reluarea consumului, cel de care se leaga toate sperantele iesirii din criza, pentru ca o crestere a exporturilor si a industriei nu este de ajuns, se lasa asteptata. Oamenii inca nu au incredere ca lucrurile merg bine, ca economia isi revine si atunci asteapta. Banii stau mai bine la banca inca un an, se mai aduna ceva dobanda, decat sa se duca pentru o achizitie. Schimbarea televizorului mai poate sa astepte, ca fotbalul nostru se poate vedea si pe un televizor vechi, nu pe LCD. La fotbalul jucat nu merita o astfel de investitie, gandesc oamenii.

Presedintele Basescu vorbeste despre reforma statului, despre modificarea Constitutiei, despre o noua reimpartire administrativa a tarii, de baronii regiilor, de management privat la companiile de stat, de privatizare etc. Teme majore de dezbatere si de mestecat zilnic. Membrii PD-L-ului fac eforturi majore sa gaseasca motive pentru a le sustine la televizor, iar opozitia le contesta din rasputeri. Pentru ca sunt ale lui Basescu. O buna parte din ministrii PD-L fug de luminile publice incat nici nu stii ce sustin. Basescu cere public management privat la regiile de stat sau discutii cu partidele pentru a vedea pana la ce nivel oamenii sa fie numiti politic, iar ministrii isi numesc prietenii de o viata sau de afaceri in companiile de stat. Respinge premierul aceste numiri? Nu! Ca si el a avut nevoie de sustinere ca sa fie reales presedinte al PD-L.

De cand au preluat puterea deplina in 2009, Basescu, Boc plus toti ministrii care s-au perindat discuta despre privatizarea pe Bursa a companiilor mari de stat. Fiecare seminar, conferinta sau forum este presarat de intentii, declaratii, sperante ca acum se va intampla. Nu stiu cum a fost Guvernul Tariceanu, dar el macar a mai scos ceva pe Bursa din Transelectrica si din Transgaz. Statul a pastrat controlul, PD-L si-a numit oamenii acolo cand a venit la putere, dar aceste societati sunt "devalizate" mai putin pentru ca investitorii minoritari sunt cei mai buni supraveghetori.

De un an si ceva Guvernul Boc se chinuie sa vanda 10% din Petrom pe Bursa si nici acum nu a reusit. Ce sa mai vorbim de celelalte societati mari. Probabil ca premierul

Boc vrea sa lase mostenire viitorului premier "intentiile de privatizare prin Bursa" ca sa aiba si acesta despre ce sa vorbeasca. Nu credeam ca voi ajunge sa spun ca Nicolae Vacaroiu, premierul hulit al anilor '90, a fost cel mai bun pentru aducerea societatilor de stat pe Bursa.

Consolidandu-si puterea, Basescu, Boc, PD-L-ul incep sa discute despre teme majore politice, asa bune de suete, incepand cu modificarea Constitutiei si treptat uita de economie, de o agenda de masuri active, pentru a reda increderea oamenilor ca lucrurile se misca. Discutiile si modificarile politice sunt bune cand economia va merge cu un plus anual de 4%. Acum la o crestere economica de zero si ceva, cu "falimentul" Greciei pus pe tapet in fiecare zi, cu SUA care stau si ele sub bomba datoriilor, altele ar trebui sa fie prioritatile presedintelui si ale premierului. Asta ca sa nu ne pregatim si la anul pentru iesirea din criza.

Cristian Hostiuc este directorul editorial al Ziarului Financiar. Cititi mai multe opinii ale jurnalistilor ZF pe www.zf.ro/opinii

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
cristian hostiuc,
Boc,
economie,
recesiune
/opinii/cristian-hostiuc-zf-boc-pe-urmele-lui-borcea-lasati-ne-sa-ne-pregatim-pentru-iesirea-din-criza-8317567
8317567
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.