Ce va aduce 2012?

Autor: Mircea Sarbu Postat la 09 ianuarie 2012 15 afişări

Ultrabooks de la Intel, 2011s de la Apple, Windows 8 de la Microsoft, război cu brevete al tuturor contra tuturor, Android pe tot ce mişcă şi are procesor, cloud computing în mainstream, televizoare la fel de inteligente ca telefoanele, atacuri cibernetice. În rest, criză.

Am plănuit să încep anul cu câteva previziuni despre industria IT în 2012, dar când am încercat să le formulez am constatat că sarcina nu-i chiar aşa de uşoară cum mi-am imaginat. Aşa că am căutat cu Google "2012 tech predictions" şi am primit cam 150 de milioane de rezultate. După ce am citit vreo câteva zeci m-am lămurit că sunt câteva teme care se repetă frecvent, dar scenariile urmează căi divergente şi foarte adesea se bat cap în cap. Totuşi, o bună bază de plecare ar fi evoluţiile majore din anul precedent, adică migrarea dinspre platforma PC spre platforme mobile şi adoptarea pe scară largă a modelului "cloud computing". Evident, cele două mişcări sunt recurente, pentru că pe măsură ce procesarea se centralizează în "nori" scade necesarul de putere la terminale. Pe lângă aceste evoluţii se poate adăuga dispariţia lui Steve Jobs, deoarece poziţia sa de figură centrală a lumii IT din ultimii ani va trebui ocupată de un alt personaj de acelaşi calibru, iar cel care se va impune va avea o influenţă semnificativă.

Mai întâi (nu neapărat în ordinea importanţei) sunt semne că ultraportabilele botezate de Intel "Ultrabook" vor avea succes şi că vor deveni cele mai populare laptopuri. De fapt, Intel speră să prelungească viaţa PC-urilor care i-au adus supremaţia ducând mai departe ceea ce Apple a anticipat cu ani în urmă cu modelul Air: foarte subţire şi uşor, fără componente în mişcare, fără "grăsime". Acum Intel profită de platforma sa CULV (Consumer Ultra-Low Voltage) şi s-ar părea că vom vedea portabile care chiar pot să funcţioneze pe baterii! Dar... Intel nu poate miza lungă vreme pe acest (eventual) succes, pentru că epoca PC-urilor e pe sfârşite, iar pe zona mobilă a pierdut partida. După Bob Cringely, soluţia este unică: să cumpere Qualcomm. Numai că valorile de piaţă ale celor două companii sunt destul de apropiate (124 şi 92 miliarde de dolari) aşa că mai degrabă s-ar putea vorbi despre o fuziune, iar Qualcomm are acum vântul din pupa şi nu-i sigur că ar accepta.

Toată lumea e de acord că Apple fără Jobs îşi va pierde strălucirea, iar amânarea modelului iPhone 5 a fost un prim motiv de decepţie şi a generat deja o glumă nu lipsită de miez: la Apple după anul 2011 nu urmează 2012, ci 2011S. Oricum, Apple va fi un jucător important pe zona smartphone-urilor şi a tabletelor încă multă vreme, dar atenţia pe care compania o arată pieţei de business poate să marcheze o schimbare de strategie. Probabil că, după Jobs, executivii nu mai au curaj suficient pentru mişcări îndrăzneţe pe piaţa de consum şi caută o zonă mai liniştită. Majoritatea comentatorilor cred că presupusul atac pe zona televizoarelor inteligente nu va avea loc, iar cei care vor avea de câştigat vor fi Samsung, Sony şi Toshiba.

Microsoft va fi fără îndoială un protagonist al anului 2012. În primul rând prin platforma Windows Phone, care n-a obţinut anul trecut succesul măreţ pe care compania îl anticipa, aşa că aşteptările se mută spre prima parte a acestui an. Şi s-ar putea să obţină o victorie de palmares, atingând poziţia a treia în topul platformelor mobile. Spun "de palmares" pentru că se va datora mai degrabă abandonului competitorului principal, RIM, aflat într-o situaţie considerată fără ieşire chiar şi de către publicul loial gamei BlackBerry. Însă distanţa faţă de Apple iOS şi Android s-ar putea să crească. Aşteptări mari se pun şi în Windows 8, prima versiune care va rula şi pe procesoare ARM şi va dispune de o interfaţă special croită pentru tablete. Mulţi analişti se arată însă sceptici şi cred că pentru utilizatorii de PC-uri aceste îmbunătăţiri nu sunt sensibile ("lipstick on a pig", zic cei de la The Verge), iar ce este dedesubt s-ar putea să nu justifice o migrare de la versiunea 7. Ar rămâne varianta unei lovituri câştigătoare pe piaţa tabletelor, însă succesul tabletelor ieftine de la Amazon şi B&N pare să sugereze că preţul va avea un cuvânt greu de spus.

O altă tendinţă care s-ar putea să însemne mult în acest an este convergenţa mediilor, în principal video distribuit fără discriminare. Un subiect care va fi extrem de controversat va fi reglementarea internetului, cu semne că propunerea SOPA (Stop Online Piracy Act din SUA) va fi respinsă. Speculaţii multe referitoare la o lansare pe bursă a Facebook, dar cele mai mari şanse le are varianta "încă nu".

În fine, cine îi va lua locul lui Jobs în calitate de far călăuzitor al întregii industrii? Condiţiile sunt simple: să fie fondatorul şi conducătorul activ al unei companii de succes, cu mişcări îndrăzneţe, calităţi de vizionar şi influenţă. Pariul meu: Jeff Bezos.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu,
tehnologie
/opinii/ce-va-aduce-2012-9131114
9131114
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.