Comenteaza cu Dorin si Ionut: Esti de acord cu suprataxarea bogatilor?

Postat la 07 iunie 2010 39 afişări

Omul de afaceri Dinu Patriciu estima anul trecut ca romanii bogati au lichiditati in conturi la bancile elvetiene de 12 miliarde de euro, adica jumatate din economiile totale ale populatiei tinute la bancile locale.

Potrivit statisticilor BNR, peste o cincime din economiile populatiei (aprox. 5 miliarde de euro) sunt in 0,1% din conturi (circa 17.000 de deponenti), peste 95% din depozite fiind sub plafonul de 5.000 de euro.

La inceputul acestui an, deputatul PSD Mugurel Surupaceanu cerea instituirea unui impozit anual de 0,5% asupra averilor nete individuale mai mari de 500.000 de euro. El spunea ca peste 20.000 de romani au averi de peste 500.000 de euro.

In acest context, apare ca potential subiecte de discutie rolul "social" al bogatilor si modul cum ar putea ajuta cei cu averi cumulate de zeci de miliarde de euro o economie dependenta de orice sute de milioane de euro.

Asadar, credeti ca ar fi oportuna supraimpozitarea celor bogati?

Dorin este impotriva

1. Daca si-a dobandit averea prin mijloace corecte si prin munca, un bogat este o poveste de succes si un exemplu pentru tineri, nu o vaca de muls pentru a compensa neputinta unor politicieni incapabili; asta chiar in perioade de criza.

2. Premierul spaniol Zapatero pregateste o masura asemanatoare, vorbind de "solidaritate" in fata crizei. Dar eu cred ca o solidaritate impusa nu mai este solidaritate, este pur si simplu o crestere de taxe rebotezata. Iar efectele cresterilor de taxe le cunoastem, din postura de cetateni. Supraimpozitarea bogatilor este totuna cu stigmatizarea bugetarilor sau a pensionarilor, niste acte gratuite si generatoare de rau.

3. Nu sunt convins ca banii obtinuti din supaimpozitarea averilor ar fi cheltuiti pentru masuri anticriza; cred ca mai degraba ar fi destinati tot conturilor clientelei politice; adica niste bogati din industrie/constructii/textile/auto si care lucreaza dau niste bani unor imbogatiti din politica sau cu prieteni din lumea politica. In acest caz, nu mai bine fac aceste doua tabere niste echipe de poker? Exista in acest caz o sansa din 52 ca unii bani sa fie folositi in folosul cetatenilor simpli.

4. Daca Guvernul vrea in tara cele 12 miliarde de care vorbeste Dinu Patriciu, atunci sa munceasca pentru asta: sa dea legi care sa incurajeze investitiile, sa creeze un climat care sa incurajeze munca si cinstea si respectarea legilor, sa reduca birocratia, fiscalitatea si presiunile asupra angajatorilor si a angajatilor, sa creeze competitie si concurenta, sa lucreze in baza unei strategii si viziuni comune, discutata nu cu asociatii patronale fantoma, ci cu reprezentantii reali ai mediului de afaceri (si sunt destui de acest fel, oameni care trag din greu si au construit afaceri viabile si care nu apar la TV sau in presa).

5. Rolul social al bogatilor este sa infiinteze afaceri si sa dea locuri de munca. Punct. Restul este fie palavrageala corporatista, fie PR, fie respectarea sau nerespectarea unor legi. Punct.

6. Personal cred ca demersuri de genul legii propuse de deputatul Mugurel Surupaceanu nu fac nimic altceva decat sa alimenteze climatul social profund divizat, isteric si nefericit din Romania. Cati inspectori, prin ce mijloace, cat ar dura, cum, cu ce cheltuieli, cu ce folos?

Ionut este de acord

Din considerente de PR sau nu, toata lumea vorbeste in ultima perioada tot mai mult despre responsabilitate sociala, despre rolul social pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il aiba. Iata de ce sunt de acord ca cei bogati sa participe mai mult decat cei saraci la redresarea economiei si prin aceasta a societatii.

1. Cred ca orice om bogat sau imbogatit care a decis sa ramana in tara si-a dat seama ca scopul in sine nu este sa fie bogat intr-o tara de saraci, tristi si frustrati, ci sa aiba alaturi de el oameni (macar putin) fericiti, optimisti, predispusi la a cheltui mai mult (adica afaceri mai mari, probabil, pentru imbogatitul nostru, care va deveni si mai bogat).

2. Sunt de acord ca supraimpozitarea bogatilor este o masura nedreapta atata vreme cat ei si-au facut afacerea cinstit, dar tocmai pentru ca ei au ajuns bogati nu ar fi normal sa sustina mai mult "restul cetatii"? Nu spun aici ca ar trebui sa dea bani de pomana saracilor sau sa dea mai multi bani la stat pentru ca functionari incompetenti sa isi bata joc de ei. Ar trebui sa urmareasca foarte exact si in detaliu unde merg banii lor.

3. Stiti drumul de piatra care serpuieste pe langa castelul Peles si urca pana la Poiana Stanii? Este un drum construit acum o suta de ani pentru regele Carol cu bani luati din cresterea birurilor. Daca ar fi sa creasca acum birurile ca sa putem sa trecem cu bine din criza si statul sa nu o ia pe urmele Greciei si sa intre in faliment, de la cine ar fi mai moral sa se ia bani: de la saracii oameni care depind de fiecare suta de lei pentru a pune ceva pe masa copiilor sau de la cei de la care diferenta se traduce doar in cateva zerouri (e adevarat, multe) intr-un cont la banca?

CONCURS:

Spune-ne parerea ta despre suprataxarea bogatilor si poti castiga una dintre cartile:

Gafe epocale din istoria afacerilor de Adam Horowitz

Gandire creativa si brainstorming de J. Geoffrey Rawlinson

Viata mea in publicitate si publicitate stiintifica de Claude Hopkins

Perioada de desfasurare a concursului: 7-11 iunie 2010

Desemnarea castigatorilor se va realiza de catre redactia BUSINESS Magazin in functie de participarea la dezbatere.

Castigatorii acestei editii vor fi publicati in revista BUSINESS Magazin care va aparea in 14 iunie.

Castigatorii editiei anterioare despre reducerea indemnizatiei pentru mame sunt:

  • Telu
  • Corina
  • nokia

Felicitari si ii rugam sa ne contacteze pe e-mail: marketing@businessmagazin.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
dezbaterile BM,
bogati,
taxe,
suprataxare,
impozit

Citeşte pe prosport.ro

/opinii/comenteaza-cu-dorin-si-ionut-esti-de-acord-cu-suprataxarea-bogatilor-6310440
6310440
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.